Erzurumlular iftar sonrasında halk ozanlarını dinliyor

Ramazanla birlikte Erzurum'da halk ozanları, iftar sonrasında dadaşların gönül sofrasında sevenleriyle hoşça saatler geçirmesine vesile oluyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Ağustos 2012 14:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir çok kahvehane ve kültür merkezinde aşıklar konser veriyor.

Yakutiye ilçesinde tarihi Erzurum kalesi surları dibindeki Tuğra Kültür Merkezi'nde, halk ozanları iftar vaktinden hemen sonra bağlamalarıyla gece yarılarına kadar dinleyicilerine konser veriyor. Halk ozanları, bağlama eşliğinde seslendirdikleri taşlama, methiye ve menkıbeler ile sevenlerine farklı bir Ramazan akşamı sunuyor.

İpekyolu Halk Ozanları Derneği Başkanı Hatem Aksakallı, halk ozanlarının Ramazan'da hatırlanmasının güzel olduğunu ifade etti. Aksakallı, il merkezindeki bir çok kahvehane ve kültür merkezinde halk ozanlarının sanatlarını icra ettiğini anlattı. Vatandaşlardan yoğun talep aldıklarını belirten Aksakallı, "Erzurum'da Ramazan akşamlarını halk ozanları renklendiriyor. Konuk oldukları kahvehane veya kültür merkezlerinde ücretsiz olarak aşıklık sanatını icra eden halk ozanlarımızın Ramazan'da hatırlanması bizleri mutlu ediyor." diye konuştu.

"AŞIKLIK GELENEĞİ YAŞATILMALI"

Tarihi Erzurum Kalesi surları dibindeki Tuğra Kültür Merkezi bahçesinde teravih namazı sonrasında halk aşıkları İsrafil Daştan, Talat Kurtoğlu ve Savaş Ezabi zaman zaman atışarak, kısmen de solo konserleriyle dinleyicilerine hitap ediyor. Bir bardak çay ücreti karşılığında konser veren aşıklar, yerel yönetimlerin kendilerine sahip çıkmamasından şikayetçi.

Tuğra Kültür Merkezi işletmecisi Köksal Kavgacı, aşıklık geleneğinin yaşatılması ve tanıtılması amacıyla ücretsiz olarak kültür merkezlerini, halk aşıklarına Ramazan süresince tahsis ettiklerini anlattı. Köksal Kavgacı, Erzurumluların yarı sıra şehre gelen yerli ve yabancı turistlerin de aşıklara büyük ilgi gösterdiğini belirterek, "Aşıklık geleneğini yaşatmak istiyoruz. Bu nedenle Ramazan akşamlarında aşıklarımıza kültür merkezimi tahsis ettik." diye konuştu. Kavgacı, kültür merkezi bahçesine girmeye çekinen bazı ailelerin uzaktan aşıkları dinlediğini ve bunun üzerine bu kişilere de ücretsiz çay servisi yaptıklarını sözlerine ekledi.

"SAHİPSİZ KALMIŞIZ"

Halk ozanı İsrafil Daştan, vatandaşın ilgisinden mutlu olduklarını ancak yerel yöneticilerin ilgisizliğinden yakındıklarını ifade etti. Daştan, aşıklık sanatını zor koşullar altında özveri ile yaşatmaya çalıştıklarını söyledi. Zor koşullar altında ve sahipsizlikten aşıklık sanatını sürdürmekte sıkıntı yaşadıklarına vurgu yapan Daştan, "Ata geleneğini yaşatmak istiyoruz. Bu amaçla Ramazan ayında kahvehanelere gidip sanatımızı icra ediyoruz. Vatandaş bizi seviyor, dinliyor, sahip çıkıyor ancak belediyeler ve diğer yerel yönetimler bizlere sahip çıkmıyor, destek vermiyor. Adeta sahipsiz kalmışız." şeklinde duygularını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber