Ramazan'da direksiyon başındakilere 'yedekleme' önerisi

Karayolu Güvenliği Derneği Bilimsel Kurul Üyesi Psikiyatrist Dr. Haydar Çağlayan, yaz mevsimine gelen Ramazan'da taksici, minibüsçü gibi sürekli direksiyon başında olan vatandaşlara yönelik bazı tavsiyelerde bulundu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Temmuz 2012 10:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çağlayan, Ramazan'da yedek şoför sisteminin uygulanabileceğini belirtti.

Dr. Haydar Çağlayan, Cihan'a yaptığı açıklamada, Ramazan'da sıcak havaların da etkisi ile oruç tutanların fiziksel olarak daha çok zorlanabileceğini hatırlattı. Çağlayan, Ramazan ayında gün boyu direksiyon başında olacak sürücülere bazı önerilerde bulundu.

Trafikteki kişilerin kendilerini takip ederek ona göre hareket etmesi gerektiğini söyleyen Çağlayan, ?Mesela, (sahura kalktığımda şu saatlerde kendimi daha yorgun hissediyorum) diyecek, ona göre hareket edecek. (Kan şekerim düştüğü zaman konsantrasyonumu kaybediyorum, dikkatim azalıyor, kendimi gergin hissediyorum) diyecek, onun farkında olup ona göre hareket edecek. Kendisi kadar karşıdaki meslektaşının da aynı koşullarda olduğunu bilecek.? diye konuştu.

Oruç ile birlikte, sıcakların da etkili olacağını hatırlatan Çağlayan, ısının da bedensel yorgunluğu ve dikkati azalttığını kaydetti. Trafikte zamanlama mefhumunun önemine dikkat çeken Çağlayan, ?Hangi noktada sürat yapacaksın, hangi noktada frene basacaksın, frenleme mesafen ne olacak? Trafik, dalgınlığın kabul edilmediği bir alan. Dolayısı ile performansı olumsuz etkileyen süreçte, ona göre hareket ederlerse daha az sıkıntıya ve kazaya sebep olurlar.? ifadesini kullandı.

?YEDEK ŞOFÖR SİSTEMİNİ UYGULAYABİLİRLER?

Gün boyu direksiyon başında olan şoförlerin, ekmek paralarını kazanırken kendisi kadar karşısındakine de dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Çağlayan, ?Ekmek paralarını bu işten kazanırken, hem kendi sağlıklarını korumak hem kullandıkları aracın hasar görmemesini sağlamak hem de birilerine zarar vermemek zorundalar. Bile bile lades demenin bir anlamı yok.? dedi.

Profesyonellerin yedekleme sisteminin bu ayda uygulanabileceğini kaydeden Çağlayan, ?Yani yedek şoför olabilir. Belirli saatlerde kendisi kullanacak, belirli saatlerde başka bir arkadaşını devreye sokacak. Böylece, trafiğin yoğun olduğu saatlerde, performansı daha yüksek durumda aracını kullanmış olacak.? şeklinde konuştu.

?ARAÇLARINI KENARA ÇEKİP, RAHATLADIKLARI ZAMAN YOLA DEVAM EDEBİLİRLER?

Tolere edilemez bir huzursuzluk, gerilim, dalgınlık, kontrolsüzlük hissedildiğinde ise şoförlere; araçlarını bir kenara çekerek, bir müddet dinlenme tavsiyesinde bulunan Çağlayan, ?Derin nefes alacaklar, kendilerine gelip rahatladıklarında trafiğe devam edecekler.? dedi.

Ramazan'da trafik kurallarına her zamankinden çok daha fazla dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Çağlayan, ?Bedensel bir yorgunluğumuz var. Mevsim olarak yaz mevsimindeyiz, sıcağın olumsuz etkisi var. Herkes de bizim gibi. Herkes aynı ortamda. O yüzden trafikte bir kat değil, dört kat daha kontrollü ve dikkatli olmamız gerekir.? diye konuştu.

Psikiyatrist Çağlayan, yolculara yönelik bazı uyarılarda bulundu. Yolcuların, ?iftara yetişeceğim gaza bas', ?soldan git' gibi isteklerle sürücülere müdahale etmemesi gerektiğinin altını çizen Çağlayan, ?Bu tür davranışlar şoförün performansını olumsuz etkiler.? dedi.

Trafikteki hiç kimsenin iftara yetişme telaşı içinde olmaması gerektiğinin altını çizen Çağlayan; Ramazan'da aynı saatte işten çıkılmaması gerektiğini dile getirdi. Çağlayan, ?Yarım saat önce ya da yarım saat geç çıkılırsa trafik de ona göre rahatlar.? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber