Akseki mağara araştırma projesi çalışmaları devam ediyor

Antalya'nın Akseki ilçesinde keşfedilmemiş mağaraların envanterinin hazırlanması ve gün yüzüne çıkarılması amacıyla ikinci çalışma yapıldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Ağustos 2012 10:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anadolu Speleoloji Grubu Derneği (ASPEG), Akseki Kaymakamlığı ve Akseki Eğitim Hayratı Derneği işbirliği ile yürütülen proje kapsamında, Akseki'de mağaraların araştırılması devam ediyor. Mağaracılar Geyran Yaylası, Aşağı ve Yukarı Alan, Isırganlı, Orta Yolak ve İrmasan Mevkilerinde yeni araştırmalar yaptı. Çalışmalar sonucunda 11 yeni mağara tespit edildi ve ölçümleri alındı. Araştırmalara İstanbul, Antalya ve Konya'dan 11 mağaracının katıldığı 2. Etap çalışmalarında ana kamp Geyran yaylasında kuruldu.

Anadolu Speleoloji Grubu Derneği'nden Mehmet Sait Taylan, "Bu projede öncelikli hedefimiz Akseki Mağara Envanterinin ve Mağara belgeselinin hazırlanmasıdır. Bu sayede Akseki ilçesinin ve Akseki mağaralarının tanıtılmasını ve gelecek nesillere doğal halleri ile aktarılmasını amaçlamaktayız" dedi. Taylan ayrıca, dikey mağara potansiyeli yüksek olan Akseki' de bu projenin özellikle mağara turizmine katkıda bulunacağını, herhangi bir mağaranın turizme açılmadan önce, mağaradaki canlıların, mağara yapısının ve ekolojisinin uzmanlar tarafından etüt edilerek, mağaraya zarar vermeden turizme açılması gerektiğini belirtti.

Akseki Kaymakamı Mekan Çeviren ise, Akseki Kaymakamlığı, Anadolu Speleoloji Grubu Derneği ve Akseki Eğitim Hayratı Derneği'nin (ASPEG) birlikte Akseki Mağaraları Araştırma Keşif ve Belgeleme projesi kapsamında daha önce imzalanan protokol ile Akseki'deki mağaralarla ilgili envanter hazırlanması ve gün yüzüne çıkarılması amacıyla ikinci çalışmanın yapıldığını, yeni 11 mağaranın keşfinin yapıldığını söyledi.

İkinci etap çalışmalara 11 mağaracının katıldığını belirten Çeviren, "Bölgede bize mağaralar ile ihbarlar geldikçe yeni mağaraların keşfine devam edilecek" dedi.

Antalya Valisi Ahmet Altıparmak'ın da öncülüğünü yaptığı bu çalışma ile keşfedilmemiş mağaraları gün yüzüne çıkarmak ve turizme dahil etmek istediklerini belirten Çeviren, "Bu çalışmalarda mağaraların envanterleri ile belgesel hazırlanacak. Amacımız alternatif turizmin gelişmesine katkı sağlamak. Akseki mağaralarının Ulusal ve Uluslararası çapta tanıtılmasını sağlayacağız" dedi. Çeviren, çalışmaların devam edeceğini sözlerine ekledi. -

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber