1-4 Ağustos tarihleri arsında YAŞ toplanacak/ Video

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 16 Temmuz 2012 08:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1-4 Ağustos tarihleri arasındaki YAŞ öncesi yaşanan sıcak gelişmeler nedeniyle pek çok kritik soru yanıt bekliyor. Tutuklu generallerin atama ve terfileri ne olacak? Harp Akademileri Komutanı Arslan Güner emekli olurken yerine kim gelecek? İhraç kararı çıkacak mı, oturma düzeni nasıl olacak ve dahası...

Hakkı KURBAN - Mahmut GÜRER

İki hafta sonra 1-4 Ağustos tarihleri arasında, Başbakan Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilecek YAŞ toplantısı öncesi şu sorulara yanıt aranıyor:

GÜNER EMEKLİ OLUYOR: Orgeneraller içinde görev süresini dolduran Harp Akademileri Komutanı Org. Arslan Güner emekliye ayrılacak. Güner'den nöbeti devralacak komutan merak konusu. Harp Akademileri Komutanlığı, Org. Bilgin Balanlı'nın tutuklandıktan sonra ?YAŞ Üyeliği?ne getirilmesiyle bir ?karacı? komutana emanet edilmişti. Güner'den boşalacak kadroya yine bir karacı terfi edecek. Hakkında tutukluluk kararı olan EDOK Komutanı Org. Nusret Taşdeler için de ?YAŞ Üyeliği?nin işletilerek terfi edecek karacı komutana EDOK Komutanlığı yolunun açılması bekleniyor.

Hava'da ise terfisi gelen 4 korgeneralden 2'si tutuklu. 1. Hava Kuvveti Komutanı Korg. Abidin Ünal ile 2. Hava Kuvveti Komutanı Korg. Veysi Ağar'a terfi yolunun nasıl açılacağı merak konusu.

KADRO EKSİK: YAŞ yine tam kadro toplanamayacak. Geçen yıl yaşanan istifalar nedeniyle Şura'da sadece 9 ?or? bulunabilmişti. Bu yıl da, halen tutuklu bulunan Org. Balanlı ile tedavi gören Org. Taşdeler'in katılması zor. Eğer sürpriz gelişme olmazsa toplantıya, Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın yanı sıra 11 ?or? katılacak.

TUTUKLU KOMUTANLAR: YAŞ öncesi yanıtı en çok merak edilen konulardan biri de tutuklu olan ya da hakkında yakalama kararı bulunan 68 general ve amiral. Aynı görevde bekletme olarak bilinen ?Temdit? formülü yine gündemde. Ancak geçmiş yıllardan verilen 20 isimle ilgili ?uzatma? kararlarıyla birlikte bu yıl rütbe bekleme süresi dolacak 19 general ve amiralin de listeye eklenecek olması sıkıntı yaratıyor.

İHRAÇ KARARI: Disiplinsizlikleri nedeniyle ihraç edilen isimlere yargı yolunun açılmasından bu yana YAŞ'ta ihraç kararına rastlanmadı. Bu yıl ihraç dosyalarının ele alınıp alınmayacağı da belirsiz.

SURİYE DE GÜNDEM MADDESİ

YAŞ'TA, TSK'nın ?harbe hazırlık? durumu da görüşülüyor. En sıcak başlık Suriye. Meclis'in, Ege'deki hava sahası ve deniz mili ihlallerini ?savaş nedeni? sayan ?casus belli? kararı hâlâ yürürlükte. YAŞ'ta Ege'deki gelişmelerin de değerlendirilmesi ve TSK'nın yapısındaki revizyonun ele alınması bekleniyor. Bir ara kaldırılıp kaldırılmayacağı tartışılan Ege Ordusu'nun durumunun da gündeme gelebileceği ifade ediliyor. Doğu Akdeniz'deki sıcak gelişmeler de gündemde. YAŞ'ta, terörle mücadelenin de masaya yatırılması ve TSK'nın ihtiyaçlarının değerlendirilmesi bekleniyor.

RAMAZAN PROTOKOLÜ UYGULANACAK MI?

YAŞ'TA geleneksel olarak nöbeti devreden komutanlar, Genelkurmay Başkanı ve ?başkomutan? sıfatıyla Cumhurbaşkanı; her yıl Şura üyelerine özel yemek veriyor. Ancak geçen yıl olduğu gibi bu yıl da YAŞ, Ramazan ayına rastlıyor. Dolayısıyla, öğle yemeklerinin yine iptal edilmesi ve Cumhurbaşkanı'nın YAŞ üyelerine ?iftar? yemeği vermesi bekleniyor.

OTURMA DÜZENİ NASIL OLACAK?

GEÇEN yıla kadar Başbakan ile Genelkurmay Başkanı masanın başında yan yana oturuyordu. Ancak geçen yıl Org. Necdet Özel'in ?Genelkurmay Başkanlığı?na ataması gerçekleşmediği için Başbakan tek başına oturmuş ve Org. Özel de, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile masada karşılıklı yerini almıştı. Geçen yılki düzenin bu yıl da korunacağı belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber