Elektrik ve Elektronik Bölümü mezunları yeniden ayrışma istiyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Ağustos 2012 10:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurlar.net forum üyelerince hazırlanmıştır.

Elektronik öğretmenleri atamalarda mağdur mu ediliyor?

1999 yılı öncesi meslek liseleri çok cazip okullar iken 1999 sonrası uygulanan haksız katsayı ve meslek liselerine yatırım yapılmaması sonucunda meslek liseleri yok olma noktasına gelmiştir. Piyasada yeterli donanıma sahip ara eleman yetiştirilememiş adeta Osmanlı Dönemindeki ''Beşik Ulemalığı''nın yaygınlaşmasına neden olmuştur.

Gelişmiş ülkelerde meslek türleri ve uzmanlaşma alanları sayısı hızla artırılırken, ülkemizde çeşitli alanlarda birleştirmeler yapılmış ve yüzelsel bilgiler verilir hale gelmiştir. Bu bölümlerden birisi deElektrik-Elektronik'tir. 1999 yılında uygulanan katsayı sonucu meslek liselerinde öğrenci sayısı hızla azalmış ve bunun sonucunda Meslek Liselerinde Elektrik Bölümü ile Elektronik Bölümü birleştirilerek Elektrik-Elektronik Teknolojileri Bölümü oluşturulmuştur.

Ülkemizde son yıllarda Genel Liselerden Meslek Liselerine dönüşümlerle birlikte Mesleki eğitim %48 lere ulaşmış, öğrenci sayısı hızla artmış olmasına rağmen birleştirilen bazı bölümler hala ayrılmamıştır.

Elektrik ve Elektronik bölümün birleştirilmesi sonucu Elektrik Öğretmenliği ve Elektronik Öğretmenliğ bölümü mezunları ortak alan olan Elektrik-Elektronik Teknolojileri alanına atanmışlar ama bu atamalar haksızlıklara yol açmıştır. Şimdi birleştirme öncesi ve birleştirme sonrası öğretmen atamalarına bakalım.

Atama Dönemi....Elektrik....Elektronik

2004-1..........40..........50

2004-2..........30..........61

2005-1..........40..........49

2005-2..........30..........40

2006-1..........15..........50

2006-2..........4...........28

2007-1..........-...........10

2007-2..........-...........-

2008-1..........-...........-

2008-2..........-...........29

2009 Yılında Meslek Liselerinde Elektrik-Elektronik Bölümleri Birleştiriliyor

2009-1..........32..........20

2009-2..........27..........10

2010-1..........142.........62

2011-1..........99..........30

2011-2..........29..........9

2012-1..........50..........16

Görüldüğü gibi Elektrik ile Elektronik bölümlerinin birleştirilmesi sonucu Elektronik Öğretmenleri atamalarda büyük haksızlığa uğramışlardır.

Atama bekleyen ve ataması yapılmış bazı elektronik öğretmenlerinin sorunlara ilişkin görüşleri aşağıda belirtilmiştir.

* Sabiha Gökçen Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Okulu bünyesinde Uçak Elektroniği, Uçak Gövde-Motor, Endüstriyel Bakım Onarım gibi bölümler bulunduğu halde Elektronik Öğretmeni bulunmamaktadır. Aynı şekilde Kocaeli Atatürk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Elektronik bölümleri olduğu halde okulda sadece Elektrik Öğretmenleri atanmaktadır. http://mtegm.meb.gov.tr/okullar.asp?PAGE=kurum_detay&konu=brans_ogretmen&kurum_kodu=263719

* 3 yıl bekleyip atanmış bir Elektronik Öğretmeni arkadaşınız olarak hepinizin atanmasını diliyorum. Elektrik-Elektronik birleşmeden sonra ortada Elektronik falan kalmamış. Bulunduğum okulda 15 Elektrik Öğretmeni 4 Elektronik Öğretmeniyiz. Tüm 10. sınıf ortak dersleri normda Elektrik Öğretmenlerine veriliyor. Bu tüm ülkede böyle. Bir Elektronik Öğretmeni kurum değiştirdi, normalde yeni bir Elektronik Öğretmeni alınması gerekir ama zaten norm fazlası olan Elektrik Öğretmenlerine verildi o norm. Bir sürü fazla Elektrik Öğretmeni var ama hala Elektronik Öğretmeninden daha fazla atama yapılıyor.

*Ortada bir haksızlık yapıldığı aşikar, bunun somut kanıtını isterseniz METEM'in okul ve dallara ve sonrada branşlara göre öğretmen sayılarına bakabilirsiniz. En basit örneği İstanbul'da bir okulda Endüstriyel Bakım Bölümü var. 22 tane Elektrik Öğretmeni var. Suç bizde sizde değil, suç TTK'nda. Kimin hangi dersi vereceğini kesin sınırlarla çizmemiş, Endüstriyel Bakım dersini hem Elektronik hem de Elektrik Öğretmeni verebiliyor, keza aynı şekilde 10. sınıf dersleri de öyle. Benim sadece Endüstriyel Bakım Bölümü olan ve 22 tane Elektrik Öğretmeni arasında hakkı olduğu halde 1 tane Elektronik Öğretmeni kadrosu olmasında elbette art niyet ararım. Ben kesinlikle Elektriğin kontejanı neden fazla diyenlerden değilim eğer bu dersi Elektronik Öğretmenleri de verebiliyorsa 11 Elektrik Öğretmeni 11 Elektronik Öğretmeni olması gerekir. Malesef bir çok okul birleşmeden sonra Elektriğin normunu artırdı.

*Piyasada elektriğin daha fazla rağbet gördüğü doğrudur. Bunun da tek nedeni otomasyondur (sanayi olarak düşünürsek). Maalesef Japonya veya Kore gibi bir ülke olmadığımızdan dolayı ülkemizde elektronik üretim sınırlıdır hatta bunda ucuz Çin mallarının da etkisi vardır. Elektronik kart üretemeyen ülkem makine üretmekte hatta dış ülkelere dahi ihraç etmektedir. Durum böyle olunca PLC bilgisi avantaj olarak karşımıza çıkıyor ki bu da elektriğin konusudur (her ne kadar bazı elektronik bölümleri de görse de). İstemeyerek de olsa bir elektronikçi olarak ben de sanayide PLC programlama ile uğraşıyoru. Gönül isterdi ki kart tasarımı, cihaz tasarımı (özellikle medikal cihaz) yapalım ama dediğim gibi sektör ölü maalesef en azından Bursa için durum bu.

Atama meselesine gelince geçen sene atanan bir arkadaşımla görüştüğümde Elektrik-Elektronikteki öğretmen talebinin nasıl gerçekleştiğini sordum. Bu iş bölüm şefine bağlı. Bölüm şefi elektrik mezunuysa dersin içeriğinin pek önemi kalmıyor açıkçası, açık hemen bir elektrik öğretmeniyle kapatılıyor. Zaten bölüm şefi elektrikçiyse öğretmenlerin çoğunluğu da elektrikçi demektir. Aralarındaki bir kaç elektronikçi de etliye tuzluya karışmadan maaşlarını alma derdinde.

Arkadaşım Mardin'e atandı. Atandıktan sonra öğrenmiş ki eğer kendisinden bir dönem önce oraya tayin olan Elektronik Öğretmeni olmasaymış yine Elektrik Öğretmeni talep edilecekmiş. Sanırım bu anlattığım aslında ders içeriğinin önemli olmadığını, tercihin nasıl yapıldığını kavratmıştır.

*Atandığım Meslek Lisesinde Elektrik-Elektronik Teknoloji alanında 9 Elekrik Öğretmeni var ama hiç Elekronik Öğretmeni yok. Meğer Elektrik Öğretmenleri Elektroniğin bazı derslerini vermekte zorlandıkları için 1 tane Elektronik kadrosu istenmiş, eğer dersleri vermekte zorlanmasalarmış Elektronik Öğretmeni kadrosu istemeyeceklermiş.

* Ben de bu senenin başında Elektronik Öğretmeni olarak göreve başladım ve malesef Elektronik Öğretmenliğinin önü kapalı. Bizim okulda 6 Elektrik öğretmeni sadece 2 Elektronik Öğretmeni var. Dersler genelde elektrik ağırlıkli ve seçmeli derslerde öğretmen fazla diye elektrik olarak seçiliyor, çocuklar elektronik adına hiç birşey öğrenemiyor, ders yok ki öğrensinler. Anlayacağınız birleşmeden sonra Elektronik bitmiş.

Aslında herşey o kadar açık ki; TTK kararı derki

Elektrik öğretmenin okutacağı alan ve dallar

*Bobinaj, Büro Makineleri Teknik Servisi, Elektrik Tesisat ve Pano Montörlüğü, Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi, Elektromekanik Taşıyıcılar Bakım Onarım, Yüksek Gerilim Sistemleri, Endüstriyel Bakım Onarım dallarının alan ortak ve dal dersler

Elektronik Öğretmenin okutabileceği alan ve dallar

* Endüstriyel Bakım Onarım, Büro Makineleri Teknik Servisi, Görüntü ve Ses Sistemleri, Güvenlik Sistemleri, Haberleşme Sistemleri, Elektromekanik Taşıyıcılar Bakım Onarım, Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi, Dallarının alan ortak ve dal dersleri

Şimdi burada da görüldüğü gibi

*Endüstriyel Bakım Onarım, Büro Makineleri Teknik Servisi, Elektromekanik Taşıyıcılar Bakım Onarım, Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi, Dallarının alan ortak ve dal dersleri ortak derslerdir.

1) Ama bir bakıyorsun ortak olan derslere sadece Elektrik Ğğretmenleri atanıyor.

2) Okulun birinde sadece Güvenlik Sistemleri Bölümü doğal olarak norm kadrosu elektronik öğretmeni olamalı ama bi bakıyorsunuz 5 Elektrik Öğretmeni var hiç Elektronik Öğretmeni yok.

3) Lisenin birinde 2 Alan var birisi Elektrik Tesisat Pano Montajı diğeri Güvenlik Sistemleri. İki alanında öğrenci sayıları eşit ama branşlara göre öğretmen sayılarına bi bakıyorsun 15 Elektrik Öğretmeni 3 Elektronik Öğretmeni mevcut.

Elektronik Öğretmenliği mezununlar ne istiyor?

1) Öğrenci azlığı yüzünden birleştirlen Elektrik ve Elektronik Bölümlerinin yeniden ayrılması

2) Elektrik ve Elektronik bölümleri ayrılamıyorsa Elektrik ile Elektronik Öğretmeni kadrolarının eşit olarak atanması

3) Norm kadro belirlenirken gerçekten ihtiyaca göre belirlenmesi

elektrik elektronik teknolojisi alanına atama yapılırken elektrik öğretmenliğine elektronik öğretmenliğinin yaklaşık 4 katı kadar atama yapılmakta olup bu da elektronik öğretmenlerini mağdur etmektedir.

ttk ye göre güvenlik sistemleri,uçak elektroniği, haberleşme ve görüntü sistemlerine kaynak olan bölüm elektronik öğretmenliği ve endüstriyel bakım onarım dalına elektrik ve elektronik öğretmenlikleri kaynak olurken atamalarda bu durum baz alınmamaktadır. örneğin Kocaeli Atatürk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinde güvenlik sistemleri ve endüstriyel bakım onarım dalı varken 22 tane elektrik öğretmeni bulunup elektronik öğretmeni bulunmamaktadır.bu mağduriyetimizin bir kanıtıdır. elektrik elektronik teknolojsisi alanına atama yapılırken okulda bulunan dalları göz önüne alınarak atama yapılmasını ve elektronik öğretmenlerinin mağduriyetinin giderilmesini saygılarımla bilginize arz ederim.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber