Kuzey Irak'dan gelen kaçak sigara sınırda 25 kuruş, Türkiye'de 3 lira

İzmir'de, polis son 15 günde yaptığı operasyonlarla kaçak sigara satıcılarına büyük darbe vurdu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Ağustos 2012 12:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Düzenlenen 7 ayrı operasyonla, Doğu ve Güneydoğu illerinden kente getirilen toplam 733 bin 350 paket kaçak sigara ele geçirildi. Emniyet yetkilileri, son 15 günde yapılan operasyonlarda 2 milyon TL değerinde sigara ele geçirildiğini, 2012'nin 7,5 aylık döneminde ele geçirilen sigara miktarının da 1 milyon 750 bin paketi bulduğunu, bu rakamın geçen yılki 1 milyon 431 bin paketi şimdiden geçtiğini kaydetti. Emniyet yetkilileri, Kuzey Irak'ta 25 kuruşa alınan bir paket sigaranın, Türkiye'ye sokulup büyük şehirlere ulaştığında 3 TL'ye satıldığını belirtiyor

Sigara kaçakçılığı hem mali açıdan, hem de terörle mücadele anlamında Türkiye'yi sıkıntıya sokarken yakalanan kaçak sigara sayısının son 5 yılda 9 milyon paketten 69 milyon pakete çıkması da sorunun boyutunu gözler önüne seriyor. Kaçak sigara ticareti, terör örgütünün de en önemli gelir kaynaklarından birini oluşturuyor. Ülkemizde üç milyar liralık bir pazar hacmine ulaşan kaçak sigaranın Türkiye'ye girişi ise her geçen gün artarak katlanıyor. Emniyet yetkilileri, son yıllarda, kaçak sigarayla mücadele ederken uyuşturucu madde kaçakçılığı yapan birçok zanlının artık sigara kaçakçılığına doğru yöneldiklerinin de tespitini yaptıklarını kaydediyor. Genellikle at ve katır sırtında taşınan kaçak sigaralar, Irak'ın kuzeyinden Türkiye'ye getirilirken terör örgütünce katır başına 7 dolar ücret alınıyor. Yetkililer, son yıllarda sigara kaçakçılığındaki artışın büyük bir ivme kazandığını, ülke ekonomisi açısından ciddi bir gelir kaybına neden olduğu gibi terör örgütlerine gelir kapısı olduğunun da altını çiziyor. Devletin kaçak sigaradan kaybının ise her yıl 2,5 milyar lira olduğunun tahmin edildiği belirtiliyor.

Ortadoğu'daki en önemli üretim üssü Erbil'deki fabrikalarda üretilen kaçak sigaraların Kuzey Irak'ta bir paketinin 25 kuruşa alındığı, Türkiye'ye sokulup büyük şehirlere ulaştığında 3 TL'ye satıldığı ifade ediliyor. İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Kaçakçılık Büro Amirliği ekipleri de kaçak sigara ticaretinin önüne geçmek için operasyonlarını aralıksız sürdürüyor. Bayram öncesi kente yüklü miktarda sigara girişi olacağını belirleyen ekipler, son 15 günde yaptıkları operasyonlarla toplam 733 bin 350 paket sigara ele geçirdi. Kimi zaman kamyonla ev eşyalarının, ayakkabıların, sebzelerin arasında kimi zaman da kargoyla gönderilerek kente sokulmaya çalışan sigaraların piyasa değerinin 2 milyon TL'yi bulduğu bildirildi.

BANKA KREDİSİYLE KAÇAK SİGARA TİCARETİNE GİRMİŞ

Kaçak sigara operasyonunda gözaltına alınan zanlılardan M.Ç'nin, Van'da iki kamyona yüklediği 108 bin paket sigarayı İzmir'e getirerek piyasaya sürmeyi planladığı öğrenildi. M.Ç'nin yüzde 300'ün üzerinde kazanç bırakan kaçak sigaradan çok para kazanmayı umduğu ve bu nedenle banka kredisi çekerek kaçakçılık işine başladığı belirtildi. 7 operasyonda gözaltına alınan 17 kişiden 9'u, çıkarıldıkları mahkemede tutuklanırken 5'iyle ilgili işlemlerin devam ettiği bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber