Sigaraya yüzde 58 vergi geliyor

Haber Giriş : 28 Temmuz 2005 05:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye'nin uzun süredir üzerinde çalıştığı, sigaradan alınacak ÖTV'nin artırılmasına yönelik kararname, Bakanlar Kurulu'ndaki imzaları tamamlanarak onay için Sezer'e gönderildi. Maliye'nin bir yıl önce uygulamaya başladığı ?harman oranına göre vergi' sistemi sona erdi. Bütün sigaralardan aynı oranda yüzde 58 ÖTV ve ?minimum vergi' adıyla 1 milyon 200 bin lira alınacak.

SİGARADAN alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yüzde 28'den yüzde 58'e çıkarılıyor. ?Minimum vergi' adıyla paket başına 1 milyon 200 bin lira da vergi getiriliyor.

Maliye'nin Ağustos 2004'te uygulamaya başladığı Şark tipi tütünün sigaradaki oranına göre maktu vergileme sistemi ise sona eriyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB), üzerinde uzun süredir çalıştığı sigarada kalıcı vergileme sistemine ilişkin kararnamenin Bakanlar Kurulu'ndaki imzaları tamamlandı. Kararnamenin onay için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e gönderildiği ve ?bugün-yarın' yürürlüğe gireceği bildirildi. ÖTV kararnamesinde değişiklik yapan yeni kararnameye göre, sigaralardan yerli-yabancı ve harman oranı ayrımı gözetilmeksizin, tek oranda yüzde 58 nispi ÖTV alınacak. Bu oranın uygulanmasına rağmen, paket başına 1 milyon 200 bin liranın altında kalacak sigaralarda ise ?minimum vergi' adıyla 1 milyon 200 bin lira alınacak.

EN AZ 2 MİLYON:

Yeni kararnamenin yürürlüğe girmesiyle, halen 1.5 milyon liradan satılan sigaraların fiyatının en az 2 milyon liraya çıkacağı, üst fiyat grubundaki sigaraların da üretici şirketlerin politikalarına ve endeks hesaplarına göre belirleneceği belirtiliyor. Hürriyet, yeni vergilemede GİB'in asıl hedefinin, pazar payının yüzde 40'ı aştığı saptanan 1.5 milyon liralık sigaralar olduğunu, daha önce duyurmuştu.

MEVCUT SİSTEM NASIL:

Sigara vergilemesinde büyük eleştiri alan mevcut sistemde; yüzde 28 oranında nispi vergi ve Şark tipi tütünün kullanım oranına göre sıfır ile yüzde 33 arasındaki sigaralardan paket başına 1.35 YTL, ikinci dilim olan yüzde 34-66 arasından 80 kuruş, yüzde 67 ile yüzde 100 arasında Şark tipi tütün kullanılan sigaralardan ise 37.6 kuruş vergi alınıyor.

İKİ SEBEP ETKİLİ OLDU:

Hürriyet'e bilgi veren yetkililer, sigaradan alınan vergiye dair sistemin değişmesinde iki sebebin etkili olduğunu belirterek, AB İlerleme Raporu'nda, ?Şark tipi tütünün oranına göre vergilemenin ayrımcılık olarak' nitelendirildiğini hatırlattı. AB İlerleme Raporu'nun 102. sayfasında Şark tipi tütünün oranına göre vergi alınmasının AB müktesebatına aykırı olduğu ve bu durumun yabancı sigaralar aleyhine ayrımcılık doğurduğu belirtiliyor. Diğer yandan, 2005 bütçesinde sigaradan alınan ÖTV için konulan 8.4 katrilyon liralık hedefin gerisinde kalınacağının anlaşılması da sistem değişikliğini zorunlu kıldı. Çünkü aslında TEKEL ürünlerine avantaj sağlamak amacıyla getirilen sistem, çokuluslu sigara üreticilerinin, maktu vergi kategorileri arasındaki vergi makasından yararlanmak amacıyla sigaralarındaki Şark tipi tütün oranını yükseltmeleriyle sonuçlandı.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber