Sağlık Bakanlığı eş durumuna ilişkin yönetmeliği hala çıkaramadı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Ağustos 2005 12:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir süre önce basın mensupları tarafından gündeme taşınan Milli Eğitim Bakanlığı atama ve nakil yönetmeliği ve bu yönetmelik kapsamında eş durumu atamalarındaki adaletsizliği ve yanlış uygulamaları konu alan haberleri dikkatle ve ibretle izledik. Basının olağanüstü katkılarıyla, bahsedilen yanlış uygulama bakanlığın ivedilikle konuyu öncelikleri arasına alması suretiyle hızla giderildi. İlgililere sonsuz teşekkürler. Eğitim sisteminin temel taşı olan öğretmenlerimizle ilgili olan ve eğitmenin hayat standartlarını olumsuz etkileyebilecek bu denli önemli benzer bir sorun şu günlerde Sağlık Bakanlığı bünyesinde de yaşanmakta.

Bir uzman doktor, bir doktor, bir diş hekimi, bir hemşire, bir ebe düşünün? Yıllardır evli veya yeni evlenmiş olsun farketmez, ilgili bakanlık mensubu eşi bir Öğretim Üyesi, Bağkur'lu veya SSK'lı ise eşine göre ataması yapılmamakta. Atamanın yapılabilmesi ancak eşin ancak devlet memuru (657)* olması ile mümkün, şu an ki mevcut yönetmelik kapsamında (Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliği, R.G. 08.06.2004 Tarih ve 25486 Sayı).

Olay bir çok açıdan irdelenebilir. İlgili yönetmelikte, Anayasamızla koruma altına alınan aile birlikteliği gözardı edilmiş olup, yönetmelik ailelerde parçalanmalara yol açmıştır. Çocuklar aylardır babalarını görememekte, boşanmalar artmakta veya yıllarca çalışarak elde ettiklerinden sadece aile birlikteliğini korumak amacıyla vazgeçen ve istifa etmek zorunda kalan Türk kadını, annelerimiz zor durumlarda kalmaktadır. Bahsi geçen, bireyler üzerinde sosyolojik, psikolojik, maddi ve manevi birçok soruna yol açan ve acilen çözüme kavuşturulması gereken bir konudur. Hukuki açıdan da ilgili yönetmeliğin basit bir inceleme ile sınıfta kaldığı görülecektir.

Bu bağlamda Sağlık bakanlığın son 7-8 aydır hazırladığını ifade ettiği yeni atama yönetmeliğinin mevcut ilkel halinden biran önce kurtarılarak ve hukuk temel baz alınarak acilen hazırlanması ve yürürlüğe konması en temel isteğimizdir. Sayın başbakanın, sayın bakanın ve diğer yetkililerin konudan haberdar edilmeleri ve konunun çözüme kavuşturulması ile yaşanan aile dramları sona erecek, atama bekleyen binlerce sağlık çalışanı belirsizlikten kurtulacak ve sunulan hizmetinin kalitesi artacaktır. En az eğitim camiası kadar önemli olan sağlık camiasının bu önemli sorununun gündeme taşınması ve çözümü noktasında katkılarınızı beklemekteyiz.

* Eş durumu nedeniyle personelin nakil talebinde bulunabilmesi için; Eşinin 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamına giren bir kurum veya kuruluşta memur kadrosunda çalıştığı ve ilk defa veya naklen atandığı hizmet bölgesinde eşinin kurumunun veya durumuna uygun bir kadronun bulunmadığının belgelenmesi gerekmektedir. (SAĞLIK BAK. ATAMA VE NAKİL YÖN. DEN ALINMIŞTIR).

Haber Gönder yoluyla yazan: Eş durumu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber