Prof. Palabıyık: Ramazan programları dini, milli kültürü yaşatıcı özelliğe sahip

Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Hanefi Palabıyık, Ramazan programlarının, dini ve milli kültürü yaşatıcı özelliğe sahip olduğunu söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Ağustos 2012 16:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Prof. Palabıyık, İnsanlara, çocuklara Ramazan'la beraber yaşanları hatırlatıcı, büyüdüklerinde zihinlerinde kalıcı biçimde yer edindirmek gerektiğini ifade etti. Palabıyık, Yakutiye Belediyesi'nin, etkinliklerle dini ve milli kültürün canlı kalmasını sağladığını belirtti.

Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Hanefi Palabıyık, Yakutiye Kent Meydanı'nda düzenlenen geleneksel Temaşa-i Ramazan programlarının, toplumun kalitesini artırıcı olduğunu ifade etti. Prof. Palabıyık, meydanda iftar sofrasının da kurulduğunu belirtti. Prof. Palabıyık, şöyle dedi:

?Hz. Peygamber'in (sas), Ramazan'da en belirgin özelliği cömertliğiydi. Yakutiye, iftar sofrası açıyor. Çok doğru bir harekettir. İslamiyet, eğlenmeye karşı değil. Bu eğlenme seviyeyle alakalı, edeple alakalı özellikleri taşımalıdır, gözlemlediğim kadarıyla taşıyor. Yakutiye'nin etkinliklerinin dine aykırılığı söz konusu değildir. Halkın buna ihtiyacı var. Toplumun kalitesini artırıcı etkinlikler düzenleniyor. Bu çok doğru bir şey. Yakutiye Kent Meydanı'nda yapılan etkinlikler son derece geleneğimize uygun, çok tabii, yerinde şeyler. Ben Ramazan'da orucun yapısına, biçimine uygun olan insan ruhunu geliştiren, ahlaki seviyesini ileri götüren Allah'a karşı sorumluluk bilincini artıran, aynı zamanda toplumun kaynaşmasını, dinin toplum içerisinde daha ahlaki seviyede yerleşmesini katkı sağlayacak faaliyetlerden yanayım.

Ramazan'da insanlara bu ayı hatırlatıcı, çocuklarına Ramazan'la beraber yaşadıklarını, büyüdüklerinde zihinlerinde kalıcı kılacak, işte babamla beraber Erzurum Yakutiye Meydanı'nda şöyle faaliyetler olurdu, onlara gittik biçiminde çok rahatlıkla onların da çocuklarına anlatabilecekleri Ramazan hatıraları olması lazım. Zamanımız, imkânımız olsa da çocuklarımızla beraber Ramazan'da camileri gezebilsek. Şu camide teravih, şu camide Cuma namazını kılabilsek, benzer Ramazan hatıraları, bayram hatıraları gibi zihinlerinde bırakabileceğimiz etkinlikler tabiî ki yapılabilmelidir."

Yakutiye Belediyesi'nin, Ramazan programlarının son derece müspet olduğuna değinen Palabıyık, "İlahiler var, sohbet var, sema var. Gözlemledim, akşam çoluk çocuğunu almış, bakıyorsun yaşmağını bürümüş, ehramlı insanların bile gelebildiği bir ortam. Bir taraftan çayını içiyor, bir taraftan dinliyor. Bu anlamda Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut'u tebrik ediyorum. Bu tür programları keşke bütün yıla yayabilsek. Türkü de olacak, geleneğimizi yansıtan havayı bozmaksızın, kimliğimizi bozmayan, bizi biz yapan değerleri kenara atmaksızın. Belediyelerin yapabileceği en faydalı şeyler bu kimlik korumayla ilgili faaliyetler olacaktır. Bunları hiçbirimizin göz ardı etmesi doğru değil." açıklamasında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber