Tarihi 'Eskigediz Evleri', restorasyonla turizmin çekim merkezi olacak

Gediz ilçesine bağlı Eskigediz Beldesindeki Tarihi 'Eskigediz Evleri' restorasyonla koruma altına alınıyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Ağustos 2012 18:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eskigediz Belediye Başkanı Feridun Altıntop, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 02.07.1992 gün ve 2581 sayılı kararı ile Arkeolojik Sit, Doğal Sit ve Kentsel Sit alanlarından ilan edilen Eskigediz Beldesindeki tarihi değerleri restorasyonla koruma altına aldıklarını söyledi.

Tarihi Kentler Birliğine üye olan Eskigediz Beldesindeki 'Eskigediz Evleri'nde iki yıl önce başlatılan restorasyon çalışmalarının devam ettiğini belirten Belediye Başkanı Feridun Altıntop, çok eski bir geçmişe sahip olan beldeyi tüm tarihi zenginlikleriyle birlikte koruyarak iç ve dış turizme yönelik bir çekim merkezi haline getirmeyi planladıklarını kaydetti.

Belediye Başkanı Altıntop, belediye olarak iki yıldan beri yürüttükleri yoğun girişimler sonunda beldede bulunan Tescilli Sivil Mimarlık Örneği yapı sahiplerine eski yapı düzenleme ve restorasyon konusunda çeşitli kolaylıklar getirildiğini ifade ederek, tarihi 'Eskigediz Evleri'ni oluşturan bu tür yapı sahiplerini belediye aracılığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne Proje yardımı ve Projesi hazırlanmış olan binalar için Uygulama yardımı başvuruları yaptırıldığını dile getirdi.

Kütahya İli genelinde 2012 yılı için 18 adet binaya Proje yardımı yapılacağını, bu yardımlardan 16 tanesinin Eskigediz'de bulunan binalara ayrıldığını öne süren Başkan Altıntop, "Ayrıca il genelinde 18 adet binaya Uygulama yardımı yapılacak. Gene bunlardan da 16 tanesi beldemizde bulunan binalara ayrılmıştır. Beldemizde ikinci defa restorasyon uygulaması yapılacak olup 16 adet bina için ev başına 30 bin lira olmak üzere 16 ev için toplam 480 bin lira ödenek tahsis edilmiştir. İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından yer teslimleri yapılmış olup işin yüklenicisi olan Göçen Zafer İnşaat Ltd. Şti. tarafından tamir ve tadilata başlanmıştır. Yapılan incelemelerde 16 adet binanın ilk olarak aciliyet gerektiren kısımları yapılacak olup bu kapsamda projelerine uygun olarak çatıları, dış cephe sıvaları, dış cephe kapı ve pencereleri sökülüp yenilenecektir.

Tarihi 5500 yıllık geçmişe uzanan ve Kutsal Attis adına Kadys adıyla kurulduğu tahmin edilen Eskigediz, Kimmerler, Persler, Büyük İskender İmparatorluğu, Brinya ve Bergama Krallıkları, Roma ve Bizans İmparatorluklarına yerleşim alanı ve piskoposluk merkezi olmuştur. 1313 yılında Umurbey tarafından fethedilerek Germiyanoğulları Beyliğine bağlanan ve 1390'da Osmanlı Devletine katılan Kadys'in Gazanferağa Külliyesi, Muratbey Zaviyesi, İsabey Camii ve Sunullah Çelebi Külliyesi gibi anıt yapılarla tarihi zenginliği iyice artmıştır. Önce Gedüs, daha sonra Gediz olarak anılmaya başlanan Eskigediz, 1670 yıllarında iki bin konutlu bir yerleşim bölgesi haline gelmiş ve kentte 1866 yılında belediye kurulmuştur. Çeşitli yangınlar ve sel felaketleri ile boğuşan Gediz, 1944 depreminde 13 can verdi. 1970 depreminde ise 1086 kişi öldü ve binlerce konut yerle bir oldu. Yaşanan bu acı felaketin ardından 6 km. güneybatıda Yeni Gediz İlçesi kuruldu ve Eskigediz belde olarak kaldı. Çeşitli medeniyetlere ve unutulmaz hatıralara ev sahipliği yapan 3261 nüfuslu Eskigediz'i tüm tarihi zenginliklerinden hiç bir şey kaybettirmemeye karalıyız. Bu kararlılıkla 'Eskigediz Evleri'ni restorasyonla koruyarak Safranbolu ve Beypazarı gibi turizm merkezi haline getirmeyi planlıyoruz. Yok olmakla karşı karşıya olan Tarihi 'Eskigediz Evleri'ni restorasyonla geri kazanıp bu güzel beldeyi eski dokusuyla yaşatacağız" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber