'Puanın ziyan olmasın' diyenlere inanmayın

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 23 Temmuz 2012 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sınav sonuçları açıklanıp da tercih dönemine gelindiğinde tercih efsaneleri duymaya başlarız. Tercih efsaneleri, kulaktan kulağa aktarılırken tamamen farklı bir hal alan yanlış bilgilerdir ve birçok kişi tarafından doğru oldukları düşünülür. Ciddi tercih hatalarına neden olan efsanelerin en önemli 3'ünü sizin için açıkladık. Siz, siz olun bunlara göz atmadan listenizi oluşturmayın.

- DAHA YÜKSEK YER YAZMALISIN: Eğer hedeflediğiniz meslek grupları belirliyse ve gerçekten sevindirici bir sınav sonucuna sahipseniz tüm çevreniz dil birliği etmiş gibi size bunu söylerler: 'Aman dikkat, puanının ziyan olmasın'. Bundan kastedilen daha yüksek puanlı bir bölümü tercih edebilecekken neden daha alt sıralamalardaki bir bölümü tercih ettiğinizdir. Bu gibi durumlarda çevre faktörü devreye girer ve sizin tercih edeceğiniz programları bir kenara atarak, daha yüksek puanlı programları listenizde bulundurmanız için çaba gösterilir. Tercih listenizi oluştururken sıralamanız ne olursa olsun, önceliğiniz, severek okuyacağız, ilgi alanınız dahilindeki bölümlere öncelik vermenizdir. Bir çok genç, 'puanın ziyan olmasın' efsanesi nedeniyle istemediği, ilgi duyamadığı alanlarda eğitim görüyor. İşte bu nedenle 'puanın ziyan olmasın ' efsanesine dikkat edilmezse sonuç, ziyan olan bir gelecektir.

- TERCİH LİSTESİNDE ÜSTE YAZAN ÖNCE YERLEŞİR: Tercih listesi, adı üzerinde, sizin tercihlerinizi sıraladığınız listedir. 30 tercih belirtme hakkınız vardır ve öğrenim görmeyi en çok istediğiniz 30 program istek sırasıyla bu listede bulunacaktır. İşte tam da bu noktada 'Puanın yeten bölümü üste yazarsan şansın artar' efsanesiyle karşılaşırız. Hele de puanınız ve sıralamanız ortalamaysa ve risk içeriyorsa bu efsane daha da kuvvetli kendini gösterir. Oysaki ilke şudur: Aynı programa tercih listesinde yer veren 2 aday düşünün. Birinin 1. tercihinde belirttiği programı, diğeri 30. tercihinde belirtmiş. Eğer 30. tercihe kadar yerleşemediyse 2.aday puanı 0,01' puan bile fazla olsa yerleşen kişi olur. ÖSYM tercih listelerini bir havuzda toplar ve öğrencinin istek sırasını ve yükseköğretim programlarının kontenjanlarını göz önünde tutarak yerleştirme yapar. Dolayısıyla öncelikli düşünmediğiniz bir programa tercih listenizin 1. sırasını vermek size avantaj yaratmayacaktır.

O BÖLÜMDE İŞSİZ KALIRSIN

İŞ dünyasında artık diplomalar tek başına yetmiyor. Üniversite yıllarında CO-OP tarzı iş deneyimi yaşamış, sertifikasyon programları ile üniversite yıllarını desteklemiş, en az bir yabancı dili ileri seviyede bilen adaylar iş dünyası için son derece cazip... Durum böyleyken, yani meslekler arasındaki duvarlar incelmiş ve disiplinler arasındaki alışveriş artmış iken 'o bölümden mezun olunca iş bulamazsın' efsanesi en önemli tercih hatalarını doğurmaktadır. Aynı hatalı ifadenin devamı olarak 'o bölüm çok mezun veriyor, işsizlik sorunu yaşarsın' efsanesi de doğmuştur. Bu konuda söylenecek söz ise oldukça yalındır: Genelden farklı olan her aday, iş dünyası için bir yıldızdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber