Türk Tabipler Birliği 6-10 Ekim 2003 tarihleri arasında eylem yapacak

Haber Giriş : 04 Ekim 2003 14:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Tabipler Birliği 6-10 Ekim 2003 tarihleri arasında eylem yapacak

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ TABİP ODASI BAŞKANLARI KURULU EYLEM TAKVİMİNİ AÇIKLADI

Uyarı eylemleri yapılacak

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi tarafından çeşitli tabip odaları başkanlarının da katıldığı bir basın açıklaması yapılarak hekimlerin hükümetin uyguladığı politikalara karşı halkın sağlık hakkı, iyi hekimlik ortamının ve özlük haklarımızın iyileştirilmesini hedefleyen eylemlilik takvimi kamuoyuyla paylaşıldı.

Geçtiğimiz hafta içinde Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi'nde bir araya gelen Adana, Afyon, Aksaray, Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Hatay, İçel, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Mardin, Muğla, Samsun, Sivas, Uşak, Zonguldak tabip odaları başkanlarının katılımıyla bir Basın Toplantısı düzenlendi. Toplantıda halkın sağlık hakkı, iyi hekimlik ortamının sağlanması ve hekimlerin özlük haklarının iyileştirilmesi için; hükümetin gerçekleştirdiği yasal düzenleme girişimlerinin durdurulması ve genel bütçeden Sağlık Bakanlığı'na ayrılan payın %2.4'den en az %5'e çıkarılmasını hedefleyen hekimlerin eylem takvimi kamuoyuna duyuruldu.

Yaşama çağrısı
Basın açıklamasının başlığı "Hekimlik ve sağlık ortamında geri dönülmesi çok zor olacak gidişatı durduracağımız, iyi hekimlik değerleri ışığında ortamımızı kuvvetlendireceğimiz, yaşamımızı daha da anlamlandıracağımız özel bir dönemi birlikte yaşama çağrısı"ydı.

Açıklamada, bu çağrının tüm sağlık çalışanları ile birlikte bağışıklama, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması gibi koruyucu sağlık hizmetleri ile günde 500.000 hasta muayenesi, 5.000 cerrahi işlemler başta olmak üzere tedavi edici sağlık hizmetlerini gerçekleştiren hekimler adına kamuoyuna yapıldığı ve aslında "insani" bir çağrı olduğu vurgusunda bulunuldu.

Açıklamada çağrının aynı zamanda bir itiraz olduğu ve bu itirazın da Sağlık Bakanı'nın "IMF programı sürdürülmekte, hekimler benden toplu iyileştirme beklemesin" sözlerine karşı yapıldığı ileri sürüldü.

Hastalar müşteri değil
Yapılan çağrıda, Sağlık Bakanı'nın "Artık hastalar memnun edilecek, müşteri olarak kabul edilecek" demesine atıfta bulunularak hekimlerin 'müşteriye hastalık satan' meslek grubu haline dönüştürülmesi girişimlerine de itiraz edildiği ifade edildi ve tıp mesleğinin tarih boyunca kazandığı değerleri yok saymak anlamına gelen bu tür girişimlere itirazı olduğu vurgulandı.

Açıklamada ayrıca sağlığa yatırım için kaynak yok denilmesi ve halkın gereksinimlerine karşın yeni sağlık yatırımları yapılmayışı da eleştirildi. Bunun halkın sağlık hakkının daha da tahrip edilmesi anlamına geldiği ve hekimlerin de bu girişimlere karşı isyan ettiği ileri sürüldü.

AKP Hükümeti'ne karşı "bir şey yapmalı" kararlılığı içinde bulunulduğunun vurgulandığı basın açıklamasında halkın sağlık hakkı, iyi hekimlik ortamının ve hekimlerin özlük haklarımızın iyileştirilmesi için bazı önerilerde bulunuldu.

Öneriler
Basın açıklamasında hekimlerin hükümete yönelik önerileri şöyle:
" Son yirmi yıldır uygulanan politikaların devamı anlamındaki yasal düzenleme girişimleri durdurulmalı
" Genel bütçeden Sağlık Bakanlığı'na ayrılan pay %2.4'den en azından %5'e çıkarılmalı,
" 67 milyon insandan toplanan vergiler, binlerle ifade edilebilen çok küçük bir kesime "borç faizleri" adı altında aktarılmamalı

Eylemler
Çağrının son bölümünde hekimlerin yapmayı planladığı eylemler sıralandı. "Bu çağrı, umudumuzu çoğaltmak için tüm topluma seslenişimizdir" denilerek kamuoyuna duyurulan eylem ve etkinlikler ise şunlar:
Yaşanan sürece ilişkin bilgiler toplumun tüm kesimleri ile paylaşılacak, hekimlerin görüş ve önerileri milletvekilleri ve hükümete bir kez daha iletilecek, çeşitli iller ve Ankara'da meşru-demokratik her türlü eylem etkinliğin gerçekleştirilmesine çalışılacak, 6-10 Ekim 2003 haftasında belirlenen hedeflere ulaşmak için sağlık ortamına denk düşen üretimden gelen gücümüzü kullanma sürecinin uygulamaya sokulmasına yönelik olarak "Görev Yoklaması" yapılacak, eğer 2004 Bütçesi IMF'nin açıkladığı temel büyüklere göre hazırlanırsa, bütçenin TBMM'ye iletileceği açıklanan 15 Ekim 2003 Çarşamba günü hekimlerin TBMM'yi ziyareti, TBMM'ye faks, e-mail gönderme etkinliği gerçekleştirilecek ve TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda bütçenin görüşüldüğü gün ülke sathında sağlık ortamına denk düşen "Uyarı Eylemi" gerçekleştirilecek, bu uyarıya karşın, TBMM komisyonlarında temel büyüklüklerde herhangi bir değişiklik yapılmaz ise, bütçenin daha sonraki aşamalarında sağlık ortamına denk düşen üretimden gelen gücümüzün taleplerimizi elde edinceye kadar uygulamaya sokulacak.

SSK da ek ödeme krizi
Diğer taraftan İstanbul Tabip Odası(İTO) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası birer açıklama yaparak SSK sağlık kurumlarında son olarak gündeme gelen "ek ödeme krizi" ile ilgili açıklamalarda bulunuldu ve protesto niteliğinde bazı eylemlerin ve basın açıklamalarının yapılacağı bildirildi. Bunlardan birisini de bugün öğlen saatlerinde tüm ülke ölçeğinde SES gerçekleştirecek.
AKP Hükümeti "Acil eylem Planı" doğrultusunda son dönemde hekimler ve diğer sağlık çalışanlarına ödenen ek ödemelerde değişiklikler ve bazı kısıntılar yapmıştı. 15.08.2003 tarihi itibariyle uygulamaya konulan genelgeyle hekimlerin bir kesiminin de ücretleri azaltılmış ve nöbet tutan personele getirilen ve çok ciddi bir hak kaybı olarak nitelenen 80 saate kadar olan nöbetlere ek ödeme yapılmayacağı açıklanmıştı.
Açıklamalarda " SSK'da hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının ek ödemelerine kısıtlama getiren bu uygulamaya son verilmelidir" denildi.
istabip

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber