Sıcak havalarda ve Ramazan'da mide sağlığına dikkat/ Video

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Temmuz 2012 12:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Medicana Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Serkan Uysal, sıcak havalar ve Ramazan ayında yapılan beslenme hatalarına dikkat çekerek, yapılması gerekenleri sıraladı.

Yaz aylarında yemek yeme alışkanlıklarının, yemek yeme zamanlarının değişmesi nedeniyle mide sorunlarının görülebildiğini söyleyen Medicana Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Serkan Uysal, beslenme ve yaşam tarzı ile ilgili alışkanlıkların mevsimlere göre değişmesine dikkat çekerek, yaz aylarında mide sorunlarının yaşanmaması ve sağlıklı kalmak için önerilerde bulundu. Yaz aylarında gastrointestinal sisteme ait mikrobik bulaşıcı hastalıklar olan akut gastrit, gastroenterit gibi mikroorganizmaların kendileri veya toksinleri ile oluşan besin zehirlenmelerinin daha sık görüldüğünü, sıcakta gıdaların mikroorganizmalara iyi birer konak, besi yeri haline geldiğini söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Serkan Uysal, özellikle beklemiş süt ve süt ürünleri, sütlü tatlılar, dondurma gibi gıdaların mikroplar için iyi birer konak olduğunu, bu sebeple beklemiş gıdaların tüketilmesinden kaçınılması gerektiğini ve yi yıkanmamış salata malzemeleri, çiğ etin gastrointestinal paraziter enfeksiyonlar için iyi bir geçiş kaynağı olduğunu belirtti.

Besin zehirlenmeleri konusunda da önemli uyarılarda bulunan Medicana Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Serkan Uysal, ?Besin zehirlenmeleri dediğimiz durum genellikle ani başlar ve bulantı, kusma, kramp tarzı karın ağrıları, ishal, ateş gibi semptomları vardır. Genellikle şüpheli gıdayı alımı takiben 1-24 saat içinde başlar ve 2-3 günde düzelir. Ancak bazı durumlarda ilaç tedavileri gerektirir. Özellikle vücudun sıvı kayıpları ishal ile artacağından vücudun sıvı kayıpları yerine konmalıdır. Kişi eğer bulantı ve kusmalar nedeniyle sıvı alamıyorsa, gerekirse damar yolu ile sıvı verilmesi uygun olabilir. İshal durumu geçene kadar barsak hareketini artıran posalı gıdaların alınmaması önerilir. Genellikle ishal durumunu kesmek için ishal kesici ilaçların kullanılması hastalık oluşturan mikroorganizmaların barsakta kalma süresini uzatacağından uygun değildir. Besin zehirlenmesinde şikayetler 24-48 saatte kendiliğinden geçmiyor, kişinin sıvı alımını engelliyor, yüksek ateşe sebep oluyor, kanlı ishal oluyor, bilincinde bozulma, uykuya eğilim oluşuyorsa, bekletmeden doktora gidilmesi gerekir. Özellikle yaşlı şeker hastalığı, hipertansiyon, böbrek hastalıkları, kalp hastalığı gibi ek kronik hastalıkları olan kişilerin böyle bir durumda vücudunda sıvı eksikliği yaşamaması daha da önem kazanır. Bu durumda olanların durumları daha da kötüleşmeden doktora başvurması önemlidir. Enfektif hastalıklar dışında da mide ilişkili bazı problemler oluşabilir. Aşırı soğuk veya aşırı sıcak gıdalar midemizin gıda duyarlılığının arttığı fonksiyonel dispepsi adını verdiğimiz bazı hastalıklar için şişkinlik, yanma, ağrı gibi şikayetlerin artmasına neden olabilir? dedi.

Toplumda sıklıkla görülen reflü hastalığının da yaz aylarında artış gösterdiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Serkan Uysal, ?Yaz ayları reflü hastalığı açısından şikayetleri artırabilecek bazı durumları beraberinde getirir. Yemek yeme alışkanlıklarımızı değiştirebilir. Havanın daha geç saatlerde kararması ve bu sebeple akşam yemeklerinin daha geç saatlerde alınması ve akşam muhabbetleri ile geceye, uyku saatine yakın süreçlerde zevk için ek gıdaların alınması reflü benzeri şikayetlerin artmasına neden olabilir. Yine yazın sıcakta serinlemek amaçlı alınan dondurma, gazlı içecekler gibi gıdalar reflü hastalığını tetikleyebileceğinden reflü semptomları daha sık karşımıza çıkar. Tatil sürecinde genelde sık yapılanlardan biride kontrolsüz aşırı miktarda gıda alımıdır, bu durumda da mide şikayetleri artış gösterebilir. Gastrit, reflü gibi hastalıklarda artış görülebilir. Hazımsızlık problemleri oluşabilir? diye konuştu.

Yaklaşan Ramazan ayının yaz sıcaklarına denk gelmesi ve yaşanacak sıvı kaybı nedeniyle neler yapılması gerektiğini söyleyen ve Ramazan ayında mide sağlığını korunak için dikkat edilmesi gereken hususları anlatan Dr. Serkan Uysal, ?Yaz aylarında aşırı sıcaklar nedeniyle vücudun sıvı ihtiyacı artacaktır. Bu sebeple daha fazla sıvı alınmalıdır. Önümüzde Ramazan ayı var ve Ramazan ayında oruç nedeniyle oluşan uzun süre açlık durumları ise daha sonra birden hızlı ve bol yemek yeme nedeniyle gastrointestinal sisteme aşırı yüklenme oluşturacak ve hazımsızlık gibi şikayetleri beraberinde getirecektir. Yine Ramazan'da bu ani fazla yemek yeme ve sabah sahurda yemek yedikten sonra yatma gibi nedenlerle reflü hastalığında artış gözlenmektedir. Bu durumdan kaçınmak için birden bire bol yemekten ziyade, iftarda başlangıçta açlığımızı giderecek şekilde yemek ve yemeğin süresini uzatmak uygun olacaktır. Sahurda alacağımız gıdalar açısından ise özellikle sıvı ihtiyacını giderecek şekilde sulu gıda alınması uygun olur. Ülser gelişiminin en sık olduğu oniki parmak barsağının başlangıç kısmının uzun süre mide asitine maruz kalması, koruyucu safra ve pankreatik enzimlerin açlık döneminde barsağa salınmasının az olması nedeniyle uzun süren açlıklar daha önceden ülseri olanlarda, sık ağrı kesici kullananlarda ülser oluşumunu tetikleyebilir. Bu yönden de daha önceden ülseri olanların, midesinde ağrı, şişkinlik, çabuk doyma gibi şikayetleri olanların ülser hastalığı açısından dikkat etmesi gerekebilir. Sonuç olarak yaz aylarında özellikle gıdaların temizliğine dikkat edin, kişisel temizlik ve hijyen kurallarına uyun, beklemiş gıda, kirli, temizliği şüpheli sulardan uzak durun. Su tüketiminizi artırın, kısa sürede aşırı gıda alımından kaçının, yatmadan önce gıda almayın? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber