Okullarda forma tekeli

Haber Giriş : 25 Ağustos 2005 08:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yeni eğitim yılının başlamasına üç haftadan az bir süre kaldı. Veliler şimdiden kırtasiye ve forma alışverişine başladı. Ancak hem özel hem de devlet okullarındaki forma fiyatları velileri zorluyor. Forma zamları birçok okulda bir önceki yıla göre enflasyonun üzerinde bir oranda arttı. Her okulun seçtiği bir mağazayla çalışması fiyatların daha yükselmesine yol açtı. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, devlet okullarında böyle bir yönlendirmenin yasal olmadığını belirterek, "Veliler bize şikayette bulunabilir" dedi. Balıbey, şikayet edilmesi durumunda özel okullar için inceleme yapabileceklerini söyledi.

Okul içinde mağaza

Enflasyonun üzerindeki eğitim zamlarıyla velilerin belini büken özel okullar bu kez de yüksek fiyatlı okul formalarıyla zorluyor. Binlerce öğrencinin bir yıl boyunca giyeceği en az 15 parçalık giysiden oluşan okul formaları, artık bir sektör haline geldi. Öyle ki birçok özel okul kıyafet hatta kırtasiye ürünleri için ayrı şirket kurmaya başladı. Kimi okullar ise giysileri kendileri satın alarak, okullarda oluşturdukları bölümlerde satışa sunuyor. Sanko Özel Okulları, Koç Özel Lisesi, Bilfen Koleji, Şişli Terakki Vakfı Okulları, Yüzyıl Işık Okulları, Turgut Özal Koleji, Fatih Koleji, Zafer Koleji, Boğaziçi Özel Okulları bunlardan birkaçı.

Yönlendirme ceza getirir

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, devlet okullarında okul müdürleri ya da öğretmenlerin belirli bir okula yönlendirme yapamayacağını belirterek, şunları söyledi: "Eğer, böyle bir şey olduğu tespit edilirse, okul müdürlerini cezaya çarptırırırız. Kesinlikle ve kesinlikle okul içinde hiçbir mağazanın reklamı ya da yönlendirmesi olamaz. Yalnızca, okul kendi öğrencileri için belirlediği okul kıyafetinden bir örneği okul için sergileyebilir. Ya da panoda çizimini gösterebilir. Ancak bazı mağazalar da 'şu okulun kıyafeti bizde satılmaktadır' diye vitrinlerine yazı asmakta, ona da biz karışamayız." Balıbey, özel ve vakıf okullarının

625 sayılı yasaya tabi olduklarını hatırlatarak, şunları söyledi: "Okullar, velilerle görüşerek, okul kıyafetleri konusunda yönlendirme yapabilir. Buna Milli Eğitim Müdürlüğü karışamaz.

Ancak, özel veya vakıf okullarında bir hak mahrumiyeti söz konusu ise milli eğitim müdürlükleri buna karışır. Yani veliler, çocuklarını okuttukları özel veya vakıf okulunda herhangi bir dayatma ile şikayet ederlerse, müdürlüğümüz bu konuda gereğini yapar. "Okul kıyafetlerini Öğretmenler Kurulu ve Okul Aile Birliği'nin seçtiğini söyleyen Balıbey, "Okul kıyafeti öyle 2-3 senede bir değiştirilemez. Bu konuda kesin talimatımız var. Eğer değiştirmek istiyorsa yasal gerekçelerini sunması gerekiyor" dedi.

300 Okulun giysileri tek mağazada

Kadıköy'ün en eski mağazalarından biri olan Türkmen, Anadolu yakasındaki 300'e yakın özel ve devlet okulunun kıyafetlerini satıyor. Okulların isteklerine göre formalar hazırlayan Türkmen Mağazaları sorumlusu Yaşar Şam, okul kıyafetlerinin her bir parçasının fiyatının 5 ile 7 milyon arasında değiştiğini belirtti. Kıyafetlere okul aile birliklerinin karar verdiğini söyleyen Şam, okulların 8 yıl boyunca aynı kıyafeti talep ettiğini bunu da yapacak firma sayısının az olduğunu belirtti.

Okullar toptan alıp perakende satıyorlar

Yaklaşık 60 yıldır okul kıyafeti hazırlayan Akaylar Giyim, 9 yıldan bu yana ağırlıklı olarak özel okulların kıyafetlerini dikiyor. Firma, Galatasaray İlköğretim Okulu, Sanko Özel Okulları, Koç Özel Lisesi, Turgut Özal Kolej, Fatih Koleji, Zafer Koleji, Boğaziçi Özel Okulları gibi çok sayıda ünlü eğitim kurumunun kıyafetlerini hazırlıyor. Okullar firmadan kıyafetleri toplu halde alıp, okul içinde satışa sunuyor.

Akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber