YAŞ kararlarına 'şerh' gündemde

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Ağustos 2005 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP İstanbul Milletvekili Birgen Keleş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları içinde yer alan ve 11 subayla 1 astsubayın TSK ile ilişkilerinin irticai faaliyetlerde bulunmaları nedeniyle kesilmesini öngören karara neden "şerh" koyduğunu sordu.

Başbakan Erdoğan'ın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na bir soru önergesi veren Keleş, "Ağustos 2005'in ilk haftasında gerçekleştirilen YAŞ toplantısı kararları içinde yer alan ve 11 subayla 1 astsubayın TSK ile ilişkilerinin, irticai faaliyetlerde bulunmaları nedeniyle kesilmesini öngören karara şerh koymanızın gerekçesi nedir?" diye sordu. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in YAŞ kararları için yargı yolunun açılmasına ilişkin çalışmalarının olduğunu hatırlatan Keleş, bu konudan Erdoğan'ın haberi olup olmadığını da sorduğu önergesinde, "Disiplinsizlik nedeniyle ordudan ihraç edilenlerin temyiz hakkı olması, disiplinsizliği teşvik etmez mi?" diye sordu.


Keleş, önergesinde şu sorulara da yer verdi:
"İhraç kararlarında yanlış değerlendirme yapıldığını mı düşünüyorsunuz? Eğer böyle ise neden sadece yanlış değerlendirme sonucu alındığını düşündüğünüz ihraç kararlarına değil de, tüm ihraç kararlarına şerh koyuyorsunuz? İrticai faaliyetleri, ordunun korumakla görevli olduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin niteliklerine aykırı bir faaliyet ve bir disiplinsizlik sorunu olarak görmüyor musunuz? Demokratik, laik, sosyal hukuk devletinin ordusu, irticai faaliyetlere hoşgörü ile bakabilir mi? Orduda emir komuta zincirinin işlemesi önemli değil midir? Sayın Genelkurmay Başkanı basında yer alan açıklamasında 'Bunlar uyarıldı, birlikleri değiştirildi, yine de irticai faaliyetlerini sürdürdüler. Biz işveren olarak başka bir otoriteye boyun eğenlerin iş akdini feshediyoruz' diyor. Bu açıklamayı nasıl değerlendiriyorsunuz?"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber