Konya'da kaçak su kuyuları iddiası

DSİ Genel Müdürlüğü, değerli ve stratejik öneme sahip su kaynaklarının gelecek nesillere sağlıklı şekilde devredebilmesi için alınabilecek tüm önlemlerin kararlılıkla sürdürüldüğünü bildirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Ağustos 2012 23:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DSİ Genel Müdürlüğü, "kaçak su kuyularının, insan sağlığı ve tarımsal hayata olumsuz etkileri" konusunda Konya'daki yerel gazetelerde yer alan haberlere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Türkiye'de kullanılan yer altı sularının yaklaşık üçte birinin 100 bin sondaj kuyusu ile Konya Havzası'ndan çıkarıldığı vurgulanan açıklamada, belirlenen yer altı suyu rezervinin 2,4 milyar metreküp, buna karşılık fiili kullanımın yılda 4 milyar metreküp olduğunun belirlendiği bildirildi.

Bunun, Konya Havzası'nda yer altı suyu seviyesinin düşmesine neden olduğuna dikkat çekilen açıklamada, DSİ 4. Bölge Müdürlüğü'nce yapılan "Kuyu Envanter Tespitleri" ile "Revize Hidrojeolojik Etüd" çalışması sonucunda, bölgedeki 93 bin 948 kuyudan 66 bin 808'inin ruhsatsız şahıs kuyusu olduğu tespit edildiği kaydedildi.

"Konya kapalı havzasında herhangi bir tedbir alınmayıp mevcut durumun devamı halinde 2025'den itibaren ekonomik olarak yer altı suyu çekiminin mümkün olmayacağı görülmüştür" ifadesinin yer aldığı açıklamada, Yeraltı Suları Kanunu'na eklenen maddeyle tüm kuyulara ölçüm sistemi takılmasının zorunlu hale getirildiği hatırlatıldı.

DSİ'nin otomatik sayaç okuma sistemi uygulamasını başlattığı anımsatılan açıklamada, "Uygulamanın vatandaşın su kullanım alışkanlığına müdahale niteliğinde olması bakımından ilk aşamada, sıkıntılı durumlar yaratması her yeni uygulamada olduğu gibi beklenen bir durumdur. Ancak bu değerli ve stratejik öneme sahip kaynağımızı bizden sonraki nesillere de sağlıklı bir şekilde devredebilmemiz bakımından bu konuda alınabilecek tüm önlemler kararlı bir şekilde sürdürülecektir" ifadeleri kullanıldı.

Muhabir: Seval Güler

Yayıncı: Tolga Özgenç

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber