Okul masrafı veliyi korkutuyor

Haber Giriş : 25 Ağustos 2005 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni okula başlayacak bir çocuğun giysi masrafı 50- 150 YTL arasında. Eğer, çocuk ileriki sınıflardaysa masraf 250 YTL'ye kadar ulaşıyor. Bu rakamlara, defter, kalem harcamaları dahil değil. Veliler, okulların açılmasına üç hafta kala kara kara düşünüyor.

Okul Telaşı

Okullar 12 Eylül'de açılıyor. Aileleri şimdiden kıyafet ve kırtasiye masraflarının telaşı sardı. Yeni okula başlayacak bir çocuğun sadece kıyafet masrafı 150 YTL

Okulların açılmasına kısa süre kala çocuklu ailelerde okul alışverişi telaşı da başladı. Birçok veli, bu dönemi en az masrafla atlatmaya çalışırken, yeni okula başlayacak bir çocuğun sadece kıyafet masrafları 50 ile150 YTL arasında değişiyor. Her yıl olduğu gibi Ağustos ayının sonlarına geldiğimiz bugünlerde vitrinleri önlükler, takım elbiseler, formalar, rengarenk çantalar ve suluklar süslemeye başladı. İlköğretimde okuyan bir çocuğun ayakkabı, önlük, yaka, çorap gibi giysi ihtiyaçları için, ürünün kalitesine göre 50 ile 150 YTL'yi gözden çıkarmak gerekiyor. Okula yeni başlayacak bir çocuk için yapılacak eğitim harcaması, kıyafetlerine ek olarak spor malzemesi, çanta, suluk ve kırtasiye masrafları da eklendiği taktirde 400 YTL'ye kadar çıkabiliyor.

LİSE MASRAFI 500 YTL
İlköğretimin son 3 sınıfında okuyan öğrencilere alınacak pantolon,ceket, süveter, kravat, gömlek ve ayakkabı ise en az 50 YTL. Biraz kaliteli ürün alınırsa maliyet 250 YTL'ye çıkıyor. Çocuk başına ortaya çıkan bu rakam, birden fazla pantolon, gömlek, ayakkabı ve kravat alınması durumunda daha da artıyor. Lise çağındaki bir öğrencinin eğitim için giysi giderleri ise kalitesine göre 100 YTL'den başlıyor ve 500 YTL'yi aşıyor. Okulların istediği kıyafetlerle eğitim malzemesi satan bir mağazanın sahibi olan Musa Ünal, okulların 12 Eylül'de açılacak olmasına karşılık velilerin hazırlıklar için şimdiden alışverişe başladıklarını söylüyor. Birçok ailenin alışveriş için son haftaları seçmeleri sebebiyle gelecek günlerde işlerinin daha da yoğunlaşacağını ifade eden Ünal, ''Bütçesi fazla masrafı karşılamaya yetmeyecek aileler, daha ucuz ürünleri tercih ediyor. Bazı veliler ise okula yeni başlayan çocuklarına büyüklerinden kalan çanta ve önlüğü kullanmasını isteyerek, bu dönemden az maliyetle çıkmaya çalışıyor'' dedi.

Tatil bitiyor masraf başlıyor

Yaz tatilin sonuna geldik, okulların açılmasına bir aydan az süre kaldı. Şimdiden alışveriş telaşına giren aileler, okul alışverişini en az maliyetle atlatmak için araştırmalara başladı bile. Nerede kıyafet daha ucuz, kırtasiyeyi nereden almak lazım... İlkokula bu yıl başlayacak bir çocuğun sadece giysi masrafının 50 YTL ile 150 YTL arasında değişmesi, özellikle çok çocuklu aileleri kara kara düşündürüyor.

D.B. Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber