Kaçak cepler kapanacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Ağustos 2005 11:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Murat Dursun, yeni Telsiz Yasası'nın uygulanmaya başlamasıyla birlikte, Türkiye'de kayıt dışı olan 5 milyona yakın GSM telefonunun görüşmelere kapatılacağını tahmin ettiğini bildirdi.

MOBİSAD tarafından düzenlenen yeni Telsiz Yasası ile ilgili bilgilendirme toplantısı, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonu'nda yapıldı. MOBİSAD Genel Başkanı Murat Dursun, burada yaptığı konuşmada, resmi bilgilere göre, yurda çeşitli yollarla kaçak girmiş kayıt dışı 12 milyon cep telefonu bulunduğunu söyledi.

Geçen ay yürürlüğe giren 5392 sayılı Telsiz Yasası'nın 13 Aralık'tan itibaren uygulanmaya başlanacağını ifade eden Dursun, yasanın uygulanmaya başlamasıyla birlikte Türkiye'de kayıt dışı olan yaklaşık 5 milyona yakın cep telefonunun görüşmelere kapatılacağını tahmin ettiklerini kaydetti.

Bu sektörde kayıt dışılığın büyük boyutlara ulaştığını, yeni yasayla birlikte bu kirliliğin, gasp ve kapkaç gibi suçların ortadan kalkacağını belirten Dursun, şöyle konuştu:

''Bu sektördeki kayıt dışılık öyle boyutlara ulaşmıştı ki vatandaşların canına kast eder ve sosyal yara haline gelmişti. Cep telefonunda işlenen gasp ve kapkaç olayları, suç oranları arasında yüzde 48'e ulaşıyor. Bunun yargıdaki yükü ise yüzde 30 civarında bulunuyor. Bu yasa, toplumda cep telefonu sektöründeki olumsuzlukları da ortadan kaldıracak ve adaletin yükünü hafifletecektir. Bu yasaya herkes sahip çıkmalı.''

Yasayla birlikte kayıt dışı telefonların 5 YTL karşılığı bedelle kayıt altına alınacağını da hatırlatan Dursun, bu yasanın kesinlikle af olmadığını söyledi. Ülke genelinde 15 bine yakın satıcının ticari kaydı bulunmadığına dikkati çeken Dursun, ''İşte bu yasa, tüm bunları kayıt altına alacak. Türkiye'ye gelen turistlerin kullandıkları GSM telefonları yeşil, kaçak ve kayıt dışı olanlar kara, suç işlemiş olanlar gri, kayıt altında bulunanlar ise beyaz listede yer alıyor.

Uygulamada geçiş sürecinde bir sıkıntı yaşanacak. Bunlara da hazır olalım'' diye konuştu.

-''50 MİLYAR DOLARLIK KAYIT DIŞILIK''-

Telekomünikasyon Kurumu İstanbul Bölge Müdürü İbrahim Bayraktar da kurum hakkında bilgi verdi. Kurumun, vatandaşın, tüketicinin hakkını koruduğunu anlatan Bayraktar, GSM sektöründe 50 milyar dolarlık kayıt dışılık olduğunu iddia etti.

Telekomünikasyon Kurumu'nun AR-GE çalışmalarına büyük ağırlık verdiğini ve bu sektörde Türk ürünlerinin kullanımının yaygınlaştırılması için düğmeye bastığını ifade eden Bayrakta, cep telefonu kullanım oranının her yıl yüzde 35 oranında arttığına işaret etti. Bayraktar, şunları kaydetti:

''Yıllık 6,5 milyon cep telefonu ülkeye giriş yapıyor. Bunun yüzde 25'i de yenileniyor. Ülkemizde her 2 kişiden birinde cep telefonu var. Japonya'da ise bir kişide birden fazla telefon bulunuyor. Bu yasa ile birlikte kayıt dışı olan telefonlarla haberleşme önlenecek. Artık, Türk ürünü cep telefonu kullanımı için harekete geçildi.''

Vatandaşları standart dışı cihaz almamaları için uyaran Bayraktar, ''Bizim amacımız, vatandaşı ve tüketiciyi korumaktır. Standart dışı olan cihazların kullanımını önlemektir. Başta Tahtakale olmak üzere yurdun çeşitli bölgelerinde oluşan bu gibi alışveriş merkezlerinden standart dışı ve kayıt dışı cihaz alınmasın'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber