Tutuklu komutan düğümü YAŞ'ta çözülüyor/ Video

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 31 Temmuz 2012 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tutuklanan komutan sayısının giderek artması, tutuklu 68 komutandan 40'ının mevcut rütbelerindeki görev sürelerinin dolması YAŞ üyelerinin vereceği kararın önemini artırıyor

MERİÇ TAFOLAR Ankara

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yarın çalışmalarına başlayacak olan Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) gözler Suriye sınırında devam eden gerginlik nedeniyle bu bölgeye yapılacak atamalara çevrildi. Suriye sınırına yönelik yakın gelecekte bir dizi önlem alınması gündemde iken bölgeye atanacak komutanların kimliği de önem kazandı. 2. Ordu Komutanlığı görevini 2 yıldır sürdüren Orgeneral Servet Yörük'ün bölgedeki durum nedeniyle görevini 1 yıl daha sürdürebileceği belirtilirken, Yörük?ün başka bir göreve de atanabileceği ifade ediliyor. Bölgedeki kritik görevlerden biri olan, ancak yaklaşık 1 yıldır Tümgeneral Sezai Bostancı'nın vekâlet ettiği 6. Kolordu Komutanlığı'na bu yıl bir korgeneralin atanması, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Alaaddin Örsal'ın görevine devam etmesi bekleniyor. Balyoz, Ergenekon ve 28 Şubat davaları kapsamında tutuklu bulunan generallerin kaderi çizilecek. 2010 ve 2011 şuralarında tutuklu bulunan komutanlara yönelik ?temdit? (görev süresinin uzatılması) kararı veren YAŞ üyelerinin bu kez hangi kararı vereceği merakla bekleniyor.

Tutuklanan komutan sayısının giderek artması ve tutuklu bulunan 68 komutandan 40'ının mevcut rütbelerindeki görev süreleri dolduğu için dosyalarının YAŞ'ta görüşülecek olması şura üyelerinin vereceği kararın önemini artırıyor.

Başbakan Erdoğan başkanlığında yarın çalışmalarına başlayacak ve teamüllere göre 4 Ağustos'a kadar görevini sürdürecek olan YAŞ'ta 1 yıldır vekâleten Tümgeneral Bostancı'nın yürüttüğü Adana merkezli 6. Kolordu Komutanlığı'na bu kez bir korgeneral atanacak. Diyarbakır merkezli 7. Kolordu'nun komutanlık görevini ise Korgeneral Alaaddin Örsal'ın bir yıl daha yürütmesi bekleniyor. Yine Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak'ta tümen ve tugaylara yapılacak atamalar da Türkiye-Suriye sınırının mevcut durumu nedeniyle önem kazanıyor.

3'ü kesin emekli edilecek

Bu yıl dosyaları görüşülecek tutuklu komutanlardan 3'ü kesin emekliye ayrılacak. Tümgeneraller Erkal Bektaş ve Ahmet Yavuz ile Tuğgeneral Ali Aydın, TSK Personel Kanunu gereği 3 kez temdit aldıkları ve 4. kez temdit alamayacakları için emekliye sevkedilecek. Yine TSK Personel Kanunu gereği toplam 47 general/amiral için uygulanabilen temdit kararının 37'sinin tutuklu komutanlar için ayrılması durumunda halen görevi başında bulunan ve başarılı general/amirallere haksızlık yapılacağı ifade ediliyor.

Hasdal'dan Silivri'ye

Şura'da tutuklu bulunan komutanların emekliye edilmesi formülünün işletilmesi durumunda, komutanlar 30 Ağustos günü halen tutuldukları Hadımköy ve Hasdal'daki askeri ceza infaz kurumlarından Silivri Cezaevi'ne nakledilecek

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber