Kayseri Mahallesi projesi hayata geçiyor

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki Tavukçu Mahallesi'nde restorasyon çalışmaları tamamlanan Setenönü Hamamı'nda görsel bir brifing düzenledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Temmuz 2012 19:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kayseri'nin tarihiyle yüzleşmesi, geçmişiyle karşılaşması için böyle bir projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Başkan Özhaseki, "Tarihe sahip çıkmak adına büyük bir projenin içerisindeyiz şimdi. Yapmak istediğimiz şey bundan 50?60 sene önce bizim büyüklerimiz babalarımız dedelerimiz hangi ortamda yaşamışlardı nasıl bir mahalle kültürü vardı işte onu yaşatmaya çalışıyoruz ayağa kaldırıyoruz. Bu mahallede eskiden kalan birçok ev var bu evler tescilli evler saklanması korunması gerekli evler. Bu evlerin restorasyonuna başladık. Ama bir taraftan da genel anlamda büyük çaplı bir proje peşindeyiz. O proje de eski bir Kayseri Mahallesi'ni yaşatma projesi, eskiden Kayseri'de içinde bulunduğumuz mahalle gibi en az 10 tane merkez vardı. Bu merkezlerin her birisinde kendine has bir meydan kültürü vardı. Bu meydan da bakkal, kasap, fırın, mescit, berber ve hamamlar vardı. Çevrede zengin evleri ve fakir vatandaşların yaşadığı kara taştan evler vardı. Elde bulunan bütün konaklar restore ediliyor bu hamamda aynı şekilde restore edildi bir sergi salonu olarak kullanılacak.? dedi.

Başkan Özhaseki, yapılar hepsini bir araya getiren bir proje burada uygulandığını, bu projede bundan 50?60 yıl önce bir Kayserili nasıl yaşarsa onu görmenin mümkün olacağını aktardı.

Özhaseki, ?Kültür yolu üzerinde Kayseri'ye gelen gerek yerli gerekse yabancı turistlerin buraya geldiği zaman Kayserililerin nasıl yaşadıklarını, hangi evlerde barındıklarını hangi kültüre sahip olduklarını bire bir görecek. Bütün bunları yaşatmak istiyoruz. Yıllardır emek verdiğimiz bir projenin sonuna yaklaşıyoruz. Yaptığımız projeyi de değişik şekillerde gerek yurt içinde gerekse yurt dışında yapılan ödüllü yarışmalara gönderdik. Yurt içinde bir takım ödüller kazandı, yurt dışında da İspanya Kralı'nın katıldığı bir ödül töreninde de bize onur ödülü verdiler. Avrupa'da kralların katıldığı, Cumhurbaşkanlarının katıldığı, bakanların katıldığı bir ortamda Kayseri'de geleneksel olarak eski Kayserililerin yaşamış olduğu bir mahalleyi ayağa kaldırmak projesi ve doğru bir proje olması bizim için onur vesilesidir. Bundan da onur duyuyoruz. Tüm Kayseri'ye bu ödülün hayırlı olmasını diliyorum.? şeklinde konuştu.

?Kayseri bir yandan ticaret şehri olarak, sanayi şehri olarak, eğitim alanında sağlık alanına bu konularda ciddi bir şehir olarak tanınıyor.? diyen Özhaseki, artık kültür sanat şehri olarak da tanınacağını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber