'Eğitim %100 reform istiyor'

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Ağustos 2005 14:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Türkiye'de eğitim sisteminin başarısız olduğunu öne sürerek, ''Eğitimde artık yüzde yüz reforma ihtiyaç vardır'' dedi.

Gündoğdu, sendika il binasında düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de eğitim sistemindeki uygulamalar sonucu ÖSS'de öğrencilerin ''sıfır'' puan aldığını belirterek, bu oranın her geçen gün arttığını savundu.

Milli Eğitim Bakanlığı'nca başlatılan ''Eğitime Yüzde Yüz Destek'' kampanyasının eğitim alanında atılan çok önemli bir adım olduğunu ifade eden Gündoğdu, ''Bu tür kampanyaların eğitim alanında büyük önemi vardır. Ancak esas sorun eğitim sisteminin temelinde yatmaktadır. Bu sorunlar tespit edilerek çözüm yollarına gidilmelidir. Türkiye'de eğitim sistemi başarısızdır. Eğitimde artık yüzde yüz reforma ihtiyaç vardır'' ifadesini kullandı.

''Türkiye'nin en önemli sorunu eğitimdir. Eğitim sorunu çözülmeden hiçbir sorun çözülemeyecektir'' diyen Gündoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Bu nedenle ülkemizde bütçeden eğitime ayrılan pay yüzde 9.5 değil, en az yüzde 20 olmalıdır. Her kayıt döneminde zorla bağış alınmayacak denilmesine rağmen bütçe yeterli olmadığı için bağış kargaşası yaşanmaktadır. Bu sorunun bir an önce aşılması gerekmektedir. Eğitim sisteminin ruhu olan müfredatta ezberci, sorgulayamayan, hayata hazırlanamayan, sadece sınava ve test çözmeye endeksli insan yetiştirme tarzı bırakılıp, özgüveni sağlam, zekasını sağlıklı kullanabilen bireylerin yetişmesi için yeni uygulamalar geliştirilmelidir. Ayrıca eğitimin lokomotifi konumunda olan öğretmenlerin kadrolu personel olarak göreve getirilmesi, ucuz diye vekil, ücretli ve sözleşmeli gibi rağbet edilen öğretmen alım anlayışı ortadan kaldırılmalıdır.''

Gündoğdu, sendika olarak eğitimde yaşanan sorunların çözümüne yönelik hazırladıkları raporu Milli Eğitim Bakanlığı'na sunacaklarını da kaydetti.

4 yıla hazır değiliz

Eğitim sistemi üzerinde sürekli oyun oynanandığını ileri süren Temel, YÖK ve ÖSYM'yi denemecilikle suçlayıp, "Eğitim sistemimiz deneme tahtası, öğrenciler de kobay durumunda" diyerek 4 yıllık eğitime hazır.

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Adıyaman Şubesi Basın Yayın Sekreteri Sinan Temel, liselerin 4 yıla çıkarılacağı yeni sistemin kamuoyunda tartışılıp değerlendirildikten sonra uygulamaya konulması gerektiğini söyledi.

Temel, yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı'nın liseleri 4 yıla çıkardığını açıkladığını hatırlattı.

ÖSS sisteminin nasıl olacağı ve uygulanacağının merak konusu olduğunu ancak sistem değişikliği ile ilgili kamuoyunda yeni tartışmalar başladığını kaydeden Temel, "ÖSS'de soruların 4 yılın müfredatından sorulacağı, sınav süresi uzatılacağı, soru sayısın artırılacağı ifade edilmektedir. Liselerinin 4 yıla çıkarılmasının anlamlı buluyoruz ancak altyapı buna hazır değil." dedi.

Öğretmen, eğitim ortamında kullanılacak araç gereç ile derslik sayılarının yetersiz olduğunu kaydeden Temel, şunları söyledi: "ÖSS'de 4 yıllık müfredattan soru çıkacağı ifade edilirken uygulamanın önümüzdeki öğretim yılında başlatılması üç yıllık lise okumuş öğrenciler için olumsuzluktur. ÖSS yeni sistemi dört yıllık lise uygulamasına yeni başlayan öğrencilerin mezuniyetinde uygulanması daha doğru olacaktır. Eğitim sisteminde mesleki rehberlik tam anlamıyla işlememektedir. Bunu göz önünde bulundurmadan yeni sistemi hemen açıklayıp önümüzdeki öğretim yılında uygulamak doğru değildir."

Eğitim sistemi üzerinde sürekli oyun oynanandığını ileri süren Temel, YÖK ve ÖSYM'yi denemecilikle suçlayıp, "Eğitim sistemimiz deneme tahtası, öğrenciler de kobay durumunda. Kamuoyu, meslek liselerinin önündeki engelin kaldırılmasını ve sorunlarını çözümünü beklerken YÖK ve ÖSYM yeni bir sistemle ve daha karmaşık bir yaklaşımla karşımıza çıktı." dedi.

Temel, şöyle devam etti: "1999 yılından önce uygulanan iki aşamalı ÖSS ve ÖYS sisteminin kes kopyala yapıştır mantığı ÖSS adı altında tek bir sınavla yeni bir sistem olarak takdim ediliyor. İlk bakışta iyi bir sistem olarak görünen bu yeni sistem tamamen öğrencilerin aleyhine.Hem mevcut lisede okuyan öğrenciler için endişe verici, hem de daha önce mezun olmuş ve hiçbir fakülteye girememiş milyonlarca öğrenciyi olumsuz etkileyecek. 3 yıl boyunca ÖSS mantığıyla yoruma dayalı sınava hazırlanmış ve motive olmuş bu öğrenciler yeni sistemle bilgiye dayalı sorularla karşı karşıya olup soru tekniği açısından çatışma yaşayacaktır. Yine soru tekniği bakımından baktığımızda aynı sınav içerisinde farklı soru tekniği ile karşı karşıya kalacak öğrenciler ciddi anlamda çelişki yaşayacak ve olumsuz etkilenecektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber