Cezaevlerinde hükümlü ve tutuklulara psiko-sosyal destek veriliyor

Adalet Bakanlığı, cezaevlerinde hükümlü ve tutuklulara psiko-sosyal destek ve müdahale programları uyguluyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Temmuz 2012 11:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uygulamalar 'Öfke Kontrolü Programı', 'İntihar ve Kendine Zarar Vermeyi Önleme Konusunda Personelde Farkındalık Yaratma Programı', 'Salıverilme Öncesi Mahkum Gelişimi Programı', 'Alkol ve Madde Bağımlılığı Programı', 'Cinsel Suç İşleyen Kişilere Yönelik Tedavi Programı' ve 'Özel Gözetim ve Denetim Programı'ndan oluşuyor. Bu programlar dışında ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen '0-18 Yaş Aile Eğitim Programı' da devam ediyor.

Bu programların tüm kurumlarda yaygınlaştırılması için ceza infaz kurumlarında görevli psikolog ve sosyal çalısmacılara MEB tarafından sertifikalı eğitimler veriliyor. 2011 yılında gerçekleştirilen müdahale programlarına 6 bin 801 kişi katıldı. Hükümlü ve tutukluların yaşadıkları sorunlarla ilgili 20 bin 960 aile ile görüşme yapıldı. Bu kapsamda 131 bin 79 kişi ile görüşüldü. 2011 yılı içerisinde Adalet Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında 'ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde annesinin yanında kalan çocukların gelişimlerinin desteklenmesi' hakkında işbirliği protokolü imzalanarak yürürlüğe girdi. Annesinin yanında kalan çocukların Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kreş ve anaokullarından yararlanması hedeflendi. Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı ile Adalet Bakanlığı arasında protokol imzalandı.

Ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerin iyileştirilmesi ve topluma kazandırılmasına yönelik ise 2011 yılı içerisinde Yetişkinler I. Kademe Okur Yazarlık Kurslarına 6 bin 235 kişi, Yetişkinler II. Kademe Başarı Kurslarına 3 bin 794 kişi, Açık İlköğretim Okulu sınavlarına 11 bin 390 kişi, Açık Öğretim Lisesi sınavlarına 16 bin 461 kişi, Açık Öğretim Fakültesi sınavlarına 2 bin 638 kişi, örgün yüksek öğretim sınavlarına 544 kişi, Yüksek Öğretime Geçis Sınavına bin 628 kişi, Yabancı Dil Sınavına 63 kişi, örgün ve yaygın eğitim kurumlarına devam eden öğrencilerden 10 bin 670 kişi hazırlık kurslarına katıldı. Ceza infaz kurumlarında standartlar sistemi uyarınca açılan mesleki ve teknik kurslardan da 42 bin 876 kişi yararlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber