Bakır, Amerika'daki Kayserili bilim adamıyla görüş alışverişinde bulundu

Florida Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Necati Çatbaş, akademik konularda istişarelerde bulunmak üzere AK Parti Kayseri Milletvekili Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır'ı ziyaret etti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Temmuz 2012 17:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti Kayseri İl Başkanlığı'ndaki görüşmede 19 yıldır Amerika Birleşik Devletleri'nde görev yaptığını ve aslen Kayserili olduğunu kaydeden Prof. Dr. Necati Çatbaş, Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır ile 2006 yılından beri tanıştıklarını söyledi.

Prof. Dr. Çatbaş, ?Kendisi hakikaten ülkemizin yetiştirdiği nadir akademik değerlerden bir tanesi. Hocamızın eski doktora öğrencisi de şu anda Florida'da benimle çalışıyor. Bu bağlamda Pelin hocamızın önerileri doğrultusunda bilimsel çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Ülkemize, topluma önemli katkılarda bulunmayı amaçlıyoruz. Florida'dan Kayseri'ye de hocamız ile bilimsel konularda istişarelerde bulunmak amacıyla geldim.? dedi.

Toplantıda Prof. Dr. Necati Çatbaş ile yapı sağlığı izlenmesi konusunda İTÜ'de öğretim üyesi olduğu yıllarda uzun süre çalıştıklarını vurgulayan Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır, ?Necati Bey çok değerli bir bilim insanı. Kendisi Amerika'dan Kayseri'ye ülkeme hangi konularda katkıda bulunabilirim diye düşünerek gelmiş. Köprüler ve doğalgaz boru hatlarının deprem güvenliği ile savunma sanayii ve teknolojisi konularında bilimsel görüş alış verişinde bulunduk. Zaten yapılarda hasar belirlenmesi konusunda geçmişte ortak çok çalışmalar, makaleler yaptık. Bugün de burada köprülerin, sensörler vasıtasıyla toplanan datalara bağlı olarak uzaktan izleme yoluyla hasar tespitlerinin yapılması ve trafiğe kapatılmaları gibi kararların objektif bir biçimde alınabilmesi amacıyla kriterler geliştirilmesi konularında istişarelerde bulunduk." diye konuştu.

Savunma sanayinin birlikte çalışabilecekleri çok önemli bir konu olduğunu kaydeden Bakır, şöyle devam etti: "Çünkü sensörler ve veri toplama sistemleriyle izleme yapılması aslında savunma sanayii tarafından da çok sık kullanılan bir yöntem. Mesela Meksika-Amerika sınırı arasına fiber optik kablolar döşenmiş durumda ve böylece kaçak girişler kontrol altına alınabiliyor. Belki Türkiye-Suriye sınırı arasına da bu kablolar döşenebilir ve terörist girişlerini biz burada fiber optik kabloların yardımıyla gerçek zamanlı olarak belirleyebiliriz. Böyle bir çalışma gerçekleşirse, Türkiye'ye savunma açısından çok büyük bir öncelik sağlayacak ve bir yerde Türkiye'nin elini kuvvetlendirecek bir çalışma olacaktır.?

Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır, siyasetçi olarak, Türk akademisyenlerin yaptığı bilimsel çalışmalara, dışarıdan bilimsel makaleleri kritik ederek ve araştırma konuları önermek suretiyle her zaman desteğini sürdüreceğini, ileride de Türkiye'de bu konularda merkezler kurulmasının çok büyük önem arz ettiğini belirtti.

Toplantı sonrası Mevlana'nın hocası Hz. Seyyid Burhanettin Türbesi'ni ziyaret eden Milletvekili Gündeş Bakır ve Çatbaş, 1205?1206 yıllarında Selçuklu hükümdarı II. Kılıçarslan'ın kızı Gevher Nesibe Sultan adına kardeşi I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından yaptırılan Kayseri Tıp Tarihi Müzesi'nin yer aldığı Çifte Medrese'yi gezdi ve bilgiler aldı.

Ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile merhum Turgut Özal'ın eğitim gördüğü 118 yıllık tarihi Kayseri Lisesi'ne giden Prof. Dr. Gündeş Bakır, Kayseri Lisesi'nin Milli Mücadele Müzesi'ne dönüştürülmesi projesi ile ilgili Müdür Başyardımcısı Nihat Işık?dan bilgiler aldı.

Prof. Dr. Gündeş Bakır, son olarak Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından kamp eğitim merkezi olarak kullanılan tarihi Talas Amerikan Koleji'nde incelemelerde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber