Işık Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Programı kuruldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Temmuz 2012 15:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Doğuş Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Emir Ali Bilaloğlu, Işık Üniversitesi ile kuracakları Otomotiv Mühendisliği Programına ilişkin, ''Doğuş Otomotiv'in beklentisi ticari bir beklenti değil, Türk otomotiv sektörünün gelişmesinde katkı olması için bu iş birliğine girdik'' dedi.

Doğuş Otomotiv ve Işık Üniversitesi'nin iş birliğiyle kurulan Otomotiv Mühendisliği Programı'na ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Bilaloğlu, otomotiv sektörünün Türkiye'de lokomotif sektör haline geldiğini belirterek, bu sektörün, gelişmiş her sanayi devletinin bel kemiği olduğunu kaydetti.

Bilaloğlu, otomotiv sektörünün, artık yakıt ve motordan ibaret olmadığını ifade ederek, ''Otomotiv, tüm bilim dallarını tetikleyen sektör haline geldi. Bilgi iletişimden, çevre koşulları, sosyal anlamda yani insan hayatındaki tüm alanlarda ilişki içerisindedir. Araçta bulunan bilgi işlem kapasitesi, bundan 10 sene önce tüm şirketi yönetecek bilgi işlem kapasitesinden daha fazla noktaya geldi. İleride daha da artacaktır'' diye konuştu.

Elektrikli arabalarda sadece aracın kendi aküsünü elektrikle doldurmakla değil, belki de ileride elektrik deposu olarak kullanılacağını anlatan Bilaloğlu, ''Gündüz depoladığı elektriği daha sonra elektrik deposu olarak elektrik salacak hale gelebilir. Otomotivin hayatımızda farklı sektörlerde rol oynayacağına eminim. Otomotiv Mühendisliği'nin teknolojiyi kendisinin üretmesi noktasında bir öneme sahip olacaktır. Üretim kapasitesi önemliyken, asıl önemli konu lisanslara sahip olmak oldu'' şeklinde konuştu.

Bu programın öğrencilere ne gibi katkısı olacağına ilişkin soruya Bilaloğlu, ''Doğuş Otomotiv'in beklentisi ticari bir beklenti değil, Türk otomotiv sektörünün gelişmesinde katkı olması için bu iş birliğine girdik. Bu kürsü yeni kurulmakta, buradaki öğrencilere staj imkanı sağlamak, Ar-Ge kısımlarında tecrübe paylaşmak, yurt dışındaki diğer üniversitelerle iş birliği ve laboratuvara destek olma gibi katkılarda bulunabilir. Kürsü yeni kurulduğu için henüz paylaşılacaklar net değil, akademik anlamda katkımız olmayabilir ama pratik hayat ile destek olacağız'' diye konuştu.

Türkiye'de yerli otomobil yapma gibi bir hedeflerinin bulunup bulunmadığı sorusu üzerine de Bilaloğlu, ''Teknolojiyi yakından takip ediyorsunuz. Artık yüzde 100 hiç kimse ürün üretmiyor. Ekonomik gerçekleri de çok yansıtmıyor. Araçlarda kullanılan motorların ömrünün ne kadar gideceği belli değil, 10-15 senilik teknolojiye yatırım yapmak ne kadar doğru tartışılır'' dedi.

-''Sektöre yakın durma ihtiyacı duyan bir üniversiteyiz''-

Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak da bu işbirliğinin üniversitenin kuruluşundaki vizyona uygun olduğunu belirterek, üniversiteler ve sanayi sektörünün bir araya gelme ihtiyacını hissettiğini kaydetti.

Kıyak, eskiden üniversitelerle sektörün birbirinden bağımsız çalıştığını ifade ederek, ''2000'li yıllarda süreç o kadar hızlı gelişti ki sektörler ve üniversite programlarındaki değişimi de beraberinde getirdi. Üniversitenin görevi, araştırma yapmak ve sektöre eleman yetiştirmektir. Teknoloji bilimsel çalışmaların ürünüdür. Geçmişte sanayi teknolojiyi satın alıyordu. Bugün artık bilgi teknolojilerinin de sektöre girmesiyle kendini sürekli yenilemek ve değiştirmek zorunda kalıyor'' diye konuştu.

Sanayi ve üniversitelerin birbirine yaklaşmak zorunda olduğunu anlatan Kıyak, şunları söyledi:

''Artık otomotiv sektörüne yakın durma ihtiyacı duyan bir üniversiteyiz. Daha programı yapmadan sektörden taleplerini aldık. Bu sene ilk öğrencilerimizi alacağız. Fosil yakıtların yerini alacak otomotiv yakıtları alternatiflerini araştırmak da öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. En güvenli otomotiv taşıt tasarımı da bizim önceliklerimiz arasında bulunuyor. Otomotiv teknolojileri, üretim ve güvenlik sistemleri üzerinde çalışma yapmak istediğimiz diğer konulardır. Tüm bu çalışmalarımızla yerli otomotiv üretiminde rol almak istiyoruz. Türkiye'de 11 üniversitede otomotiv mühendisliği bulunuyor. Biz de bunlardan biri olmanın gururunu yaşıyoruz.''

Işık Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aran, otomotiv sektörünün bugün lokomotif bir sektör haline geldiğini belirterek, ''Otomotiv Mühendisliği mühendislikler arasında parlayan bir yıldızdır. Gençliği motive etmeden bir işe konsantre etmek çok güç. Bu, üniversite ve sektör iş birliğiyle öğrenciyi motive etmek de kolay olacak'' dedi.

-Program içeriği-

Işık Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nin 2012-2013 öğretim döneminde öğrenci alacak olan Otomotiv Mühendisliği Lisans Programı, Türkiye'nin otomotiv sektöründe dünyayla rekabet edebilmesini sağlayacak genç mühendisleri yetiştirecek.

Doğuş Otomotiv ile yapılan işbirliğinde açılan programda öğrenciler sanayi ile doğrudan temas ederken, Işık Üniversitesi akademisyenleri araştırma-geliştirme çalışmalarıyla sektöre destek verecek.

Işık Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Programı öğrencileri, Doğuş Otomotiv'in servis ve showroom'larından faydalanarak aldıkları kuramsal eğitimi, deneyimleme imkanı bulacak.

Genç otomotiv mühendisleri Doğuş Otomotiv'de staj imkanlarından faydalanırken, Doğuş Otomotiv'in sektörel deneyimiyle kurulacak Otomotiv Sistem ve Bileşenleri Laboratuvarı, Motorlar Laboratuvarı ve Taşıtlar Laboratuvarı sayesinde, tasarım sürecinden, servis aşamalarına ve satışına kadar otomotiv endüstrisini yakından tanıyacak.

Muhabir: Elif Ferhan Durmuş

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber