Hayvanlar su ve meyve ile serinletiliyor

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklar, insanları olduğu kadar hayvanları da etkiledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Temmuz 2012 10:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa Hayvanat Bahçesi sakinleri, aşırı sıcak nedeniyle ağaç gölgelerine sığındı. Bitkin düşen hayvanlar soğuk meyvelerle serinletilirken, atlar ve develer ise yakıcı güneşin altında bakıcıları tarafından hortumla ıslatılmanın serinliğini yaşadı.

Yaz, kavurucu sıcakları sebebiyle Bursa Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi sakinleri için de zorlu geçiyor. 90 türde 700'e yakın hayvana ev sahipliği yapan hayvanat bahçesi, hemen her mevsim yoğun ziyaretçi akınına uğruyor. Ziyaretçi oranı düşse de yaz aylarında da devam ediyor. Ancak, hayvanat bahçesi sakinlerinin turistlerle ilgilenmenin dışında şimdilerde çok daha büyük öncelikleri var. Aşırı sıcakların sersemlettiği hayvanlar ziyaretçilerini eğlendirmek yerine ağaç gölgeliklerinde dinlenmeyi tercih ediyor. Birçok hayvan, bitkin vaziyette gölgede yatıyor. Özellikle öğle saatlerinde 40 dereceyi bulan sıcaklar, hayvanları zorluyor.

Hayvanat Bahçesi yetkilileri ise sıcaktan bunalan hayvanları serinletmek için her yolu deniyor. Atlar ve develer bakıcıları tarafından gün içinde belirli aralıklarla hortumla serinletiliyor. Sıcağa dayanıklı olmalarına karşın develerin bile hortumun altına gelerek serinlemeye çalıştığı gözleniyor. Ördekler ve diğer su kuşları ise gün boyu göletten çıkmıyor. Maymunlar, deve kuşları, zebralar, kurtlar, zürafalar gibi birçok hayvan türü ise günü gölgeliklerde geçiriyor. Hayvanlar, soğuk sunun yanı sıra buzlu meyvelerle de serinletiliyor.

Hayvanat Bahçesi Nöbetçi Amiri Ziraat Mühendisi Şebnem Kara Uzun, sıcakların artmasıyla hayvanların gölgeliklerden dışarı çıkmadığını belirtti. Onlara sıcaklara uygun diyet uyguladıklarını ifade eden Uzun, şu bilgileri verdi: ?Daha çok sebze meyve diyetleri uyguluyoruz. Bir takım besinsel zenginleştirmeler yaparak serinletiyoruz, buzlu meyveler veriyoruz. Bütün hayvanlarımız sıcaktan etkileniyor. Birçok hayvan sıcağı karşı yaz aylarında tüy dökerek serinliyor. Ziyaretçilerimiz bunun bakımsız olduğunu sanıyor ama bu tamamen hayvanların sıcağa karşı korunma mekanizması. Birçok hayvanımızı da biz hortumla serinletiyoruz. Mesela develerimizi, atlarımızı, ineklerimizi suyla serinleterek sıcaktan daha az etkilenmelerini sağlamaya çalışıyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber