Vakfıkebir'de Gülbahar Hatun'un anıtı dikilecek

Trabzon'un Vakfıkebir ilçesine Gülbahar Hatun'un anıtı dikilecek. Kaymakamlık tarafından başlatılan çalışma çerçevesinde anıtın maketi oluşturuldu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Ağustos 2012 15:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vakfıkebir Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, Gülbahar Hatun'un anıtına Vakfıkebir halkının sahip çıkması halinde kısa zaman içersinde ilçeye de tarihi bir kimlik kazandıracağını belirtti.

Basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Kaymakam Arısoy "Gülbahar Hatun tarihimizde iz yapmış bir şahsiyet ve her yerde ismi geçiyor. Gülbahar Hatun anıtı Vakfıkebir'e ayrı bir kimlik kazandıracak. Bölgenin tarihi bir kimliği var. Bu anıt ekonomik zenginliğin yanında ismi değerlendirmesi markalaştırılması acısından da önem taşıyor. Bu yüzden bu değeri kullanmamız lazım. Bu anıt, Gülbahar Hatun'u yaşatacak, onu kıymetlendirecek ve fiziki görünüm sağlayacak. İnsanların dikkatini üzerine çekecek. Çevre planlaması belediye ile beraber yapılmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan destek alınacak, yaklaşık 80 bin TL civarında maliyeti var. Yapılan bu anıt yarınlara hitap etsin istiyoruz. Ben bu anıtın görevim süresince yapmayı çok arzu ediyorum. Bu yüzden Kaymakamlığın bütün gücünü kullanmak istiyorum." açıklamalarında bulundu.

VAKFIKEBİR, ADINI GÜLBAHAR HATUNDAN ALDI

Vakfıkebir bugünkü adını, Yavuz Sultan Selim annesi Gülbahar Hatun'dan almıştır. O tarihte Trabzon Valisi olan oğlu Şehzade Selim'i görmek için İstanbul'dan Trabzon'a deniz yoluyla seyahat eden Gülbahar Hatun büyük bir fırtınaya yakalanmış, kurtulması halinde karaya ayak basacağı toprakları Allah'a vakfedeceğini adamıştır. O zamanki adıyla Büyükliman olan yerleşim merkezinde toprağa ayak basan Gülbahar Hatun bu toprakları vakfeder. Vakfedenin büyük (padişah eşi) olmasından dolayı bu tarihten sonra yörenin adı Vakfıkebir (Büyük Vakıf) olmuştur. Vakfıkebir adının 500 yıllık geçmişi olmasına rağmen halk arasında Fol ve Büyükliman adları zaman zaman kullanılmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber