Okul müdürleri tayinine yargı izin vermedi

Haber Giriş : 28 Temmuz 2005 07:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı'nın uzun yıllar aynı okulda görev yapan okul müdürlerinin yerlerini değiştirme konusundaki ısrarlarına ilk engel Adana Bölge İdare Mahkemesi'nden geldi. Seyhan'da bir ilköğretim okulu müdürü başka bir okula atanınca yargıya başvurdu. Adana Bölge İdare Mahkemesi ise yer değiştirme işleminde 'yasal isabet görülmediği' gerekçesiyle uygulamayı durdurma kararı aldı. Bu kararın, yer değiştirme uygulamasına maruz kalan diğer okul müdürlerine emsal oluşturacağı öngörülüyor.

İLK ADANA'DA UYGULANDI
Bakanlık bir genelge yayınlayarak, valiliklerden uzun yıllar aynı yerde görev yapan okul müdürlerinin yerlerini değiştirmesini istemişti. Bu uygulama tüm Türkiye'de özellikle görev yerlerinden ayrılmak zorunda kalan yöneticiler tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Tepki uyandıran bu talimata ilk uyan il ise Adana olmuştu. Adana Valiliği, bir hafta sonu 55 okul müdürünün yerlerini değiştirmişti. Bu çerçevede Seyhan Meryem Abdurrahim Gizer İlköğretim Okulu Müdürü Erdoğan Öksüz de Seyhan Sarıhamzalı İlköğretim Okulu'na atanmıştı. Öksüz, bu görev değişikliği üzerine yargıya başvurdu. Adana Bölge İdare Mahkemesi, yer değiştirme işleminde 'yasal isabet görülmediği' gerekçesiyle yürütmeyi durdurdu.

KURALLARA UYULMAMIŞ
Adana Bölge İdare Mahkemesi, okul idarecileri yer değiştirme işlemlerinde, Bakanlığın yayınladığı genelge ve yönetmelik itibariyle uyulması gereken kuralları tek tek sıralayarak, tek sayfalık şablon niteliğindeki kararın, bu kurallara uymadığını vurguladı. Yargı kararında özellikle liselere giriş sınavında öğrencilerin elde ettiği başarının okul müdürünün performansına yansımasına ilişkin, "Bu sınav 8 yıl sonunda yapılan bir sınavdır. Bu konudaki başarı ya da başarısızlıklar ancak 8 yıl sonra ortaya çıkar" ifadesine yer verildi. Bu şekilde okul müdürleri için, "5 yıldan fazla aynı okulda çalışamaz" kararının uygulanamaz olduğunu savundu.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber