Selden insanlık dersi çıktı, kaportacı hasar parasını devlete iade etti

Samsun'da yaşanan sel felaketinin ardından yapılan hasar tespit çalışmalarında insanlık dersi niteliğinde bir olay yaşandı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Temmuz 2012 14:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Canik ilçesinde kapı kapı dolaşan hasar tespit ekipleri, 30 yıllık kaporta ustası Reis Kurt'un dükkanını ve evini de inceledi. Bir süre sonra dükkanına 2 bin TL, apartmanın 3. katındaki dairesine de 3 bin TL hasar parası çıktı. Dükkanı su baskınına uğradığı için 2 bin TL'yi alan, ancak evine su girmediği halde hasar parası çıkarılmasını doğru bulmayan esnaf, kaymakamlığa giderek 3 bin TL'yi iade etti. Haksız yere para alan esnaf ve ev sahipleri olduğunu söyleyen Kurt, bu paraların devlete geri iade edilmesi çağrısı yaptı.

Canik ilçesinin Gazi Mahallesi'nde yaşayan 3 çocuk babası kaporta ustası Reis Kurt, Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'ne bağlı Sivil Savunma Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı hasar tespitlerinin ardından iş yeri zarar gördüğü için 2 bin TL para yardımı aldı. Kısa bir süre sonra 3. kattaki evi de selden zarar gördüğü gerekçesiyle elden bin TL daha ödeme yapılan Kurt, buna bir anlam veremedi. Kurt, bankadaki hesabında da fazladan 2 bin TL daha olduğunu gördü. Evi selden etkilenmemesine ve herhangi bir zarar görmemesine rağmen kendisine para yardımı yapılmasından vicdanen rahatsız olan kaportacı, toplam 3 bin TL'lik para yardımını Canik Kaymakamlığı'na giderek tutanakla geri iade etti.

Örnek bir davranış sergileyen esnaf, çevresinden ve yakınlarından tepki gördüğünü, ancak haksız alınan paranın kendisine lazım olmadığını kaydetti. Cihan Haber Ajansı'na konuşan kaporta ustası Reis Kurt, ?Sel sonrası gelen afet memurları daireleri ve dükkanları inceledi. Ama gerçek ihtiyaç sahiplerini de yazmışlar, ihtiyacı olmayanları da. Benim iş yerim zarar gördü. Dükkanımı 40 santim yüksekliğinde su bastı. Araçlarda büyük zarar oluştu. Dükkan için 2 bin TL verdiler. Ama evimde en ufak bir zararım ziyanım yok. Buna rağmen 'senin evin hasarlıymış, zarar görmüşsün' denilerek elden bin TL verdiler. Ardından bankadaki hesabıma 2 bin TL aktarılmış. Vicdanen kabullenemedim. Önce elden verilen bin TL'yi, ardından da hesabımdaki 2 bin TL'yi kaymakamlığa götürüp teslim ettim." dedi.

?HAKSIZ PARA ALANLAR İADE ETMELİ?

Helal olmayan bir parayı geri iade etmekle doğru olanı yaptığını dile getiren Reis Kurt, devlet yardımını gerçekten mağdur olanların alması gerektiğini kaydetti. Benzer durum söz konusu olsa aynı davranışı yine sergileyeceğini dile getiren Kurt, ?Çoğu arkadaşlarım niye kendilerine vermedim de iade ettim diye bana darıldı. Ama haksız para bana lazım değil. Günah. Ben yiyemem, ama başkasını bilmem. Çoluk çocuğum da istemedi bu parayı. Bazı esnaflar bana kızdı, senin yüzünden para alamayacağız diye. İnşallah haksız yere para alamazlar. Haksız yere alanlar da devlete geri iade etsin." çağrısında bulundu.

Yine vermeleri halinde yine iade edeceğini kaydeden Kurt, "Ben böyle gördüm, böyle yetiştim. 2 çocuğum okuyor üniversitede. Devletimin parasına ihtiyacım yok. Evirir çevirir geçimimi kendim sağlarım." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber