Cizre kalesindeki niteliksiz binalar yıkılıyor

Şırnak'ın Cizre ilçesinde Dicle Nehri kenarında bulunan tarihi Cizre Kalesi'ndeki niteliksiz bina ve yapıların yıkımına başlandı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Ağustos 2012 20:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cizre Kaymakamlığı tarafından Dicle Nehri kenarında 163 yıldır askeri kışla olarak kullanılan Cizre Kalesi'ndeki niteliksiz binalar, kalenin restore edilebilmesi için yıkılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından birinci derece SİT alanı ilan edilen ve 2010 yılında askerlerin boşalttığı tarihi kalenin restore edilip turizme kazandırılması için çalışmalarına hız veren Cizre Kaymakamlığı, ilk olarak kale içinde sonradan yapılan niteliksiz bina ve yapıları yıkmaya başladı. Yıkım çalışmalarını Cizre Kaymakamı Şenol Koca, Cizre Belediye Başkanı Mustafa Gören, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammed Varol, İlçe Jandarma Komutanı Hikmet Uz, Özel İdare Müdürü Ahmet Ebem, Köylere Hizmet Götürme Birliği Müdürü Faruk Özervarlı ve Cizre Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hafzullah Memduhoğlu ile birlikte izledi.

Yıkım çalışmaları öncesinde kaleyi gezen Kaymakam Şenol Koca, daha sonra Belediye Başkanı Mustafa Gören ve Cumhuriyet Başsavcısı Muhammed Varol ile birlikte yıkılacak binalara ilk çekici vurduktan sonra tarihi kaledeki, niteliksiz, metruk, baraka tipi, herhangi bir özelliği olmayan yapıların yıkım çalışmalarını başlattı. Çalışmanın ilçeye hayırlı olmasını dileyen Kaymakam Şenol Koca, ?Ecdat yadigarı eserlerin ortaya çıkartılması ve sahip çıkılması bizim için çok önemlidir. İnşallah bu bir başlangıç olur ve Cizre'deki bütün ecdad yadigarı eserlere sahip çıkarız. Bu anlamda bu eserlere bugüne kadar sahip çıkan ve eserlerin bugüne kadar ayakta kalmasını sağlayan herkese teşekkür ediyorum? dedi.

Böyle bir hizmet seferberliği başlattıkları için Cizre halkı ve esnafı adına Kaymakamı Şenol Koca'ya teşekkür eden Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hafzullah Memduhoğlu, "Böyle anlamlı bir hizmette payımıza düşen her işi ve sorumluluğu yerine getirmek için hazırız" diye konuştu.

YIKIMDA FACİANIN EŞİĞİNDEN DÖNÜLDÜ

Cizre Kaymakamı Şenol Koca, Belediye Başkanı Mustafa Gören, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammed Varol ve beraberindekilerle birlikte yıkım öncesi yıkılacak binalar önünde gazetecilere poz vermek isterken, yıkımı gerçekleştirecek olan iş makinesinin kepçe ağzının elektrik tellerine çarpması sonucu büyük bir panik yaşandı. Olay yerindeki diğer personellerin kepçe operatörünü uyarması ile birlikte facia son anda atlatıldı. Olayın ardından Kaymakam Koca ve beraberindekiler bölgeden hızla uzaklaştı. Olayda kimse yaralanmazken DEDAŞ ekipleri kaleye gelerek trafo ve elektrik tellerini kontrol etti.

Yıkım çalışmalarının tamamlanmasının ardından eski ve tescilli binalar için projelendirme çalışmaları yapılarak, projelendirilecek olan bina ve yapılarda onarım ve restorasyon çalışmalarının başlatılacağı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber