OSBÜK Başkanı Özdemir: Türkiye, OSB mevzuatı ihraç ediyor

Kendine özgü yasası ve mevzuatı ile kurumsallaşmasını tamamlayan organize sanayi bölgelerinin diğer ülkelere örnek olduğu belirtildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Temmuz 2012 13:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Nurettin Özdebir, dünyanın hiçbir yerinde Türkiye'deki gibi bir OSB anlayışı bulunmadığını belirterek, yurt dışından gelen bakan ve başbakanların adeta ?çarpıldığını' söyledi. Kendilerinden OSB isteyen ülkelere önce mevzuatı verdiklerini belirten Özdebir, ?Bunun son örneğini Rusya'da yaşadık. Saint Petesburg'da ilk önce mevzuatımızı aynen Rusçaya çevirip kabul ettiler.? dedi.

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu'nun Bursa OSB'leri İstişare Toplantısı, Bursa Ticaret Sanayi Odası Organize Sanayi Bölgesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. BTSO meclis toplantı salonunda yapılan toplantıya, OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir'in yanı sıra Bursa TSO Meclis Başkanı İlhan Parseker ve Bursa TSO OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uğur ile oda üyeleri katıldı.

Toplantıda konuşan Nurettin Özdebir, Türkiye'ye yurt dışından gelen heyetlerin, devlet başkanları ve başbakanların OSB'lerdeki yapıyı görünce etkilenmek bir yana çarpıldığını dile getirdi.

?RUSLAR, OSB MEVZUATIMIZI RUSÇAYA ÇEVİRDİLER?

?Dünyanın hiçbir yerinde bizdeki gibi bir organize sanayi bölgesi anlayışı yok.? diyen Özdebir, şu bilgileri verdi: ?Çeşitli sanayi konsantre olduğu, toplu olarak sanayi işletmelerinin yerleştiği, sanayi parseli üreten yapılar var ama bizdeki gibi sanayicinin kendi kendisini yönettiği ve kanunu özel yönetmeliği olan bir yapıya bin hiç rastlamadım. Başka ülkelerden gelip, OSB yapmamızı istediklerinde, tecrübelerimizden yararlanmak istediklerinde benim ilk yaptığım şey bizim mevzuatı onlara vererek ?önce sizde böyle bir mevzuatı çıkartın ondan sonra gelip yapalım' demek oluyor. Bunun son örneğini Rusya'da yaşadık. Saint Petesburg'da ilk önce mevzuatımızı aynen Rusçaya çevirip kabul ettiler, ondan sonra organize sanayi bölgesiyle ilgili çalışmalar devam ediyor.?

?OSB'LERİMİZ MUHTEŞEM BİR ORGANİZASYON HALİNE GELDİ?

Özdebir, OSB'lerin geldiği noktayı şöyle tanımladı: ?Organize sanayi bölgelerimiz, tek bir ofis haline gelmesi, imar iznini, iskan iznini, inşaat iznini, elektrik bağlantısını, su bağlantısını tek elden yapıp, sanayicimizin birbirleriyle yardımlaşarak bu ücretlerin aşağıya düşürülmesi ve toplu olarak alınıp dağıtılması, bu arada ödeyen ödeyemeyen arasındaki yardımlaşmayı da dahil ederek muhteşem bir organizasyon haline geldi.?

Buna rağmen hala organize sanayi bölgelerinin sorunları olduğuna dikkat çeken Özdebir, "OSB'lerimizin kimlikleri ile ilgili yapılması gereken işlerimiz var, eksiklerimiz var ve tehlikelerimiz var. Çünkü ülkemizde bazı şeyler parlamaya başladığı zaman mutlaka onun paçasından aşağı doğru çekenler de çıkmaya başlıyor. Özellikle maliye mevzuatı açısından sıkıntılarımız var. Her sene onlarla mahkeme oluyoruz ve her sene kazanmamıza rağmen devam ediyor.? diye konuştu.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası OSB Yönetim Kurul Başkanı Ali Uğur ise Bursa'nın Türkiye'de en çok organize sanayi bölgesine sahip il olduğunu belirterek, ?Halen Bursamızda 13 tane organize sanayi bölgesi bulunmakta olup, 8 tane de ıslah OSB'miz vardır. Bursa bu özeliği ile adeta üretimin başkentidir. Elektrikten doğalgaza, sanayi arsası üretiminden teşvik uygulamalarına kadar merkezi idarenin aldığı her karar bizleri ama bilhassa Bursamızı direkt olarak ilgilendirmektedir.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber