Vali Coş: İnsanlarımız sosyal devlet imkanlarından istifade ediyor

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, kentte bu yılın 7 ayında özürlü, yaşlı ve bakıma muhtaç 149 bin 799 kişiye 109 milyon 765 bin lira ödeme yapıldığını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Ağustos 2012 13:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Valilikte düzenlenen basın toplantısında yardıma ihtiyacı olan vatandaşlara sağlanan destekler hakkında bilgi veren Coş, sosyal bir devletin gerektirdiği faaliyetlerin yerine getirildiğini kaydetti. Coş, ?İnsanlarımız her geçen gün artan bir başarı ile daha fazla sosyal devlet olmanın gerektirdiği imkânlardan istifade etmektedir.? dedi. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV), belediyeler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı müdürlükler ile sosyal güvenlik kuruluşlarının bu alanda çalışmalar yaptığını hatırlatan Coş, Adana'da SYDV'lerin ocak?temmuz döneminde 91 bin 464 aileye yaklaşık 9 milyon liralık ayni ve nakdi katkı yaptığını açıkladı. Coş, bu yardımlara devletin verdiği kömürün dahil olmadığını belirtti.

ÖZÜRLÜLERİN AİLELERİNE YÜK OLMAKTAN ÇIKTI

Kamuoyunun çok fazla bilmediği, ancak toplumdaki çok önemli bir sıkıntıyı ortadan kaldıran uygulama olan özürlülere evde bakım karşılığında ödenen paraya dikkat çeken Coş, ?Bu suretle bakım konusunda problem yaşayan özürlü vatandaşlarımızın günlük hayatı daha da kolaylaşmış. Ailelere ?bakım ücreti' olarak aylık 650 lira ödeme yapılıyor. Böylece özürlülerin ailelerine ekonomik bakımdan yük olma durumu ortadan kalkmıştır. Engellilerin ailelerin eşit ve seçkin bir ferdi olarak hayata devam edebilme imkanı sağlanmıştır.? şeklinde konuştu.

Adana'da 13 bin 510 özürlünün bu uygulamadan yararlandığını vurgulayan Hüseyin Avni Coş, bu kapsamda 2012 yılının 7 ayında evde bakım hizmetleri için 48 milyon 417 bin lira para harcandığını ifade etti. Rakamın devletin konuya verdiği önemi gösterdiğinin altını çizen Coş, şöyle devam etti: ?Sosyal ekonomik destek faaliyetleri çerçevesinde yine yardıma muhtaç ailelere özellikle çocuklarının eğitimi için para ödenmektedir. Bu fırsattan 831 aile faydalanmakta. 831 aileye yedi ay içinde 2 milyon liradan fazla ödeme yapılmıştır. Yapılan araştırma ve aile değerlendirme raporlarına, çocuk sayısı ve ihtiyaçlara göre değişik miktarlarda rakamlar ödenmektedir. Okul öncesi çocuk için 314 lira, ilköğretim öğrencisine 471 lira, lise talebesine 503 liraya kadar ulaşan rakamlarda eğitim parası verilmekte. Bu destekten yararlanabilmek için hiçbir sosyal güvenlik kurumundan destek almamak kaydı gerekiyor.?

Bir de evde bir yakınının yanında bakılamayan engellilerin bulunduğuna işaret eden Coş, bu bireylerin de özel bir bakım kuruluşunda bakımı halinde bu merkezlere iki asgari ücret tutarında ödeme yapıldığını anlattı. Kentte 150 özürlü vatandaşın özel kuruşlarda bakım hizmeti aldığını aktaran Vali Coş, bu yıl Temmuz ayı sonu itibariyle bunlara da bir milyon lira harcama yapıldığını dile getirdi. Ayrıca geçmişten bu yana devam eden 65 üstü 22 bin 890 yardıma muhtaç kişinin maaşa bağlandığını bildiren Coş, malül statüsündeki 7 bin 34, özürlü 11 bin 171 vatandaşın bu uygulamadan istifade ettiğini aktardı. Coş, bu bireylere de 7 ayda 49 milyon liradan fazla bir ödeme yapıldığını kaydetti.

Tüm bu tablonun devletin bakıma muhtaç ve yoksul vatandaşlara karşı duyarlılığını gösterdiğini vurgulayan Coş, sözlerine şöyle devam etti: ?Tabii ki bu veriler sadece sözünü ettiğim kurum ve kuruluşların yaptığı yardımlardır. Yerel yönetimlerin gerçekleştirdiği yarımlar buna dahil değildir. Böylece her ay 15 milyondan fazla kaynak ildeki yardıma ihtiyacı olan insanlarımıza harcanmakta. Bu da yapılan hizmetlerin ne kadar kapsamlı olduğunu ortaya koymaktadır. On binlerce kişinin yararlandığı bu hizmetlerin kamuoyunun büyük bir bölümü tarafından bilinmediğini de değerlendiriyoruz. Koşullarına rağmen bu yardımlardan yararlanmayanlar olabilir. Onları da öğrendiğimiz takdirde suretli bir şekilde gereken yapılacaktır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber