Sahte takipçi yazılımı ile twitter yalancıları ortaya çıkıyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Ağustos 2012 01:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

turk.internet.com

Londra merkezli StatusPeople'un Fakers uygulaması Obama'nın takipçilerinin sadece % 30'unun gerçek ve aktif olduğunu, rakibi Romney'in ise takipçilerinin % 58'inin gerçek ve aktif olduğuna işaret ediyor. Anlayacağınız parayla satın alınmış Twitter takipçileri, her yerde sektör haline gelmiş durumda.

Bugün, Twitter'da sahte takipçileri tespit eden bir yazılımın duyurulduğunu görünce aklımıza 2 ay önce Twitter takipçi çılgınlığının geldiği boyutu rakamlarla ortaya koyduğumuz ve 3 kişiyi (şarkıcı Demet Akalın, gazeteci Cüneyt Özdemir ve showman Okan Bayülgen) örnekleyerek[1], rakamların tuhaflığına, artıştaki orantılara dikkati çektiğimiz haber geldi.

O güne kadar bu konu çok fazla gündeme gelmediği için, bir çok kişi (mesela Demet Akalın ya da Cüneyt Özdemir) takipçi sayısı ile övündükleri zaman takipçi sayısının büyüklüğüne şaşkınlıkla bakıyor, nasıl olduğunu anlayamıyordu. Bu nedenle de "paralı takipçi" yazımız bir hayli ilgi ile okundu.

Ancak bu şaşkınlık sadece Türkiye'de yaşanmıyor. Öyle ki, ABD'de dün yayınlanan bir makalede, "Obama'nın fake (sahte) kullanıcı sayısı, rakiplerinin sahte kullanıcılarından daha fazla"[2] şeklinde bir "espri" de bulunuyor.

Derken bugün Londra merkezli StatusPeople isimli firma bir yazılım duyurdu. Gerçi bu yazılım hala geliştiriliyor ama şimdiden büyük ilgi topladı.

Yazılım şimdilik, kullanıcı adı verilen Twitter hesabının en son takipçilerini (10.000 civarı) inceliyor ve buna göre bir sonuç veriyor. Dolayısıyla 10.000 üstü takipçileri olan hesaplarda, bu en son 10.000 eğer daha önceki takipçilerle farklı bir yapıdaysa, hata olabilir.

Yazılımın yaratıcıları, sahte hesapları "basitçe tanımlarsak; spam hesapların takipçisi ya hiç yoktur ya da çok azdır veya hiç tweet atmamıştır ya da bir kaç tane atmış gözüküyordur ve buna karşın çok yüksek sayıda takip ettiği kişi vardır" şeklinde tarif ediyorlar.

Sonuçta Dünya'da Kim Kardishian'ın attığı tweet başına 10.000 $ gibi rakamlar alabildiği, benzer şekilde Türkiye'de deismi lazım değil birilerinin de, reklam şirketlerine tweet başına 3000 TL fiyatlar verdiği iddia ediliyor.

Obama'nın Takipçilerinin % 41'i Sahte, % 29'u Aktif Değil, Rakibi Mitt Romney'in % 12'si Sahte,% 30'u Aktif Değil

Diğer yandan Obama haberinin önemi de şurda; yapılan analizler Obama'nın son seçimleri sosyal medyadaki yoğun çalışmaları ile kazandığı belirlemişti[3]. Bu nedenle bu yıl yapılacak olan ABD Başkanlık seçimleri için sosyal medya daha bir önemli. Bu sefer Obama'nın rakipleri de sosyal medyadalar.

Londra merkezli StatusPeople'un Fakers uygulaması Obama'nın takipçilerinin sadece % 30'unun gerçek ve aktif olduğunu, rakibi Romney'in ise takipçilerinin % 58'inin gerçek ve aktif olduğuna işaret ediyor.

Ama dediğimiz gibi, uygulama henüz son 10.000 kişiye göre değerlendirme yapıyor, tüm takipçi tabanına bakmıyor. StatusPeople, yazılımını test etmek amacıyla bir hesap açıp, Twitter takipçisi satın almış. Sonuçta yazılımın sahte takipçi tespitindeki hata oranını % 5 civarında tespit etmişler.

Yazılımın geliştiricileri, servisi daha da geliştirmeyi, 1-2 hafta içinde daha geniş kullanıcı sayısına ulaşmayı ve sahte takipçi sayısının zaman içindeki değişimi gibi raporlamaları da sunmayı düşündüklerini açıklıyorlar.

Bilişim sektörü böyledir; offline dünyaya benzemez. Örneğin siz offline dünyada "benim çok hayranım var" ya da "bizim gazete bilmem kaç yüzbin satıyor" diye palavra atabilirsiniz. Ama bilişim tarafı böyle değildir. Yani tek taraflı değildir. Kontrolü mümkündür. Siz bir takım yollara başvurup rakamları şişirseniz de, başka bir noktadan bu kontrol edilebilir.

Fakers'a Göre Demet Akalın'ın % 23 ve Cüneyt Özdemir'in % 27 Kullanıcısı Gerçek ve Aktif Gözüküyor

Dönelim bizim daha önce işaret ettiğimiz hesaplara. Yazılımı bunlarla test ettik. Şarkıcı Akalın'ın takipçilerinin % 46'sı sahte, % 31'i aktif olmayan hesap gözüküyor. Buna karşılık gazeteci Özdemir'in takipçilerinin % 38'i sahte ve % 35'i aktif olmayan gözüküyor. Yeniden hatırlatalım, yazılım son 10.000 kullanıcıyı hesaplıyor.

Ama bu bize özgü değil. Yukarıda bahsettiğimiz makalede yer alan rakamlara bakılırsa, en büyük takipçi sayısına sahip olduğu belirtilen Lady Gaga'nın da sahte + aktif olmayan abone sayısı % 77 yani aktif ve gerçek takipçi sayısı % 23 gözüküyor.

Bu arada bu takipçi işinde "kartopu etkisini" de hatırlatalım. Örneğin 1 milyon takipçisi olan kişinin yeni takipçi sayısı, sadece "burada ne oluyor, neden bu kadar takipçisi var acaba" şeklinde de gelişir. Yani bu fake takipçi sayısı temizlense, gerçek sayılarda da düşme olacaktır. Hatırlatalım..

Yerel Bir Yazılım da geliyor

Sonuçta Twitter takipçi sayısının bir ölçüm olmadığı görülüyor. Bunu kullanarak avantaj elde etmeye çalışanlara dair pek çok hikaye duyuyoruz. Örneğin, Para Dergisi yazarlarından ve bilişim sektörünün duayen gazetecilerinden Musa Savaş'ın yerel bir yazılımla bir süredir takipte olduğunu aktaralım. Bu yazılım fake kullanıcılarının sayısındaki değişimi zaman bağlı da inceliyor. Savaş bulgularını 3-4 hafta kadar sonra yayınlayacakmış.

Savaş'ın anlatmamızda sakınca görmediği konular arasında, bir bilişim gazetecisinin 700'den 20,000'lere bir gecede çıkması varmış. Biz de merakla bekliyoruz. Savaş'ın geliştirtiği yazılımın en önemli özelliği, zamana bağlı değişimi ve patlamanın başlangıç noktasını vermesi olacakmış.

Sosyal Medya Konusunda Bilinçlenme Artıyor

Bu konuları yazdıkça ve sorunlar ortaya çıktıkça tabi ki sosyal medya konusundaki bilinçlenme artıyor. Zaten ilk yazdığımız yazıdan sonra bize ?neden yazdınız, siz de yapsaydınız, büyük medyanın önünde başka türlü nasıl güçlü gözükürsün ki? diye soran bir arkadaşımız oldu. Bir yandan bakınca öyle ama diğer yandan bunun sonu yok. Büyük medya da bunu zaten çoktandır yapıyor. Hürriyet'in Alexa üzerinde bir zamanlar ortaya çıkan Türk okuyucu sayısından yüksek Çin'li okuyucu sayısını düşünün.

Amacımız, ortam daha net olsun. Bu tür oyunların oynanabildiğini bu nedenle aktarıyoruz. Ama yazıdan sonra bir teşekkür de aldık. Twitter takipçi sayısının temel gösterildiği bir sponsorluk projesinin, ilk yazımız sonrasında, sahte takipçi tahmini nedeniyle iptal edildiğini öğrendik. Teşekkür eden kişi, olaya zaten temkinli yaklaştıklarını ama bizim yazıdan ve Twitter Counter incelemesinden sonra vazgeçtiklerini aktarıyordu.

Sosyal Medya Danışmanına Dikkat

Son dönemde en çok şikayet edilen konu; ?her önüne gelen sosyal medya uzmanı kesildi? şeklinde. Bu nedenle bu takipçi satın alma olayının bir boyutunda, belki ilgili hesap sahibinin kabahati de olmayabilir. Sonuçta sosyal medyada etkinliğini arttıracak bir danışman ile anlaşıyor ve bu danışmanla anlaştıktan sonra, takipçi sayısı füze gibi artıyor.

Zaten sorun burda. Danışman da tutulsa, yapılan işlemin arasıra kontrol edilmesi gerekli. Ya da bir takım kirli oyunlarla takipçi ekleyenleri uzman sanmaktan vazgeçip, gerçek uzmanları bulmak lazım. Bunu bir makalemiz çok güzel anlatıyordu[4].

Mesela geçtiğimiz günlerde bir sosyal medya yöneticisi firma, hepsi de dev olan 16 kadar müşterisinin Facebook hesaplarının kontrolünü kaybetti. Bu tür olayların meydana gelmesinin nedeni de zaten sosyal medya konusunun henüz yeni olması.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber