Sinemacılar Belgesel Film Festivali için İznik'te bir araya geldi

Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB) tarafından 15 yıldır organize edilen Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali'nde gösterilecek filmleri değerlendirmek için 70 sinemacı İznik'te bir araya geldi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Ağustos 2012 10:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Festivale başvuran 400 film arasından ön elemeyi geçen 120 film, İznik'teki izleme kampında belgesel sinema alanında çalışan profesyoneller, akademisyenler, yönetmenler ve sinema emekçileri tarafından değerlendirilecek. Festivalde yer alacak filmler, güçlü ve evrensel bir sinema dili kullanmış olmaları kadar insanlığı yücelten değerleri, farklı kültürlerin birbirleri yerine geçirilmeden bir aradalıkları savunmaları, insanlığın gelecek tasarımına katkı sağlamaları, farklı ve derin bakış açıları sunuyor olmaları gibi temel ölçütler çerçevesinde seçilecek. Geçen yıl "Daralanlar-Dar Alanlar" temasıyla organize edilen 1001 Belgesel Film Festivali'nin bu yılki başlığı "Sistem Hatası" olacak. Şimdiye kadar 58 ülkeden bin 200'ün üzerinde filmin gösterildiği ve 150'ye yakın yerli ve yabancı yönetmenin İstanbul'da ağırlandığı festivale katılan filmler siyah, kırmızı, turuncu, sarı, mavi, mor ve yeşil olmak üzere 7 farklı bölümde gösterilecek.

Yönetmen ve yazar Sadık Aslankara, "Uluslararası İstanbul Belgesel Film Festivali'nin seçmelerinin yapıldığı önemli bir mekandayız. İznik, bu alan hem doğayı bütünleyen hem de aynı zamanda kültürel bütün belgesel alanında birikimi tartışmaya açan bir yer olması bakımından büyük önem taşıyor. Nitekim son 15 yıldan bu yana Türkiye'de belgesel sinema ile ilgilenen herkesin aşağı yukarı odaklandığı bir yer haline geldi. İleride hatta bir belgesel turizminin merkezi bile yapılabilir" dedi.

"İZNİK BİZLER İÇİN BESLENME KAMPI"

Uluslararası 1001 Belgesel Film Festival Komite Başkanı Yönetmen Mustafa Ünlü ise, ?Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali ana programına 400'ün üzerindeki başvurudan 70 tanesini programa burada seçiyoruz. Bu 70 filmi önce belirlediğimiz 10 kişilik seçici kurul belirliyor, daha sonra gelenekleşen İznik İzleme Kampı'nda bu yıl 70 belgesel sinemacılar ile birlikte bu seçilen 70 filmi izliyor ve son kararı da burada almış oluyoruz. Dünyada festivaller arasında en geniş seçici kurul, birebir filmleri izleyip üzerinde tartışıp karar veren Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali Seçici Kurulu'dur. İznik İzleme Kampı bizler için bir çeşit beslenme yeri, şenlik diyebiliriz. İznik'te günde 9-10 saat 100'ün üzerinde filmi izleyeceğiz, 3 yıldır da bunu İznik'te yapıyoruz. İznik DSİ tesislerinde bunun tadını çıkaracağız? diye konuştu.

27 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan festivale İspanya, İran, Almanya, Yunanistan gibi dünyanın dört bir yanından gelen filmler, İstanbul'un iki yakasında ücretsiz olarak gösterilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber