Tekrar emeklilikte hizmet birleştirmesi konusu

Sigortalı, Bağ-Kur'lu ve Emekli Sandığına tabi bulunanların, bu şekilde geçen hizmetlerinin değerlendirilmesi, 2008 yılından önce hizmetinin bulunup bulunmamasına bağlı olarak değişmektedir. Ayrıca bazı hizmetler kazanılmış hak aylığında değerlendirilmezken, emeklilik keseneğine esas kıdemde değerlendirilmektedir. Konuya dair son güncel dosya için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Temmuz 2012 14:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU:

öncelikle yapmış olduğunuz başarılı bir site yönetimi için çok teşekkür ediyorum. Sizin sitenizi takip ederek hem güncel olaylardan hemde yasalardaki değişiklerin yorumlanmasından çokça faydanan biri olarak bu başarılı çalışmalarınızın devamını diliyorum.

Sizden bir ricam olacak hizmet birleştirmesi konusunda geçmiş yıllarda haberlerinizi okudum. FAkat güncel olarak bizlerinde faydalanabilmesi amacıyla tekrardan hizmet birleştirmesi konusunda pratik bilgiler içeren bir haber yapar mısınız? (örn: olarak 5434 de tabi gih hizmetler sınıfının hizmet birleştirmesinde resmi ssk hizmetleri nasıl değerlendirilir. özel ssk hizmetleri nasıl değerlendirilir. 5434 e tabi teknik hizmetler sınıfı öğrenim altı hizmetleri nasıl değerlendirilir. 5510 sayılı kanuna tabi kişilerin hizmetleri varsa ne yapılmalı çünkü hizmet birleştirmesi teknik hizmetler sınıfı hariç yapılamamakta ... bunlar gibi konularda )

Katkılarınız için şimdiden çok teşekkür ediyorum. İyi çalışmalar

Hizmetlerin birleştirilmesi, birleştirilen hizmetlerin intibak işlemlerine tabi tutulması durumlarına ilişkin değerlendirmelerimizi GÜNCEL olarak aşağıdaki şekilde yapmaktayız.

CEVAP:

A- SİGORTALI, BAĞ-KURLU VE EMEKLİ SANDIĞINA TABİ HİZMET SÜRELERİ BULUNANLARIN, BU ŞEKİLDE GEÇEN HİZMET SÜRELERİNİN BİRLEŞTİRİLMESİ SURETİYLE TEK BİR EMEKLİLİK İŞLEMLERİNİN YAPILMASI DURUMU;

1- 2008 yılı Ekim ayı başı ÖNCESİNDE değişik statülerde,

Sigortalı + Emekli Sandığı,

Bağ-kur lu + Emekli Sandığı,

Sigortalı + Bağ-Kur lu + Emekli Sandığı,

Şeklinde geçen hizmetleri bulunanların hizmetlerinin birleştirilmesi işlemleri;

Bu şekilde olanlar için; 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun hükümleri uygulanmak suretiyle hizmet süreleri birleştirilmektedir.

Bu Kanuna göre ilgililerin hizmet sürelerinin hesabı yapılmak suretiyle hangi kanun hükmüne tabi olacakların ve aylıklarının bağlanacağının tespiti yapılmaktadır. Bu tespit işleminde ilgililerin son yedi yıllık fiili hizmet süreleri esas alınmaktadır. Buna göre;

Birleştirilmiş hizmet süreleri toplamı (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) üzerinden;

- Son yedi yıllık hizmetleri içerisinde hizmet süresi fazla olan kurum (SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı gibi)

- Son yedi yıllık hizmetleri içerisinde SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı hizmetlerinin eşit olması halinde ise son defa tabi olunan Kurum,

Mevzuatına ilişkin hükümler uygulanmaktadır. (506 Sayılı Sigorta Kanunu, 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu veya 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu gibi)

2829 sayılı kanunda son defa tabi olunan kurum mevzuatına göre işlem yapılacak olanlar ayrılmış, bu gruba girenlerde son yedi yıllık hizmet hesabı yapılmamaktadır. Bu durumlar;

- Malullük,

- Ölüm,

- 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununa göre yaş haddinden re'sen emekli olma,

- Süresi kanunla belirlenen vazifelere atanma veya seçilme,

- Bağlı oldukları kurumun kanunla değiştirilmesi,

Halleridir. Buna göre de ilgililere hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu kurumca, kendi mevzuatına göre aylık bağlanmaktadır.

ÖRNEK ; 02,05,1982 ? 07,12,2003 tarihleri arasında 21 yıl SSK.lı hizmeti olan bir kişi, 12,03,2004 tarihinde devlet memuriyetine girmiş, 13,03,2009 tarihine kadar 5 yıl çalıştıktan sonra emekli olmuştur. Bu kişi hakkında son yedi yıllık hizmet süresine baktığımızda (13,03,2009 tarihinden geriye doğru 13,09,2002 tarihine kadarki süre içerisinde Devlet memurluğunda geçen süresi 3 yıl 6 ayın üzerindedir. Bu kişi hakkında 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa göre emekli aylığı bağlanacaktır.

ÖRNEK; Son 7 yıl içerisinde sırayla 2 yıl 4 ay Devlet Memuru; daha sonra 2 yıl 4 ay Bağ-Kur; daha sonra 2 yıl 4 ay SSK. lı hizmeti olan bir kişinin hizmet süreleri eşit olduğunda son defa yapmış olduğu görev esas alınmaktadır. Bu durumda son defa SSK.lı olduğundan işçi emeklisi olarak aylık bağlanacaktır.

2- 2008 yılı Ekim ayı başı SONRASINDA değişik statülerde;

Sigortalı + Emekli Sandığı,

Bağ-kur lu + Emekli Sandığı,

Sigortalı + Bağ-Kur lu + Emekli Sandığı,

Şeklinde geçen hizmetleri bulunanların hizmetlerinin birleştirilmesi işlemleri;

2008 yılı Ekim ayı başından öncesinde hiçbir surette çalışma hayatı olmayan, ancak 2008 yılı Ekim ayı başından sonrasında çalışma hayatına atılanların hizmet birleştirilmesi suretiyle işçi olarak mı, esnaf olarak mı, yoksa devlet memuru olarak mı aylık bağlanacağı konusunda önemli değişiklik yapılmıştır.

Bu değişiklik 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda yapılmıştır. Bu durumda olanlar hakkında 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun hükümleri uygulanmamaktadır. Uygulamada esas alınan 5510 sayılı Kanunun 53 üncü maddesidir.

?Sigortalılık hallerinin birleşmesi

MADDE 53- Sigortalının 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde yer alan sigortalılık statüleri ile (c) bendinde yer alan sigortalılık statüsüne aynı anda tabi olacak şekilde Kanun kapsamına girmesi halinde öncelikle aynı maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında, (a) ve (b) bentlerinde yer alan sigortalılık statülerine tabi olacak şekilde Kanun kapsamına girmesi halinde ise aynı maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılır. Ancak, sigortalılık hallerininin çakışması nedeniyle Kanunun 4 ncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılığı esas alınanlar, yazılı talepte bulunmak ve Kanunun 82 nci maddesine göre belirlenen prime esas kazanç alt sınırı ve üst sınırına ilişkin hükümler saklı olmak kaydıyla, esas alınmayan sigortalılık statüsü kapsamında talep tarihinden itibaren prim ödeyebilirler. Bu şekilde ödenen primler; iş kazası ve meslek hastalığı sigortasından sağlanan haklar yönünden, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalılık statüsünde, kısa vadeli sigorta kollarından sağlanan diğer yardımlar ile uzun vadeli sigorta kollarından sağlanan yardımlar yönünden ise Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalılık statüsünde değerlendirilir. Bu fıkra hükümlerine göre ödeme talebinde bulunulduğu halde ait olduğu ayı izleyen ayın sonuna kadar ödenmeyen primlerin ödenme hakkı düşer. 4 ncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi ile aynı maddenin birinci fıkrasının (b) bendindeki diğer sigortalılık statülerine aynı anda tabi olacak şekilde çalışılması durumunda, (b) bendinin (4) numaralı alt bendi dışındaki diğer sigortalılık durumu dikkate alınır.

?

Sigortalının, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık halleri ile 5 inci maddenin (a) ve (e) bentlerine tâbi sigortalılık hallerinin çakışması halinde, 4 üncü madde kapsamında sigortalı sayılır ve birinci fıkra hükmü uygulanır.

Birinci fıkra hükmü saklı olmak üzere sigortalının, bu madde hükmüne göre sigortalı sayılması gereken sigortalılık halinden başka bir sigortalılık hali için prim ödemiş olması durumunda, ödenen primler birinci fıkraya göre esas alınan sigortalılık hali için ödenmiş ve esas alınan sigortalılık halinde geçmiş kabul edilir.

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ilk defa sigortalı sayılanlardan 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinden birden fazlasına tabi olarak çalışmış olanların yaşlılık aylığı bağlanma taleplerinde, en fazla sigortalılığın geçtiği sigortalılık hali, hizmet sürelerinin eşit olması ile malûllük ve ölüm halleri ile yaş haddinden re'sen emekli olma, süresi kanunla belirlenen vazifelere atanma veya seçilme ve bağlı oldukları sigortalılık halinin kanunla değiştirilmesi durumunda ise son sigortalılık hali esas alınır.?

Buna göre;

- Değişik statülerde geçen çalışmalarda son yedi yıl içerisinde geçen hizmet sürelerinin az veya çok olup olmadığına bakılmamaktadır.

- Toplam çalışma hayatında hangi statüde daha fazla prim ödenmişse bu süre aylık bağlanması işlemlerinde geçerli olmaktadır.

Örnek;

- 20 yıl işçi olarak çalışmış bir kişi daha sonra 9 yıl Devlet memuru olarak çalışmışsa, bu kişi işçi emeklisi olacaktır.

- 15 yıl Devlet memuru olarak çalışan, daha sonra sırayla 6 yıl Esnaf, 8 yıl işçi olarak çalışmışsa, bu kişi Devlet memuru emeklisi olacaktır.

- Çalışma hayatındaki hizmet sürelerinin eşit olması halinde son defa görev yaptığı konum esas alınmaktadır.

Örnek;

10 yıl Devlet memuru, daha sonra 10 yıl Bağ-Kur, daha sonra 10 yıl da SSK.lı çalışmışsa, son çalışması sigortalı olduğundan işçi emeklisi olacaktır.

- Malullük, ölüm, yaş haddinden re'sen emekli olma, süresi kanunla belirlenen vazifelere atanma veya seçilme ve bağlı oldukları sigortalılık halinin kanunla değiştirilmesi durumunda ise son sigortalılık durumu esas alınmaktadır. Bu durum 2008 yılı Ekim ayı başı öncesindeki durum ile aynıdır. Bu konuda bir değişiklik yapılmamıştır.

Örnek; 12 yıl Devlet memuru, 11 yıl Bağ-Kur ve daha sonra 7 yıl SSK.lı çalışan bir kişi, sigortalı çalışırken malul olduysa veya vefat ettiyse, hak sahiplerine işçiler için uygulanan kanun esas alınacaktır.


B- SİGORTALI, BAĞ-KUR'LU OLARAK GEÇEN SÜRELER, DEVLET MEMURLUĞU GÖREVİNE DEVAM EDENLER İÇİN İNTİBAK İŞLEMLERİNDE NE ŞEKİLDE DİKKATE ALINMAKTADIR?

Konunun anlaşılması bakımından, intibak işlemlerine ait kanun metinlerinde geçen emekli keseneğine esas aylık-kazanılmış hak aylığı neyi ifade etmektedir, bunu açıklamak istiyoruz.

Anlamı, bağlantılı olarak sigortalı, bağ-kur'lu ve devlet memurluğu hizmetlerinin toplamının genel olarak intibak işlemine tabi tutulmasıdır. Tamamının intibak işlemine tabi tutulması Emekli Keseneğine Esas aylık olarak ifade edilmektedir.

Kısa açıklamamıza göre;

1- Kazanılmış Hak Aylığı: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun intibak işlemlerine ait 36 ncı maddesi, geçici maddeleri, ek geçici maddeleri, 43 üncü maddesi, ayrıca 657 sayılı Kanuna ekli ek gösterge cetvelleri, kendi özel kanunları gereğince tespit edilen ek gösterge rakamları.

Kazanılmış Hak Aylığı, emeklilik aylık ve ikramiye tutarları bulunurken, unvana bağlı ek gösterge rakamının dikkate alınmasını sağlayan intibak işlemidir.

2- Emekli Keseneğine Esas Aylık: 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununun ek 18 inci maddesi.

Emekli Keseneğine Esas aylık, emeklilik aylık ve ikramiye tutarları bulunurken, unvana bağlı ek gösterge rakamının dikkate alınmasını sağlayan intibak işlemi olmayıp, sigortalı hizmetlerden kazanılmış hak aylık hizmetinde değerlenmeyecek olan sürenin intibak işlemine tabi tutulup bulunan derece ve kademedir.

Kazanılmış Hak Aylık işleminde esas alınan sigortalı hizmet süreleri, hangi şartlar dahilinde değerlendirilmektedir?

Kamuda sigortalı olarak görev yapanlardan devlet memurluğuna geçenlerin bu sigortalılık süreleri kazanılmış hak aylıklarında esas alınmaktadır.

Özel sektör sigortalı süreler ise emekli keseneğine esas aylıklarında dikkate alınmakta, Kazanılmış Hak aylığı intibakında dikkate alınmamaktadır.

Kazanılmış Hak Aylıklarında değerlendirilmesi şartları aşağıda izah edilmektedir.

Kamu, kurum ve kuruluşlarında geçen, diğer açık ifade ile 657 sayılı Kanunun 87 inci maddesinde,

?Madde 87 ? (Değişik: 30/5/1974 - KHK/12; değiştirilerek kabul: 15/5/1975 - 1897/1 md.)

Memurlara;

a) Bu Kanuna tabi kurumlarda,

b) Sermayesinin tamamı Devlet tarafından verilmek suretiyle kurulan iktisadi kurumlar ile sermayesinin yarısından fazlası Devlete ait bankalarda,

c) Özel kanunlarla veya özel kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan banka ve kuruluşlarda,

ç) Yukarıdaki bentlerde yazılı idare, kuruluş ve bankalar tarafından sermayelerinin yarısından fazlasına katılmak suretiyle kurulan kuruluşlarla bunların aynı oranda katılmaları ile vücut bulan kurumlarda,

İkinci görev verilemez; bu kurumlardan her ne ad ile olursa olsun para ödenemez ve yarar sağlanamaz.

Ancak, bu Kanunun memurlara ikinci görev verilmesini öngören hükümleri ile hakem, tasfiye memuru ve bilirkişilere takdir olunan İl Genel Meclisi ve İl Daimi Encümeni başkanları, özel kanunlarla kurulan ve asli görevlerinin devamı niteliğinde olmayan çeşitli kurul, komisyon,heyet ve jüri çalışmalarına, Üniversiteler, Akademiler, Türkiye ve Orta - Doğu Amme İdaresi Enstitüsü ve Özel Kanunlarla kurulan araştırma kurumları tarafından idareyle ilgili olarak yapılan inceleme ve araştırma çalışmalarına katılanlar için özel kanunlarınca gösterilen veya bu kanunlara dayanılarak tespit edilen ücretlerin ödenmesine ilişkin hükümler saklıdır.?

Bu yerlerde geçen sigortalı sürelerin kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi aşağıda belirtilen şekillerde olmuştur.

1- 657 sayılı Kanunun ek geçici 2 nci maddesi;

1,3,1970 tarihi ile 30,11,1970 ve 30,11,1970 ile 1,3,1975 tarihine kadar göreve alınanların bu tarihlerden önce kamuda geçen sigortalı süreleri kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilmektedir.

?Ek Geçici Madde 2 ? (Ek: 31/7/1970 - 1327/90. md; Değişik: 15/5/1975 - 1897/2 md.)

1/3/1970 tarihi ile 30/11/1970 tarihi arasında görevde bulunmaları nedeniyle intibakı yapılmış olanlar ile 30/11/1970'den 1/3/1975 tarihine kadar olan sürede göreve alınanlardan bu madde gereğince değerlendirmeye esas alınan, hizmetlerde öğrenim durumları değişmemiş olanların derece ve kademelere intibakı aşağıdaki esaslara göre yapılır.

A) Başlangıç derece ve kademesi olarak 1/3/1975 tarihindeki öğrenim durumuna göre 36 ncı maddede tesbit olunan hizmete giriş derece ve kademesi esas alınır.

B) 18 yaşın bitirilmesinden sonra, 87 nci maddede belirtilen kurumlarda geçen başarılı hizmet süreleri değerlendirilir.

C) Aşağıda gösterilen görevlerde başarılı olarak geçen süreler (B) fıkrasındaki sürelere eklenir.

a) Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinde, Belediye Başkanlığında, illerin daimi komisyon üyeliğinde,

b) Subay, askeri memur, gedikli subay, astsubay, uzman jandarma çavuş (Jandarma uzatmalı er, onbaşı, çavuş), ordu uzman çavuş olarak orduda,

c) Hazırlık kıtası ile okul dönemi dahil yedek subaylıkta (Muvazzaflık dışında geçen süre dahil), yedek subay öğretmenlikte, muvazzaf ve ihtiyat erlikte, (84 üncü madde hükümleri saklıdır.)

d) Özel kanunlarındaki ve 657 sayılı Kanundaki hükme dayanılarak kazai rüşt kararı alınmak suretiyle veya mecburi hizmetin ifası nedeniyle öğrenimleri ile ilgili görevlere atananların, 18 yaşını bitirilmesinden önce bu görevlerde,

e) Teknik hizmetler sınıfı, sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfında bulunanlar ile bu sınıflara girecek nitelikte olanların yurt içinde veya yurt dışında 87 nci madde kapsamına girmeyen yerlerde, (12 yılı geçmemek üzere, meslekleri ile ilgili hizmetlerin 3/4'ü),

f) Özel okullarda yöneticilik ve öğretmenlik yapanlardan Milli Eğitim Bakanlığı emrinde görev kabul etmiş olanların, özel öğretim kurumlarında (12 yılı geçmemek üzere bu hizmetlerin 2/3'ü),

g) Serbest avukatlıkta, (12 yılı geçmemek üzere bu sürenin 3/4'ü),

h) Basın kartları yönetmeliğine göre, basın kartına sahip olmak suretiyle gazetecilik yaparak memurluğa girenlerin; meslekleriyle ilgili görevlerde istihdam edilmeleri şartıyle; fiilen gazetecilik yaparak geçirdikleri sürenin 2/3'ü,

i) Vekil imam olup da sonradan din hizmetleri sınıfında asli kadrolara geçmiş olanların vekillikte geçen hizmetlerinin tamamı,

k) Yabancı memleketlerde öğretmen olarak Türk kültürüne hizmet edenlerden Türk vatandaşlığına geçmiş ve Devlet memuru olmuş olanların, yurt dışında öğretmenlikte geçen hizmetlerinin, (12 yılı geçmemek üzere 2/3'ü),

D) 1/3/1970 tarihinden önce çeşitli kanunlara dayanılarak kazanılmış bulunan kıdemler ile aşağıda gösterilen kıdemler (B) fıkrasındaki sürelere ayrıca eklenir.

a) Devlet lisan imtihanını vermek,

b) Fevkalade başarıdan dolayı verilen takdirnamelere dayanılarak barem kanunlarıyle, tespit edilen normal süreden erken terfi etmek,

c) 7163, 1323, 1134, 4273, 4454, 4489, 5442, 2556 ve 5931 sayılı Kanunlardan veya benzer nitelikteki hükümleri taşıyan kanunlardan yararlanmak suretiyle kazanılan kıdemler,

d) 1/3/1970 tarihinden önce barem veya emeklilikte kazanılmış hak aylığının tespitinde sayıldığı halde bu maddede gösterilmeyen süreler,

E) 36 ncı maddenin (A) bendinin çeşitli fıkralarında kademe veya derece verilmesi öngörülen durumları bu fıkralardaki esaslar dairesinde 1/3/1975 tarihinden önce ibraz etmiş bulunanlara sözü edilen hükümler uyarınca durumlarına göre verilmesi gereken derece ve kademeler, bu maddenin (B) fıkrasındaki süreler ayrıca eklenir.

F) Aşağıdaki süreler bu maddeye göre yapılacak değerlendirmede nazara alınmaz.

a) Saat ücreti karşılığında veya sözleşmeli olarak, normal çalışma saatleri ile kayıtlı olmaksızın ve normal çalışma saatlerinden daha az süre çalışılmak suretiyle yapılan işlerde geçen,

b) Emekli aylığı almak suretiyle geçen,

Hizmet süreleri,

G) Emekliliğe tabi olmaksızın doktora öğrenimi yapanların yurt içinde veya yurt dışında geçirdikleri normal doktora öğrenim sürelerinin 3 yılı,

H) Aynı süre ve aynı neden hiçbir şekilde mükerreren değerlendirilemez.

İ) (A) bendi uyarınca başlangıç olarak alınacak derece ve kademe üzerine, yukarıdaki bentler esas alınmak suretiyle değerlendirilmesi gerektiği tespit olunacak sürelerin her yılı için bir kademe ve her üç yılı için bir derece verilmek suretiyle bulunacak derecenin ilgili kademesine intibak ettirilir. Bu kanunun 92 nci maddesinin 6 ncı fıkrası hükmü mahfuzdur.

1327 sayılı Kanun ve ondan sonra çıkarılmış bulunan Kanun Hükmündeki Kararnamelerle yapılmış ve bu Kanun hükümlerine göre yapılacak intibaklar ve bu intibaklar sonucu varılacak yükselme dereceleri ilgili memurlar için kazanılmış haktır.

1. - 30/11/1970 tarihinden (bu tarih dahil) önce;

a) Çeşitli barem ve teadül kanunlarına göre kazanılmış hak aylıkları,

b) T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emeklilik keseneğine esas aylıkları, (87 nci maddeye tabi kurumlar dışında sigorta primi ödenmek suretiyle geçen süreler nedeniyle emeklilik keseneğine esas aylıkta yapılan yükselmeler hariç),

Öğrenim durumlarına göre 36 ncı maddenin (A) bendindeki tabloda gösterilen hizmette yükselebilme derecesinden daha yukarı derecelerde olanların intibakı, daha yukarıda olan bu aylık derecelerine yapılır.

Ayrıca, intibak ettikleri derecenin aylığını kazanılmış hak olarak aldıkları veya emeklilik keseneği ödedikleri sürenin her yılı için bir kademe ilerlemesi uygulanır.

Bunların 30/11/1970 tarihinden sonra geçirdikleri ve geçirecekleri her başarılı hizmet yılları için, intibak ettirildikleri derecenin son kademesi aylığını geçmemek üzere, bir kademe ilerlemesi uygulanır.

2. - Durumları 2 nci fıkra kapsamına girenlerden 1 inci fıkraya göre yapılacak intibakları lehlerine olanların intibakı 1 inci fıkra hükümlerine göre yapılır.?

2- 657 sayılı Kanunun ek geçici 58 inci maddesi;

1,3,1975 tarihi ile 1,3,1982 tarihleri arasında kamuda sigortalı iken devlet memurluğuna geçenlerin,

26,6,1984 tarihinde kamuda sigortalı çalışanlar ile sözleşmeli çalışanların bu tarih ile 31,12,1984 tarihleri arasında devlet memurluğuna geçenlerin,

bu süreleri kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilmektedir.

?Ek Geçici Madde 58 ? (26/6/1984 - KHK - 241/15 md. ile gelen ek geçici madde hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir.)

Bu Kanuna tabi kurumlarda halen sürekli işçi statüsü ile çalışanlarla sözleşmeli personelden 1984 yılı sonuna kadar memurluğa geçmek için yazılı olarak başvuranlar,öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri tavanı aşmamak kaydı ile, bu Kanunun ek geçici 1,2 ve 3 üncü maddeleri hükümleri, 8/6/1984 tarih ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde sayılan kuruluşlarda 1/3/1979 tarihinde görevli olanlar için ayrıca 20/12/1979 tarih ve 2182 sayılı Kanun hükümleri de dikkate alınarak derece ve kademeleri tespit edilmek suretiyle sınav şartı aranmaksızın boş memur kadrolarına intibak ettirilebilirler.

87 nci maddede belirtilen kurumlarda işçi veya sözleşmeli olarak çalışmakta iken 1/3/1975-1/3/1982 tarihleri arasında memuriyete geçmiş olanların bu statülerde geçen hizmetleri ile memuriyette geçmiş olan hizmetleri kadro şartı aranmaksızın kazanılmış hak aylıklarının tespitinde birinci fıkra hükümlerine göre değerlendirilir.?

3- 2595 sayılı Kanunun Geçici 9 uncu maddesi;(657 sayılı Kanunda yer almaktadır)

01,03,1982 tarihinde kamuda sigortalı ve sözleşmeli olarak çalışanların bu tarihten itibaren 6 ay içinde devlet memurluğuna geçenlerin, bu süreleri kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilmektedir.

?Geçici Madde 9 ? Bu Kanuna tabi kurumlarda sürekli işçi statüsü ile çalışanlarla sözleşmeli personelden bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde memurluğa geçmek için yazılı olarak müracaat edenler, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri tavanı aşmamak kaydı ile, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik Ek Geçici 1, 2 ve 3 üncü maddeleri hükümleri, 13/12/1960 tarih ve 160 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinde sayılan kuruluşlarda 1/3/1979 tarihinde görevli olanlar için ayrıca 20/2/1979 tarih ve 2182 sayılı Kanun hükümleri de dikkate alınarak derece ve kademeleri tespit edilmek suretiyle mevcut veya yeniden alınacak memur kadrolarına intibak ettirilebilirler.?

4- 4046 sayılı Kanunun geçici 9 uncu maddesi;

Özelleştirme kanunu kapsamında sözleşmeli statüde çalışanlardan nakle tabi tutulmak suretiyle devlet memuru olanların bu sureleri kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilmektedir.

?Geçici Madde 9 ? Kamu İktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarda sözleşmeli statüde çalışmakta iken bu Kanunun 22 nci maddesi uyarınca 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi kurumlara nakledilerek Devlet memuru statüsüne geçirilenlerin sözleşmeli statüde (kapsam dışı personel dahil) geçen hizmet süreleri; aynı Kanunun ek geçici 1, 2 ve 3 üncü maddelerine göre, 458 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümleri de dikkate alınmak suretiyle, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri tavanı aşmamak kaydıyla kadro şartı aranmaksızın kazanılmış hak aylık, derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilir. Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce özelleştirme kapsamına alınmış bulunan kuruluşlardan kamu kurum ve kuruluşlarına atanmış bulunan memur ve sözleşmeli personel hakkında da bu madde ile bu Kanunun 22 nci maddesinde fark olarak ödenmesi öngörülen tazminata ilişkin hükümler uygulanır.?

5- Kendi özel kanunlarında yer alan hükümler uyarınca, sigortalı geçen süreleri, örnek; spor toto, kalkınma bankası, 4 (B) sözleşmeli çalışırken devlet memurluğuna geçenler vb. gibi. Kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilmektedir.

6- 233, 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler kapsamında sözleşmeli sigortalı olanların, 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı ile iştirakçi olarak ilgilenenlerin sigortalı süreleri kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilmektedir.

Bu konuyla ilgili kısa genel değerlendirmemiz.;

Yani; Kamuya ait bir işyerinde sigortalı, sözleşmeli sigortalı şeklinde çalışırken;

- 1,3,1975 tarihi ile 1,3,1982 tarihleri arasında,

- 26,6,1984 tarihinde kamuda sigortalı çalışanlar ile sözleşmeli çalışanların bu tarih ile 31,12,1984 tarihleri arasında,

- 657 sayılı Kanuna tabi Kurumlarda sürekli işçi statüsü ile çalışanlarla sözleşmeli personelden 26,6,1984 tarihinden 1984 yılı sonuna kadar,

- 01,03,1982 tarihinde kamuda sigortalı ve sözleşmeli olarak çalışanların bu tarihten itibaren 6 ay içinde,

devlet memurluğuna geçenlerin sigortalı süreleri kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilmekte, bu tarihler dışında geçen süreler ise değerlendirilmemektedir. Kazanılmış hak aylık intibakında değerlendirilmeyen süreler özel sektörde geçmiş şeklinde kabul edilerek Emekli Keseneğine Esas Aylık intibakında değerlendirilmektedir.

Devlet memurluğuna geçiş yapmış olan kişilerin kamuda geçen sigortalı sürelerinin değerlendirilmesi zaman zaman kanun ve kanun hükmünde kararnamelerle yapılmıştır. Ancak, devlet memurluğu nasıl kamuda geçen süreleri kapsıyor ise, kamuda geçen sigortalı süreler de yine bir kamu hizmeti olarak görülmelidir. Bu nedenle, yukarıda yer alan tarihler dışında devlet memuru olmuş kişilerin de kamuda geçen sigortalı sürelerinin kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi yönünde bir yasal düzenlemenin yapılması ve bu düzenlemenin süreklilik kazanan bir düzenleme olması gerektiği ve bunun da zaruri bir ihtiyaç olduğunu değerlendirmekteyiz.

Ayrıca;

Sigortalı veya Bağ-Kur lu hizmet sürelerinin intibak işlemine tabi tutulmasında 657 sayılı Kanun 36 ncı madde 12 nci fıkra ( d ) bendi hükmünün esas alınması gerektiğini, öğrenim seviyesi altında geçen hizmet sürelerinin de emsal intibak işlemine tabi tutulması, bu şekilde Kazanılmış Hak Aylığı ve Emekli Keseneğine Esas aylık intibakın bulunması gerektiğini değerlendirmekteyiz.

657 sayılı KANUN

?d) Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak (87 nci maddeye tâbi kurumlarda çalışanlar dahil) üst öğrenimi bitirenler, aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe, her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilirler.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber