Çarşının son kalaycısı

Mehmet Çakmak - Geçmişte 50'ye yakın kalaycının bulunduğu Elmalı'da demirci çarşısının son kalaycısı Recep Öztekin, kendisinden sonra mesleği sürdürecek kimse olmamasından yakınıyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ağustos 2012 10:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Recep Öztekin, kendisinden sonra mesleği sürdürecek kimse olmamasından yakınıyor.

Tarihi çarşıdaki dar ve karanlık işyerinde, çekiç sesleri arasında mesleğini sürdüren 50 yıllık kalaycı ustası Recep Öztekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleği dedesinden ve babasından öğrendiğini anlattı.

Bundan 20-30 yıl öncesine kadar çarşıda 40-50 demirci ve kalaycı dükkanı olduğunu belirten Öztekin, son 10 yıldır ilçede mesleği tek başına sürdürdüğünü kaydetti.

Kalaylı bakır kaplarda pişirilen yemeklerin, demlenen çayların ve içilen suyun daha lezzetli olduğunu ifade eden Öztekin, teknolojinin gelişmesi, piyasada kaliteli kalaylı ve bakır kapların kullanılmaması yüzünden kalaycılık mesleğinin de kaybolmaya yüz tuttuğunu kaydetti.

Recep Öztekin, kalaycılığın dede mesleği olduğunu anlatarak, şunları söyledi:

"Dedemden sonra babam, sonra da ben devam ettiriyorum. Bu çarşıda 20-30 yıl öncesine kadar 40-50 kalaycı dükkanı vardı. Şimdilerde bir tek ben kaldım. Mesleği bundan sonra devam ettirecek kimse olmamasından büyük üzüntü duyuyorum. Biz de mesleğin son zamanlarını yaşıyoruz. İnsanlar hatıra olarak, annesinden babasından kalan eşyaları kalaylatıyor. Geçmişte 50 esnafa gelen işler, maalesef günümüzde tek iş yerine gelmiyor. Biz de bırakınca bu meslek ne olur bilmiyoruz."

Öztekin, kalaycılık mesleğinin yaşatılması için yetkililerin tedbir almasını istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber