Milli Eğitim Bakanlığı, ?diploma satıldığı' eleştirileri sebebiyle 3 yıl önce kademeli olarak kapattığı özel akşam liselerini yeniden açıyor.

Haber Giriş : 04 Ekim 2003 10:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı, ?diploma satıldığı' eleştirileri sebebiyle 3 yıl önce kademeli olarak kapattığı özel akşam liselerini yeniden açıyor.

Öğretim çağı dışına çıkan veya çalışan kişilerin akşamları öğrenim görmesi üzerine kurulu özel akşam liseleri, tamamen kapanacakları son yılda yeniden eğitime başlıyor.

5 Ocak 2000'de alınan ?bakan oluru' ile kademeli olarak kapatılan akşam liseleri, 3 yıldır yeni öğrenci kaydı yapılmadığı için fiilen bu yıl kapanmışlardı.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in ?oluru' sonrasında Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Öner Güney imzasıyla illere gönderilen yazıda, özel akşam liselerinin yeniden açıldığı ve bu okulların kapatılmasına ilişkin onayın iptal edildiği duyuruldu.

?Akşam liselerinin yeniden açılması yönünde yoğun talepler olduğu' belirtilen yazıda, ?bu alanda hizmet veren Açıköğretim Lisesi'nden farklı olarak akşam liselerinde örgün eğitim verileceği' hatırlatılıyor. Söz konusu yazıda, özel akşam liselerinde ?öğrenci?öğretmen ilişkisi kurulabileceği, bu ilişki sayesinde tartışmalı veya anlaşılması zor konuların rahatlıkla anlatılabileceği ifade ediliyor. Yeni duruma göre, ?öğrenim çağında iken çalışmak zorunda kalan, gündüz öğretim yapan ortaöğretim kurumlarında başarısız olup okulla ilişiği kesilen, ortaöğretime ara veren ve yaşları ortaöğretim çağını aşmış olanlardan ortaöğretimi tamamlamak isteyenlere fırsat' tanınacak. Özel akşam liselerine bu yıl yeniden öğrenci kaydedilecek. Bakanlık, akşam liselerinin yönetmeliğini yeniden yazacak. Ayrıca, bu liselerde yazılıların usulsüz yapıldığı eleştirilerini gidermek için de, sınavlar Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek. Yeni yönetmelikte, bu liselere kayıt olabilmek için ?18 yaşını bitirmiş olmak' şartının ?16 yaşını bitirmiş olmak' şeklinde değiştirileceği belirtiliyor. Özel akşam liseleri, Metin Bostancıoğlu'nun Milli Eğitim Bakanlığı döneminde özellikle denetim yapılamadığı gerekçesiyle kapatılmıştı.

İstanbul Bakırköy'deki Özel Çağdaş Akşam Lisesi kurucusu Selahattin Özakın, akşam liselerinin çok önemli bir ihtiyacı giderdiğini vurgulayarak, ?Bu liselerde öğrenciler iş saatlerinin dışında bizzat yüz yüze eğitim alabiliyorlardı. Bu liseler ciddi bir statüye kavuşturulup, öğrencinin devamı zorunlu olursa çok faydaları olur.? dedi.
Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber