Bebekler tek tek ölüyor yönetmelik hala bekliyor

Haber Giriş : 05 Ağustos 2005 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bugüne kadar ciddiye alınmayan hastane enfeksiyonu, bebek ölümlerinden sonra yetkililerin akıllarını başlarına getirdi. 1 yıl önce 'Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği' hazırladı ama hâlâ yürürlüğe girmedi

Bebek ölümleri ve sonrasında alınan önlemleri Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzısıhha Başkanı Doç.Dr.Turan Aslan'la konuştuk.

Bebek ölümlerine neden olan neydi?
Bu hastalık grubuna enfeksiyon hastalığı adını veriyoruz. Hasta bu hastalığa, hastane dışındayken yakalanmıyor. Hastaneye girdikten 48-72 saat sonra ya da hastaneyi terkettikten sonra 10 gün içinde görülen bir hastalık.

Yaz aylarında ortaya çıkması tesadüf mü?
Hayır. Yazın, mikroorganizmaların çoğalmaları için uygun ısı oluşuyor. Bazı mikroorganizmalar sıcak havada 20 dakika logaritmik olarak çoğalmaya başlıyor.

Daha önce da böyle olaylar yaşandı mı?
Eskiden de oluyordu bu olaylar ama bugün olduğu gibi kamuoyuna bu kadar sık yansımıyordu.. Bu hastalık sağlık sistemi çok ileri ülkelerde 30-40 yıl önce gündeme geldi. Hukuki boyutlarını çizdiler, Bizde ise sadece 1983 tarihli "Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği" nde bu konuya bir atıf var.

Sadece atıfta bulunuyor yani herhangi bir yaptırımı yok mu?
Bu yönetmeliğe göre hastaneler, eğer isterlerse, hastane enfeksiyonlarını araştırmak için ekip kurabiliyordu. Ama bu gönüllü yapılan bir işti. Yani yapmayana bir yasal altyapı, düzenleme yoktu.

Bu olaylar yaşandıktan sonra mı?
3 Eylül 2004'de bizim çalışmalarımız start aldı. Bir yıl süren bir çalışmanın sonunda Yataklı Tedavi Kurumları Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği'ni bitirdik..

Niye bu kadar zaman aldı?
Böyle çalışmalar, akşamdan sabaha olmaz.

Yönetmelikte neler var?
Türkiye'deki tüm hastaneler bu yönetmeliğin kapsamına alındı. Hastanelerde enfeksiyon kontrol birimleri oluşturulacak. Eskiden bir başhekim, bir doktoru bu işle görevlendirdiğinde kolaylıkla reddedebiliyordu. Ama artık reddetme şansı yok. Enfeksiyon kontrollerile hekimler görevlendirilecek. Sadece enfeksiyon konusunda görevli hemşireler olacak. Hastanesini enfeksiyondan arındırmayan; enfeksiyona karşı korumayan hastane yöneticileri artık eskisi gibi yaptırmışız kalmayacak, cezalandırılacak.

Ne zaman yürürlüğe girecek?
Bugün yarın çıkar. Hukukçularla, son halini vereceğiz. Ardından da Sayın Bakan'a sunulacak.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber