Sivil Savunma, Arama Kurtarma Personeli'ne büyük ayıp ediyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Ağustos 2005 14:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Büro Memur-Sen: Deprem kahramanlarına yaptırılan işe bak!

Marmara depreminde on binlerin hayatını kurtaran Sivil Savunma Arama Kurtarma ekiplerine lağım temizletiyorlar

Bir taraftan memur konfederasyonları hükümetle toplu görüşme masasında pazarlık yaparken, diğer taraftan sendikalar Marmara Depreminin 6. yıldönümünde Sivil Savunma Genel Müdürlüğü'ne bağlı Arama Kurtarma Personelleri'nin de hakkını istedi.

Memur-Sen'e bağlı Büro Memurları Sendikası (Büro Memur-Sen) Genel Başkanı Yusuf Yazgan Memur-Sen Toplu Görüşme Standı önünde Sivil Savunma Genel Müdürlüğü'ne bağlı Arama Kurtarma ekipleri'ne yönelik bir basın açıklaması yaptı.

LAĞIMLARI TEMİZLETİYORLAR

Deprem anında kendi hayatını hiçe sayarak insanların imdadına koşan bu Arama Kurtarma ekiplerinin kendi işleriyle uzaktan yakından ilgisi olmayan işlerde görevlendirildiğini ifade eden Yazgan "Bu deprem kahramanlarına şimdilerde lağımlar temizletiliyor" dedi.

Yazgan konuşmasında şunları söyledi:

"17 Ağustos 1999 yılında büyük bir deprem felaketi yaşadık. Bir buçuk milyon kişinin yakından etkilendiği bu depremde on binlerce insanımız hayatını kaybetti, yüz binlerce insanımız yaralandı ve on binlerce ev yıkıldı. Bütün bunlar ülkemizin acılarına bir acı daha kattı.

6YILDA PEK DE DERS ALMIŞ GİBİ GÖRÜNMÜYORUZ

Bildiğiniz üzere ülkemizin yüzde 92'si deprem kuşağında bulunuyor. Dolayısıyla deprem olayına her zaman hazırlıklı olmamız da gerekiyor. Fakat aradan geçen 6 yıllık bir sürenin ardından pek de ders aldığımızı söyleyemiyoruz. Belki bir taraftan katrilyonlarca lira harcanıyor ama depremde en önemli birim olan Arama Kurtarma Personelleri unutuluyor.

Peki kim bu Arama-Kurtarma Personelleri? Onlar İçişleri Bakanlığı'na bağlı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan ve yurt çapında il il teşkilatlanmış birimler. Nerede bir deprem olsa, kaza olsa, çığ düşse, toprak kayması olsa, bir dağcı dağda mahsur kalsa onlar orada. Kısacası bu insanlar bizim kara gün dostumuz. Ama biz onları depremlerde bile hatırlamıyoruz.

SADECE 650 MİLYON MAAŞ İÇİN HAYATLARINI RİSKE ATIYORLAR

Bugün ülkemizde depremden korunmak için katrilyonlara varan paralar harcanıyor. Ama bu hayat kurtarıcılarına ise sadece 650 milyon lira maaş veriliyor ve onları en düşük ücret alan memurlar arasında bırakıyoruz. Hiç kimse de gelip "Ya bu insanlar hayat kurtarıyor, can kurtarıyor" demiyor ve bu kişilerin durumlarını iyileştirme yönünde adım atmıyor.

TEK DERTLERİ AZ MAAŞ ALMAK OLSA KEŞKE

Tek dertleri az maaş almak olsa keşke. Kendilerine dair bir yönetmelikleri bile yok. Yönetmelikleri olmayınca görev tanımları da olmuyor. Doğal olarak amirleri onlara her türlü işi yaptırıyor. Bahçe bakımından temizlik işlerine kadar. Hatta çoğu zaman kanalizasyonları bile temizliyorlar. Bir taraftan on binlerin hayatını kurtarıyorlar. Bir taraftan da yaptıkları işe bakın. Bu insanların işi kanalizasyon temizlemek değil hayat kurtarmak ve bir felakete karşı herkesten önce hazır olmak.

"GECENİN 3'Ü" BİLE DEMİYOR KOŞUYOR
Bir memur düşünün. Sabah mesaisine gelmiş. Ne zaman mesaisi bitecek bilmiyor. Afet haberini alıyor. Koşuyor. Kayıp ihbarı geliyor. Koşuyor. Deprem haberini alıyor. Koşuyor. Geride nelerini bırakıyor düşünmüyor. "Hafta sonu" demiyor, "gecenin 3'ü" demiyor, "mesai ücreti almıyorum" demiyor ve koşuyor. Birde gittiği afet bölgesinde baş gösteren bulaşıcı hastalıklara değinmiyoruz bile?

Ülkemizde memurlar arasındaki ücret adaletsizliğinden nasibini alan tek kurum elbette Sicil Savunma çalışanları ve İçişleri Bakanlığı Personeli değil.. Adalet Bakanlığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ve Sayıştay gibi kurumlarda çalışan memurlar maalesef asgari ücret seviyesine yakın ücretler alıyorlar. Buradan Toplu Görüşmeye katılan hükümete sesleniyoruz: Bu ücret adaletsizliğini bir an evvel ortadan kaldırın ve bu mağduriyeti giderin.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber