Bilinçsiz tarım ilacı kullanımı Trakya'da arı ölümlerine yol açıyor

CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü,bal üretiminde dünyada ilk beşte yer alan Türkiye ?de bilinçsiz tarım ilacı kullanımı nedeniyle özellikle Trakya bölgesinde toplu arı ölümleri yaşandığını iddia etti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Temmuz 2012 18:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milletvekili Köprülü, TBMM Başkanlığı'na konu ile ilgili verdiği önergede, arıcılıkla uğraşan üreticilerin sorunlarının araştırılarak tespit edilip gerekli önlemlerin alınması için bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi. Her yıl yaşanan arı ölümlerinde yıllık kayıp yüzde 10 civarındayken, bu yıl yaşanan kaybın yüzde 40 olduğunu vurgulayan Köprülü, uzmanların yaptığı araştırmaya göre bunun en büyük nedenlerinden birinin tarım ilaçları olduğunu iddia etti.

Köprülü, açıklamasına şöyle devam etti:?İlaçlar arıların bağışıklık sisteminin çökmesine neden olurken arıların ölmesi ve çevrede yeterli arı olmaması sebebiyle tarımda da büyük miktarda verim kaybı olduğu tespit edilmiştir. Tarım alanlarında zararlılara karşı böcek ilacı, hastalıklara karşı fungisit (mantar ilacı) ve yabancı otlara karşı herbisitler (yabancı ot ilacı) kullanılmakta, bu kimyasallar da birlikte kullanıldıklarında arıları böcek ilaçlarından daha da fazla etkilemektedir. Dolayısıyla tarım ilaçları da arıların ölmesine sebep olmaktadır. Etkisi düşük düzeyde olan kimyasallar ise vücutlarına bulaşarak arı ürünlerine geçmekte, bu da arıların yaşam sürelerini kısaltırken, bağışıklık sistemlerini zayıflatarak hastalıklara karşı direncin azalmasına neden olmaktadır. Arılardan elde edilen ürünlerle insanlara geçen bu kimyasallar ise kanser yapıcı özellik taşımaktadır. Bilinçsiz ilaç kullanımı sebebiyle toplu arı ölümleri gerçekleşirken bunun ortaya çıkardığı olumsuz sonuç sebebiyle arıcılar maddi zarara uğramakta ancak, uğradığı zararlar maalesef karşılanmamaktadır. Arıcılık tek geçim kaynağı olan aileler de gelir kaynaklarını kaybetme noktasına gelmişlerdir. Arıcılık ülkemizde birçok şehirde yapılırken, arıcılığın geliştirilmesi, arıcılık araştırma merkezlerinin yetersizliği, hastalıklara karşı mücadelenin yetersiz olması, dünya sıralamasında ön sıralarda yer alan Türkiye'de arıcılığı bitme noktasına getirmiştir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber