Ordu, geçici fındık işçilerini ağırlıyor

Fındık hasat döneminin başlamasıyla birlikte, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden Ordu'ya gelen yüzlerce geçici fındık işçisi, kendileri için Uzunisa ve Efirli köylerinde hazırlanan alanlarda çadır kurarak konaklıyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Temmuz 2012 08:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çeşitli illerden fındık toplamak üzere Ordu'ya hareket eden işçiler, kendi imkanlarıyla kente ulaştı. Ordu'ya gelen fındık işçilerinin bir bölümü merkeze bağlı Uzunisa köyünde, bir bölümü de Perşembe ilçesine bağlı Efirli köyünde kurdukları derme çatma çadırlarda konaklıyor.

İşçilerin çoğu kendileri için hazırlanan konaklama yerlerinden memnuniyetini dile getirdi. Bazı işçiler ise 16 yaşın altındaki çocukların çalıştırılma yasağının kendilerini zor durumda bırakacağını savundu.

Yöreye gelen geçici fındık işçilerinden Melike Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllardan beri fındık işçiliği yaptığını, bu yıl da ailesiyle hasat sezonunun başlamasının ardından yöreye geldiğini söyledi.

Şanlıurfa'dan Ordu'ya geldiklerini, yaptıkları işin çok zor olduğunu belirten Demir, "Ekmek parası kazanmak için fındık toplamak zorundayız. Yerleşim yerlerimizle ilgili olarak bir şikayetimiz yok. Valilik bizler için çok güzel konaklama yeri yapmış. Elektriğimiz var, içecek suyumuz akıyor ve yakacak odunumuz da hazırlanmış. Bu yönden halimizden çok memnunuz. Bizleri düşünen herkese teşekkür ederiz" dedi.

Aziz Abut ise Ordu'ya bir gün önce Adıyaman'dan geldiğini ve 20 kişilik ailesiyle kente ulaştıklarını dile getirerek, "Buradan fındık toplamak için köylere gideceğiz. Bizler için çok güzel bir alan oluşturmuşlar" diye konuştu.

Abut, 16 yaşından küçük çocukların bahçede çalıştırılmasının yasaklandığını yeni öğrendiklerini vurgulayarak, "Biz buna karşıyız. Bizim getirdiğimiz çocukların çoğunluğu 16 yaşın altında. Bu çocuklarımız çalışmazsa biz zarar ederiz. Geçen yıl çalışan çocuklarımız bu yıl çalışamayacak. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Fındık üreticisi 16 yaşından küçük çocuk istemiyor. Açıkçası bu yasak bizim açımızdan hiç iyi olmadı" dedi.

Zeliha Yamuk da bir ay boyunca Ordu'da fındık toplamak için kalacaklarını, Karadeniz Bölgesi'ne 10 yıldır geldiğini ifade etti.

-Çocuklar da yaş yasağından memnun değil-

Çeşitli bölgelerden Ordu'ya gelen çocuklar da yaş yasağından memnun olmadıklarını dile getirdi.

14 yaşındaki Fırat Kemçi, geçen yıl fındık topladığını ancak bu yıl 16 yaşından küçük olduğu için fındık toplamayacağını söyledi. Bu durum karşısında mağdur olduklarını savunan Kemçi, "Bu yıl çalışma imkanımız yok. Bu nedenle buradan gidebiliriz" diye konuştu.

12 yaşındaki Osman Çakmak da 16 yaşından küçük çocukların çalıştırılmasının yasak olduğunu Ordu'ya gelince öğrendiklerini, ne yapacaklarını bilemediklerini belirterek, "Yaş yasağından dolayı en çok ailelerimiz mağdur olacak" ifadelerini kullandı.

-Konaklama alanlarındaki çalışmalar son aşamada-

Bu arada Ordu Valiliği'nce düzenleme çalışmaları sürdürülen Uzunisa ve Efirli köylerindeki geçici konaklama alanlarında çalışmalar son aşamaya gelmiş durumda.

Uzunisa köyü muhtarı Nurhan Şensoy, bölgede dere ıslahının devam ettiğini ve alanın tel örgülerle çevrildiğini anlatarak, tuvalet ve banyoların da tamamlanarak hizmet vermeye başladığını aktardı.

Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı ise fındık hasat sezonunun başlamasıyla yöreye aileleriyle birlikte 10 bin geçici işçinin gelmesini beklediklerini kaydetti.

Muhabir: Hayati Akçay

Yayıncı: Orhan Topal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber