YÖK için Ak Partililerden yeni kanun teklifi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Ağustos 2005 22:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ak Parti Erzurum Milletvekili Ömer Özyılmaz ve arkadaşları, doçentlik atamaları ve sınavlarında değişiklik içeren ve öğrencilerin üniversite yönetiminde temsilini sağlamayı öngören kanun teklifi verdi.

Genel gerekçesinde yüksek öğretimin bazı sorunları çözmek ve gereksiz zorlamalardan kurtarmak için verildiği belirtilen teklifte, üniversitelerin kuruluşunda, fen-edebiyat fakültelerinin varlığı zorunlu olmaktan çıkarılıyor. Bu fakülteler ihtiyaç duyulması halinde kurulacak bölümler arasında yer alacak.

Teklifte, yardımcı doçentler için konulmuş olan ikişer-üçer yıllık atamalar kaldırılarak, yardımcı doçentlik sekiz yıl aralıksız duruma yükseltiliyor. Bu sürenin sonunda doçent olamayanlara, oluşturulan komisyonun vereceği rapora göre, yabancı dil dışındaki çalışmaları doçentlik başvurusu için Üniversitelerarası Kurulca belirlenen eserlerle ilgili ölçütleri yerine getirdiği anlaşılanlara yardımcı doçentlik görevine devam etme imkanı öngörülüyor.

Madde ile ayrıca, yardımcı doçentlere birinci derecenin beşinci kademesine kadar yükselebilme imkanı getiriliyor.

Değişiklik teklifinde, ilan edilmiş olan doçentlik kadrosuna tek kişinin müracaat etmesi durumunda, bu sınav için komisyon kurulmayacağı ve üniversite yönetim kurulunun görüşünü aldıktan sonra atamanın rektör tarafından yapılacağı belirtiliyor.

Teklifle, araştırma görevliliğine giriş sınavının ÖSYM tarafından merkezi bir sınavla yapılması öngörülüyor. Adaylar bu sınavlarda yapacakları tercihe göre 3 yıllığına ÖSYM tarafından tercihlerine yerleştirilecek.

Üniversitedeki fakülte ve yüksekokul öğrencileri arasında demokratik anlayışın, katılımcılığın, paylaşımcılığın ve temsil yeteneğinin gelişmesini ve bunun bir davranış biçimi haline dönüştürülmesini hedeflendiği vurgulanan teklif gerekçesinde, sınıf, bölüm, program, yüksekokul, fakülte, üniversite ve üniversiteler arasında, aşağıdan yukarıya doğru bir seçim sistemi ile seçilecek öğrenci temsilcilerinin, fakülte, yüksekokul, dekan, müdür ve rektörlük seçimlerinde oy kullanmaları öngörülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber