El-Aman Hanı, restore edilerek turizme kazandırıldı

Turizmde cazibe merkezi olmayı hedefleyen Bitlis'in en önemli tarihi eserlerinden El-Aman Hanı, restore edilerek turizme kazandırıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Temmuz 2012 13:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2006-2009 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 9 milyon liraya restore edilen han, Bitlis Eren Üniversitesi tarafından tarihi dokusuna uygun bir şekilde dönüştürüldü. Üniversitenin, kültür merkezi olarak kullanacağı tarihi han için bugüne kadar 2 milyon lira harcandı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, Van Beylerbeyi Hüsrev Paşa tarafından 16. yüzyılda yaptırılan ancak ilgisizlikten dolayı harabeye dönüşen El-Aman Hanı'nın, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Bitlis Üniversitesi'nin toplam 11 milyon lirayı bulan projesiyle onarıldığını belirtti. Prof. Doğru, kültür merkezi olarak kullanılmak üzere devredilen Anadolu'nun en büyük kervansaraylarından biri olan El-Aman Hanı'nın, çeşitli sosyal etkinliklere ev sahipliği yapmaya başladığını ifade etti.

Rektör Doğru, ?Haziran ayında 4'üncü mezuniyet töreninin düzenlendiği El-Aman Hanı resmi açılışa hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışına gelmesi beklenen Doğu Anadolu'nun en büyük hanı, 100 kişilik restoran ve mutfak, 300 kişilik çok amaçlı salon, 2 tane 50 kişilik sinema salonu ve fuayesi, kütüphane ve okuma salonu, 16 bin 400 metrekarelik yeşillendirilmiş açık alan birimlerinden oluşuyor." dedi.

El-Aman Hanı'nın restorasyonu ve dönüşümü ile üniversite olarak, Bitlis'e kültür ve turizm yatırımı kazandırmanın yanı sıra ilin cazibe merkezi olması için büyük bir adım atıldığını belirten Rektör Prof. Dr. Mahmut Doğru, "El-Aman Hanı'nın kültür merkezine dönüştürme çalışmalarını tamamlayarak ilimizin ve ilimize gelecek yerli yabancı turistlerin hizmetine sunacak olmanın heyecanını yaşıyoruz. Üniversite olarak, Bitlis ilinin gelişimine ve kalkınmasına bu çalışmaya benzer yeni çalışmalarla katkıda bulunmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber