Piyasadaki sahte paraya dikkat

Haber Giriş : 03 Ağustos 2005 13:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin YTL banknotları kullanmaya başlamasından bu yana yedi ay geçerken, YTL'ye geçişle birlikte piyasaya çıkarılan tüm kağıt paraların sahtesinin yapıldığı belirlendi. Kalpazanların en fazla bastığı sahte banknotun ise 20 YTL olduğu bildirildi.
Merkez Bankası'ndan edinilen bilgiye göre YTL banknotların kullanımının yaygınlaşmasına paralel olarak piyasada dolaşımda bulunan sahtelerinin sayısı da hızla artıyor. Halen değişik seri numaralarla 100 YTL, 50 YTL, 20 YTL, 10 YTL, 5 YTL ve 1 YTL'lik sahte banknotların dolaşumda olduğu belirlendi.
Buna göre, kalpazanlar en fazla 20 YTL'lik sahte banknot bastıp piyasaya sürdüler. Piyasada 125 değişik seri numarayla çıkarılmış sahte 20 YTL'lik banknotlar dolaşıyor.
Ancak her bir seri numaradan kaç sahte banknotun piyasada dolaştığı ise bilinmiyor.
Sahte banknot basanların ikinci sıradaki gözde banknotu ise 50 YTL'likler oldu. Dolaşımda halen toplam 68 değişik seri numarayla basılmış sahte 50 YTL'lik banknot bulunduğu tespit edildi. Sahte 100 YTL'lik banknotların seri numaralarının sayısı ise 55'e ulaştı.
Merkez Bankası'nın verilerine göre piyasada halen 26 değişik seri numarayla üretilmiş 10 YTL'lik, 25 değişik seri numarada basılmış 5 YTL'lik banknot geziyor. Kalpazanlar, tutarı düşük olmasına rağmen 1 YTL'likerin de sahtesini yaptılar. Dolaşımda 7 değişik seri numarayla dolaşan sahte 1 YTL'lik banknotlar bulunduğu belirlendi.

YTL BANKNOTLARIN GÜVENLİK ÖZELLİKLERİ

Yedi ay gibi kısa bir sürede toplam 306 değişik seri numarayla sahtesi yapılan Yeni Türk Lirası banknotlarda, sahtesiyle ayırdedilebilmesini sağlamak amacıyla çok sayıda güvenlik özelliği bulunuyor. Buna göre hemeh hemen tüm banknotlarda bulunan güvenlik özelliklerinin bazıları şöyle:
-Farklı açılardan bakıldığında altın sarısından yeşile dönüşen renk değiştiren mürekkep. (1 YTL'de bulunmuyor)
-Arka yüzde kesik gümüşi çizgilerden oluşan emniyet şeridi bulunuyor. Banknot ışığa tutulduğunda düz bir hat şeklini alıyor ve her iki yüzden görülüyor. Üzerinde "TCMB" harfleri bulunuyor.
Banknotun yatay konumda, göz hizasında ışığa doğru tutulması halinde, 5 YTL'de ay yıldız, diğerlerinde ise "TC" yazan gizli bir görüntü yer alıyor.
Ön ve arka yüzde, banknot ışığa tutulduğunda görülebilen, Atatürk portresinin küçüğünden ve paranın tutarını gösteren sayıdan oluşan bir filigran bulunuyor.
Banknot ışığa tutulduğunda, arka yüzdeki parçayla birbirini tamamlayan "TC" harfleri bulunuyor.
Her banknotta büyüteçle okunabilen paranın tutarını gösteren bir mikro yazı yer alıyor.
Banknotların ön yüzüne parmakla dokunulduğunda kabartma baskı hissediliyor.

DİĞER ÖZELLİKLER

YTL banknotlarda ayrıca ultraviyole ışık altında görülebilen kırmızı ve mavi renkte kılcal lifler, çeşitli desenler, ultraviyole ışık altında parlayan seri ve sıra numaraları gibi değişik güvenlik özellikleri de bulunuyor.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber