Sakarya Valiliği'nden uygunsuz sular açıklaması

Sakarya Valiliğinden yapılan yazılı açıklama ile suları uygunsuz olduğu açıklanan 6 firmadan 5'inden kontrol örneği alınarak incelemeye gönderildiği ve kontrol analiz sonuçlarının beklendiği ifade edildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Ağustos 2012 23:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sakarya Valiliğinden yapılan açıklamada, "Sağlık Bakanlığı tarafından 26 Temmuz 2012 tarihinde Halk Sağlığı Müdürlüğüne iletilen talimat ile İlimiz sınırları içinde faaliyet gösteren su işletmeleri tarafından üretimi ve dolumu yapılan 19 litrelik damacana sularından örnek alınarak, gerekli analizleri yapılmak üzere İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Hıfzıssıhha Laboratuarına gönderilmesi talimatı verilmiştir. Bu doğrultuda; İlimizde faaliyet gösteren su işletmelerinden 27-28 Temmuz tarihlerinde usulüne uygun şekilde üretim noktalarından alınan 19 litrelik damacana sular aynı günler içinde İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Hıfzıssıhha Laboratuarına gönderilmiştir. 2-3 Ağustos tarihlerinde Ankara'da Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı koordinatörlüğünde gerçekleştirilen toplantılarda tüm illerden gelen analiz sonuçları değerlendirilmiştir. İlimizde faaliyet gösteren su işletmeleri tarafından üretimi yapılan 19 litrelik damacana su örneklerine ait analiz sonuçları, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Hıfzıssıhha Laboratuvarı Müdürlüğü tarafından elektronik ileti yoluyla Sakarya Halk Sağlığı Müdürlüğüne ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı Çevre Sağlığı Daire Başkanlığına gönderilmiştir" denildi.

Valilikten yapılan açıklamada şunlara yer verildi; "2-3 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilen değerlendirme toplantısının sonuç raporu 3 Ağustos Cuma günü öğleden sonra Sağlık Bakanlığımıza sunulmuştur. Aynı gün Sağlık Bakanlığımız tarafından yapılan basın açıklaması ile Türkiye genelinde 19 litrelik damacana su üretimi yapan ve analiz sonuçları "İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik" hükümlerine uygun olmayan su işletmelerinin isimleri açıklanmıştır. İlimizde faaliyet gösteren ve analiz sonuçları "İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik" hükümlerine uygun olmadığı ifade edilen; Buzdağı, EDK Lara, Hazar Vox Nida, Hünkar, Kardelen ve Revan adı altında 19 litrelik damacana su üretimi yapan su işletmeleri, 3 Ağustos Cuma günü akşam saatlerinde, Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri tarafından üretim yerlerinde ziyaret edilmek suretiyle konu ve süreç hakıında kontrol analiz sonuçları olumlu çıkana kadar geçici olarak damacana su üretiminin yapılmaması gerektiği yönünde bilgilendirilmiş ve uyarılmışlardır. Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 4 Ağustos Cumartesi günü Buzdağı ve Kardelen adlı su işletmelerinden kontrol numunesi alınarak Hıfzıssıhha Laboratuvarlarına gönderilmiştir. Bazı işletmelerden EDK Lara, Hazar Vox Nida, Hünkar) kendi talepleri doğrultusunda 6 Ağustos tarihinde kontrol örneği alınmıştır. Bir adet işletmemiz ise (Revan) henüz kontrol numunesi gönderme talebimize olumlu cevap vermemiştir. Halen kontrol analiz sonuçları beklenmektedir. Kontrol analiz sonuçları uygun çıkacak olan su işletmeleri damacana su üretimine devam edebileceklerdir. Ülkemiz genelinde yürütülmekte olan bu çalışmada sadece 19 litrelik damacana sular değerlendirilmeye alınmış olup tek kullanımlık pet formlar ile ilgili herhangi bir çalışma yapılamamıştır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber