Canlı buluyoruz ama cenazeleri bulacak arama kurtarma köpeğimiz yok

Doğal afetlerde canlı insan bulmada büyük rol oynayan eğitimli köpekler, yasal mevzuatın yetersizliği nedeniyle cenaze aramada kullanılamıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Ağustos 2012 14:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de cenaze aramada kullanılan Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde toplam 4 köpek bulunuyor.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) bünyesinde dahil sivil toplum örgütlerinin hiç birinde doğal afetlerde kaybolmuş cenazeleri bulacak arama kurtarma köpeği bulunmuyor. Afet riski yüksek Türkiye'de cenaze arayıp bulabilen sadece 4 eğitimli köpek bulunuyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuvarları Daire Başkanlığı ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı (KOM) bünyesinde görev yapan bu köpekler ise sadece kendisinden haber alınamayan kişilerin bulunmasında ve faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasında kullanılıyor.

Olası bir büyük deprem ve sel gibi doğal afette eğitimli cenaze arama köpeklerine büyük ihtiyaç duyulurken, kokuyla iz sürüp ve cenaze bulabilen arama kurtarma köpeklerinin yetiştirilmeleri ve birliklerinde görevlendirilmeleri için de gerekli yasal alt yapının tamamlanması bekleniyor. Konuyla ilgili Zaman'a bilgi veren Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürü Erkan Koparmal, kadavralarla eğitilen cenaze arama köpeklerinin Türkiye'de bulunmamasının büyük bir eksiklik ve risk olduğunu kaydetti.

Cenaze bulabilen köpek yetiştirme konusunda proje hazırlamalarına karşın gerekli yasal mevzuatın olmaması ve kadavra bulunamaması sebebiyle hayata geçiremediklerini ifade eden İl Müdürü Koparmal, "Arama kurtarmada görev yapacak köpek dediğimiz zaman bunun kapsamı çok geniştir. Bu köpekler hem ceset, hem canlı hem de açık alanda iz takip yapamazlar. Nasıl ki insan bildiği bir işi yapabiliyorsa, köpekler de eğitildiği branşta iş görebilir. Ama hepsini yapmasını beklemek mümkün değil. Köpeklerin arama kurtarmada branşlaşmış olmaları gerekir. Ama biz onlardan her türlü başarıyı bekliyoruz. Bunun önemini de sel felaketinde daha iyi anladık." bilgisini verdi.

Afet anında arama önceliklerinin canlı arama kurtarma olmasına karşın kaybolan cenazelerin de hızlı bir şekilde bulunması gerektiğinin altını çizen Koparmal, "Bunun için de köpeklerin cenaze bulmada da yetiştirilmesi lazım. Biz KOM Daire Başkanlığı bünyesinde kadavra köpeği yetiştirmek istiyorduk. Ama yasal mevzuata takıldık. Şuan yasal düzenleme olmadığı için bu konuda hiç bir şey yapamıyoruz. İvedi olarak yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Şuan tüm arama kurtarma teşkilatları ve sivil toplum örgütleri dahil gerçek anlamda ceset araması yapan kurtarma köpeği yok. En büyük problemimiz bu ve büyük bir ihtiyaç. Bunun da önünün açılması lazım. KOM'dakiler hariç cenaze ve kadavra arayacak köpek yok. Onlar da ihtiyaç halinde bazı illere destek veriyorlar ama yetersiz kalıyor. " ifadelerini kullandı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber