Akyıldız: Hükümetin 2006 için teklifi toplam %5

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ağustos 2005 22:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Kamu İşveren Kurulu'nun, memur maaşları için gelecek yılın her bir 6 ayı için yüzde 2.5 zam önerdiğini bildirerek, "Yüzde 2.5 artı yüzde 2.5'luk bir zammı kesinlikle konuşmayacağız" dedi.

Akyıldız, Başbakanlık Merkez Bina'da yapılan toplu görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmede yapılan değerlendirmelerde ortak nokta bulmakta zorlandıklarını söyledi.

Toplu görüşme masasına, tekliflerini gözden geçirerek oturduklarını anlatan Akyıldız, birçok taleplerini dondurduklarını ve bütçeye 7.9 katrilyon liralık ek yük getiren talepleri görüşmek istediklerini açıkladığını ifade etti.

Bütçeye 7.9 katrilyon lira ek yük getireceğini hesapladığı taleplerin, Kamu İşveren Kurulu yetkililerince 10.6 katrilyon lira olarak ifade edildiğini kaydeden Akyıldız, kurulun, memur maaşlarına gelecek yılın her bir 6 ayı için yüzde 2.5 oranında zam önerdiğini bildirdi.

Akyıldız, şunları kaydetti:

"Bize, 2006 yılı için uygulanacak artışı 'ister denge tazminatı, ister maaş zammı olarak uygulayın; ister taban aylık katsayısını yükseltin, isterseniz aylık katsayıyı yükseltin, nasıl kullanırsanız kullanın, elinizdeki para 1.3 katrilyon lira olacaktır' denilmiştir. Bize göre bu yanlıştır. Çarşamba günü saat 1.00'da tekrar toplanacağız. Ama, şunu söylemek istiyorum. Yüzde 2.5 artı yüzde 2.5'luk bir zammı kesinlikle konuşmayacağız. Bunun ifade edilmesini bile üzüntüyle karşılıyoruz, teklif edilmesini değil, ifade edilmesini bile..."

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ise geçen hafta hükümetin tutumunun, "kamu emekçilerinin sorunlarını çözme noktasında umut vermediğini söylediklerini" ifade ederek, "Maalesef içerideki tutum da bunu destekler niteliktedir" dedi.

Bürokratların, ekonomik ve sosyal haklarına ilişkin ortaya koyduğu rakamın, "kamu emekçileriyle alay edecek düzeyde olduğunu" söyleyen Tombul, gelecek yılın her bir 6 ayı için yüzde 2.5 zam önerildiğini belirtti. Bu oranı asla kabul etmeyeceklerini bildiren Tombul, hükümetten yeni bir öneri getirmesini istediklerini ifade etti.

Tombul, bir soruyu yanıtlarken, "yüzde 8.1" olarak ifade edilen konunun, ödeneklerdeki artışla ilgili olduğunu bildirerek, şunları kaydetti:

"Zaten bürokratlar, kamu çalışanlarına hiç zam yapılmasa dahi, önümüzdeki yıl ödeneklerin 1.4 katrilyon lira artacağını belirtmektedir. Yani, 2.8 katrilyon lira ödenek ayrıldığı söyleniyor. Bunun 1.4 katrilyon lirası hiç zam yapılmasa bile harcanacak rakamdır. Geriye kalan, ücret zammı diye ifade edilen rakam ise 1.4 katrilyon civarındadır. Bu da yüzde 5 gibi bir orana denk gelmektedir. Seyyanen zamlarla ilgili değerlendirme de bu ödeneğin içindedir. 'Eğer bu zam oranlarından özveride bulunursanız seyyanen zam gündeme gelir' denilmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber