Eğitim-Bir-Sen: Yeni eğitim yılı öncesi belirsizlikler kaygıları artırıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Ağustos 2012 11:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim-Bir-Sen, yeni eğitim öğretim döneminin açılmasına az bir süre kala Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki bazı belirsizliklerin veli, öğrenci ve öğretmen üzerinde kaygıları artırdığını belirtti. Sendika, il emri uygulaması ve öğretmenlerin norm durumu başta olmak üzere, yeni eğitim sisteminin uygulamaya konulmasıyla yaşanması muhtemel mağduriyetlerin önüne geçilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı'ndan gerekli adımları atmasını istedi.

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, yaptığı yazılı açıklamada, yeni eğitim sisteminin başlamasına sayılı günler kaldığını belirtti.

Zamanın daralmasına rağmen öğretmen, öğrenci, veli ve yöneticiler açısından bazı konularda hala belirsizliklerin devam ettiğine işaret eden Özer, bu durumun kaygıları artırdığı ve sistemin sorunsuz başlamasının önünde engel olarak durduğuna dikkat çekti.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın başarılı başlangıç yapmasının en önemli belirtisinin, sistemi uygulamaya koyacak olan öğretmenlerin memnuniyet derecesi olduğunun asla gözden kaçırılmamasını isteyen Özer, öğretmenlerin iş huzurunun, aynı zamanda iç huzuruna bağlı olduğunu kaydetti. Özer, belirsizliklerin ortadan kalkması, iç huzurun ve iş huzurunun yakalanması için kısa vadede bazı hususların ivedilikle yerine getirilmesinin önemine vurgu yaptı.

Eğitim-Bir-Sen olarak Milli Eğitim Bakanlığı'na bir yazı göndererek, il emri uygulaması ve öğretmenlerin norm durumu başta olmak üzere, yeni eğitim sisteminin uygulamaya konulmasıyla yaşanması muhtemel mağduriyetlerin önüne geçilmesi için adım atılmasını istediklerini hatırlatan Özer, geçmiş yıllarda olduğu gibi 'il emri'nin yeniden uygulanması gerektiğini ifade etti.

"İl dışı isteğe bağlı yer değiştirme dâhil tayini çıkan öğretmenlerin, aile bütünlüğünün sağlanamaması söz konusu ise istekleri dâhilinde gerekirse il dışı ataması iptal edilmelidir." önerisinde bulunan Özer, zorunlu hizmete tabi personelin öğretmen eşlerinin norm fazlası olması halinde bile özür grubu atamasının yapılması gerektiğini ifade etti.

Eğitim-Bir-Sen tarafından MEB'e gönderilen yazıda şu görüşlere yer verildi: "SBS ile çocukları ortaöğretim kurumlarına yerleşen öğretmenlerin atamaları yapılmalıdır. Alan değişikliği, yan alanı kapsayacak ve iller arası da olacak şekilde ilk atamadan önce yapılmalıdır. Anadolu liselerine dönüştürülen okulların öğretmenlerinin daha fazla mağdur edilmemesi için sınav kazananlara öncelikle çalıştıkları kurumda Anadolu statüsü verilecek şekilde düzenleme yapılarak bir an önce atamaları yapılmalıdır. İller arasında öğretmenlerin karşılıklı olarak yer değiştirmesine imkân tanımak için becayiş uygulamasına izin verilmelidir. Öğrenim özrü dolayısıyla tayin isteyemeyenlerin mağduriyeti giderilmelidir. Okula kayıtta, 60-66 ay arası çocuklarda velilerin isteği baz alındığı gibi, 66-72 ay arası çocuklarda da velinin isteğinin dikkate alınması ya da sınıf öğretmeni-rehber öğretmen ve okul idaresinin yer alacağı kayıt komisyonunun incelemesi yeterli görülmelidir. Özür grubu tayin taleplerinde ilk başvuru sürecinde şartları tutmadığı için başvuramayan, fakat ilerleyen günlerde şartları oluşan öğretmenlerin özür grubu tayin taleplerinde ilk başvuruda tercihte bulunmuş olma şartı aranmamalıdır. Sınıf öğretmenlerinden norm fazlası olabilecek durumda olanların mağdur edilmemesi için, norm fazlası olan öğretmenler eğitim bölgesi dışına çıkarılmamalıdır. Norm fazlası olan sınıf öğretmeni olduğu takdirde en az 3 yıl kendi okulunda kadrosunun tutulmasına imkân verilmeli ve ilerleyen zamanlarda oluşabilecek fırsatlar için öğretmene zaman tanınmalıdır. 5. sınıfların bazı derslerine sınıf öğretmenlerinin girmesine müsaade edilerek, norm fazlası öğretmenlerin bir sonraki tayin döneminde oluşabilecek norm açıklarında tayin isteyebilmesi ya da kurumunda norma dâhil olmasına imkân verilmesi için yeni sisteme geçiş sürecine esnek davranılmalıdır. İkili eğitim yapan ve derslik oluşma ihtimali olan okullarda sınıf öğretmeni norm fazlalığı oluşma ihtimalinin önüne geçilmesi için 4. sınıfların ortaokul kısmı ile aynı zaman dilimde okula gelmesi yönünde alandan gelen talepler dikkate alınmalı; 1, 2 ve 3. sınıflarda sınıf mevcutları yeniden ayarlanarak, yeni şubeler oluşturulmalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber