Başbakanlık YAŞ'ın subay ve astsubay ihraç kararlarına yeni kural getirdi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 13 Ağustos 2012 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Turan YILMAZ

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden YAŞ kararıyla ihraç edilen binbaşının başvurusunu değerlendiren Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu ?Karara dayanak ?hukuki sebep' yanında, meslekten ihraca gerekçe oluşturan ?somut olay/olaylar' hakkında da bilgi verilmelidir? kararını verdi.

BAŞBAKANLIK, Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) subay ve astsubay ihraç kararlarına yeni kural getirdi. Buna göre, TSK'dan ihraç edilen personele, ihraç gerekçesi somut olaylara da yer verilerek ayrıntılı olarak açıklanacak. Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu (BEDK) Genelkurmay'ın YAŞ kararlarına uyguladığı karartmayı da kaldırdı. BEDK kararı, 2 yıl önce YAŞ kararıyla TSK'dan ihraç edilen bir binbaşının yaptığı başvuru üzerine aldı. Genelkurmay Başkanlığı'na başvuran binbaşı, meslekten çıkarılmasına ilişkin karar ve belgeleri istedi. Genelkurmay ise binbaşıya, hakkındaki 2 YAŞ kararını, belgeler üzerinde karartma uygulayarak iletti. Binbaşı da belgelerin karartılmaksızın kendisine verilmesi istemiyle BEDK'ya başvurdu. Genelkurmay'dan binbaşıyla ilgili belgeleri isteyen BEDK, gönderilen 2 YAŞ kararına ilişkin incelemesinin sonucunu, 2 yıl önce aldığı, ancak kamuoyu ile yeni paylaştığı kararında, ?Başvuru sahibinin askerlik mesleğinden çıkarılmasına neden olan bilgi veya belgeler erişimine açılırken, mezkûr karara dayanak ?hukuki sebep' yanında, meslekten ihraca gerekçe oluşturan ?somut olay/olaylar' hakkında da bilgi verilmelidir.?

Bu gerekçeyle belgelerde karartma işlemi uygulanmasının yerinde olmadığını belirten kurul, YAŞ kararının binbaşıya karartılmaksızın iletilmesinin Genelkurmay'a bildirilmesine oy birliğiyle karar verdi.

Kurul bir başka kararında da sicil raporlarını isteyen bir sivil memurun başvurusunu, ?özel gizlilik dereceli gizli belge? diyerek geri çeviren Genelkurmay'a, sicil dosyalarının devlet memurları açısından çalışma hayatını ve meslek onurunu etkileyecek nitelikte belgelerden olduğunu, bu nedenle birer örneğinin ?gizli ve kişiye özel? bir yazı ile başvuru sahibinin erişimine sunulması gerektiğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber