?Bilgi edinme' karmaşası

Haber Giriş : 08 Ağustos 2005 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nu anlayamayan kişi ve kurumlar, Başbakanlığı soru yağmuruna tuttu. Dışişleri, ?Sicil notunu isteyen memura bilgi verecek miyiz' diye sordu. Milli Eğitim Bakanlığı ise hizmetin maliyetini...

AB ile uyum yasaları çerçevesinde Nisan 2004'te yürürlüğe giren Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun nasıl uygulanacağı konusunda tereddüte düşen kişi ve kurumlar, Başbakanlık'a başvuru yağdırıyor. Başbakanlık bünyesinde görev yapan Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'na şimdiye kadar çok sayıda kurum ve kişi başvurdu. Kurumlar, hangi bilgiyi hangi yöntemle vatandaşa verecekleri konusunda tereddüte düşerken, vatandaşlar da bu hakdan yararlanamamaktan şikayetçi. İşte o başvurulardan bazı örnekler:

Dışişleri Bakanlığı, bir personelinin ?Sicil notumu bilmek istiyorum' diye başvurusunu nasıl cevaplayacağını bilemedi. Başbakanlık'a başvuran Dışişleri, bilginin memura verilip verilemeyeceğini sordu. Başbakanlık, ?Sicilin suretinin kişiye özel ve gizli bir yazıyla birlikte ilgiliye verilmesi uygundur' görüşünü bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı ise kendilerine yapılan vatandaş başvurularının cevaplanmasında ücretlendirme konusunda tereddüte düştü. Bakanlık, maliyetin memurun günlük yevmiyesi üzerinden mi, yoksa mesai kriterleri üzerinden mi hesaplanacağını sordu. Başbakanlık'ın yanıtı, ?Başvuru ücretlerine ilişkin ilkeler, kurum ve kuruluşlar tarafından tesbit edilecek tarifelere göre belirlenecektir. Bilgi veya belgelerin ilk on sayfasının kopyaları için ücret alınmaz' şeklinde oldu.

Ülke çapında yaklaşık 700 ziraat odasının bulunduğuna dikkat çeken Türkiye Ziraat Odaları Birliği de internet bağlantısı ve personel sıkıntısı çektiklerini belirterek, elektronik ortamlarda yapılan başvuruların kaymakamlık vasıtasıyla cevaplanıp cevaplanamayacağını sordu. Öneri uygun bulundu.

M.K adlı vatandaş, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nden, Samsun Bölge Müdürlüğü'ne ilişkin yapılan bir tahkikatın raporunu istedi. ?Talebiniz kanunun kapsamı dışında. Bu bilgiler, sadece kurum personelini ilgilendirir' yanıtını aldı. İhtilaf Başbakanlık'a gitti ve Başbakanlık, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün gerekçelelerini yasaya uygun bulmayarak, belge ve bilgilerin verilmesi kararına vardı.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber