Hastalıktan korunmak için çinko

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 03 Ağustos 2012 06:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

ABD'de yayımlanan New Scientist adlı bilim dergisi bağışıklık sistemini geliştirmek için uygulanması gereken altın kuralları açıkladı. Dergiye göre vücudu hastalıklardan koruyan sistemi geliştirmenin birçok basit yolu var. İşte New Scientist'in tavsiyeleri:

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ÇİNKO KULLANIN: Eski usül vitamin kullanımı yerine çinkoyu tercih edin. Uzmanlara göre, C vitamini kullanımı soğuk algınlığının semptomlarını azaltsa da önlemeye yetmiyor. Bunun yerine önerilen çinko, semptomların görüldüğü ilk 24 saat içerisinde kullanıma başlandığı taktirde hastalığın süresini kısaltmada ve soğuk algınlığını önlemede başarılı. Yeterli miktarda çinko almak için balkabağı, kabak çekirdeği, bitter çikolata, sarımsak, karpuz ve fındık tüketilmesi öneriliyor.

SEBZE VE MEYVE TÜKETİMİNİ ARTIRIN: Birçok vitaminin yanında fitokimyasal gibi önemli bileşenlerin de mevcut olduğu sebze ve meyvelerin tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirmede çok etkili.

TÜKETİLEN YİYECEKLERİN NİTELİĞİNE ÖNEM VERİN: Aşırı kiloluların daha fazla enfeksiyona yakalandığını belirten uzmanlar, bağışıklık sistemini korumak için tüketilen sebze ve meyvenin miktarından çok niteliğinin önemli olduğunu söylüyor.

STRESTEN UZAK DURUN: New York Akademi Bilimleri'nin yaptığı araştırmaya göre, stres bağışıklık sistemini zayıflatabiliyor. Stresi önlemek için ise gözlerinizi kapatın, 10'a kadar sayın ve sakinleşin.

KÜÇÜK KISA HEYECANLAR YAŞAYIN: Stres hormonlarındaki küçük artışların faydalı olduğunu söyleyen Pittsburgh Üniversitesi, stres bağışıklık sistemini zayıflatsa da bağışıklık sistemindeki kan hücrelerini artıracak, ?kalabalık önünde konuşma yapmak' gibi küçük heyecanları tavsiye ediyor. Bu sırada salgılanan hormonlar bağışıklık sistemini koruyor.

İYİMSER OLUN: Espri duygusuna sahip olarak iyimserliğinizi koruyun. En önemlisi arkadaşlarınızın varlığını önemseyin. Uzmanlara göre, kadınlar erkeklere oranla kederle baş etmede daha başarılı. Bunun nedeni ise kişisel problemlerini konuştukları arkadaşlarının olması.

UYKUNUZA SAHİP ÇIKIN: Internal Medicine'ın arşivlerine göre, iyi dinlenmeyen ve düzenli uyku uyumayanların enfeksiyonlara yakalanma riski daha yüksek. Uyku sağlığınıza önem verin. Günde 7 saatten az uyumayın. Ancak, Washington Üniversitesi ise uyku kalitesinin önemine işaret ediyor. Uyunan yer karanlık, serin ve sessiz olmalı.

GÜN IŞIĞINA ÇIKIN: Uzmanlar birçok insanın cilt kanserinden ziyade, güneş ışığı eksikliğinden kaynaklanan kanser türlerinden öldüğünü söylüyor. Bağışıklık sistemi sorunlarını ve kanser vakalarını gün ışığı vitamini olarak da adlandırılan vitamin D eksikliğine bağlıyor. Bu nedenle, meme, prostat, kolon gibi birçok tehlikeli kanser türüne karşı koruyan kemik dostu D vitaminini kullanmayı ihmal etmeyin. En önemlisi güneş ışıklarının vücudunuza temasına izin verin.

EGZERSİZ YAPIN: Gün içinde kısa süreli egzersizler yapın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber